Allé 19

04

MAR

WSET level 2 (del 1)


Vid det här laget var det ett år sedan jag gick WSET Level 1 och har där efter själv försökt praktisera det vi lärde oss där. Jag har påmint mig om att tänka i BLIK-termer när jag provar ett vin. Fundera över smakens längd på tungan och att doppa näsan i glaset för att hitta aromer har blivit min nya grej. På en middag hinner de andra dricka upp halva glaset innan jag ens har doppat klart näsan. Men jag ser det som övning – och övning ger ju färdighet, det är sen gammalt. Jag får vara den som slungar vinet i glaset för att sedan doppa näsan och leta efter aromer, betrakta färgen och smacka med munnen för att känna hur långt bak smaken kommer. Jag gillar ju det där, förmodligen du med, right?

WSET Nivå 2 skulle jag få lära mig av Anders som även var min lärare under den första kursen. Valet var självklart, Gustibus och Anders arbetar med struktur och engagemang i sina kurser. Han öppnar alltid för diskussion och låter oss deltagare få tycka till, tänka och diskutera det vi upplever och känner i dryckerna. Vilket jag själv känner att jag lär mig mest av. Flera gånger kunde jag sitta där och känna att jag kanske inte alls hittade det Anders hittade (eller förklarade att vi borde hitta) i ett vin men då var det skönt att höra att vi alla kursdeltagare var på samma bana. Att känna petroleum i en Riesling är kanske inte det första man tänker på eller ens känner igen när man faktiskt känner. Däremot när någon kläcker ur saker som 'badleksaker' eller en 'nyöppnad badboll' kanske det går att förstå att det var precis den doften Anders syftade på - men vi hade inte lärt oss att just det kan vara petroleum-arom.

Kort sagt så var förkunskaperna det jag hade lärt mig under första kursen (nivå 1) tillsammans med det jag praktiserat och provat privat. Utöver detta och samtal med andra vinintresserade hade jag mest kört på lite självstudier genom ”näs-doppning” på vinprovningar och middagar. Självklart en och annan stund med kursböckerna, annan vin-litteratur eller frågor till mina sommeliervänner.


Mina förväntningar på kursen

Förväntningarna jag hade på fördjupningskursen var givetvis att få ta del av ännu mer kunskap och Anders smittande entusiasm. Det är något speciellt med ett rum fullt av andra vinintresserade som också tycker om att diskutera och klura ut ifall det är omogen persika eller solmogen och nyplockad persika direkt från trädet man känner som doft i ett glas. Eftersom den första kursen hade lagt grunderna och gett mig verktyg för att prata om- och prova vin, så kändes det naturligt att den här fortsättningen skulle gå djupare in på den biten och utveckla dessa verktyg än mer. 


Kursmaterialet

Kursen hölls den här gången på konferenscentret Folk, Mat & Möten i Malmö, vi blev bjudna på frukost och gruppen var väldigt liten på grund av pandemin. Tidigare hade vi varit ett tjugotal kursdeltagare men den här gången var vi enbart fem personer. Det var jag och kollegan Jerker, två personer som driver en restaurang samt en pensionerad och passionerad nu mera portugalbo. Väl i salen kände vi oss genast hemma med de välplacerade raderna av glimmande provningsglas. Den synen skapar förväntningar hos mig om något! Anders inledde dagen och vi öppnade kurslitteraturen som bestod av ett övningshäfte och en teoribok. Det som stod i teoriboken fick vi även presenterat för oss av Anders. Allt material är direkt från WSET för att säkerställa den internationella standard som kursen innehar. Det kan vara krångligt att lära sig specifika vin-termer på engelska och något i alla fall jag behövde läsa på lite extra om. Provet är senare på engelska så de där termerna behöver sitta även om du inte har för avsikt att prata vin på annat språk än svenska. Varje kursdag pausades i mitten av en fantastiskt god lunch i restaurangen en våning ner tillagad av Titti Qvarnström med kollegor, ren lyx!


Till nästa gång

Vi kommer att gå in på WSET level 2 ännu mer i kommande inlägg från mig där jag berättar mer ingående om både vinprovning och vinets värld - något som kräver en lite mer detaljerad utläggning! Kanske får du även ett tips eller två på viner som kan vara kul att prova för att de speglar specifika karaktärsdrag av tex en druva, region eller från en särskild framställningsmetod.

Allé 23

 


"Vet du förresten hur du känner igen doften av ett korkat vin? En dålig kork kännetecknas ofta genom lukten av blöt kartong, du vet sådär lite muggigt"

Jessica heter jag, är 26 år och utbildad produktions-ledare inom media.

Idag arbetar jag med kommunikation och marknadsföring på ett förpackningsföretag. Då kanske du undrar vad jag gör här, i detta digitala vinmagasin? Jag har förmånen att få jobba med både förpackningar och viner – Mallorkinska viner närmare bestämt. Just nu är jag under utbildning, tränar mina smaklökar och spetsar doftsinnet. 

Det bästa av allt – du ska få följa med på min resa genom vinets värld!

Här kommer du få följa mig framöver - från nybörjare, genom förväntningar, kurser och provningar fram till Sommelier! För kunskap är något jag aldrig verkar bli mätt på, jag är en sådan där nyfiken själ som ständigt vill lära mig mer och tycker att det mesta är av intresse. 

 /Jessica Lundgren

Jessica (3)
IMG 0278
IMG 4762