12
NOV
WSET level 1
WSET tillhandahåller utbildningar av hög klass för att inspirera och stärka aktiva inom vin- och spritbranschen. WSET-kvalifikationer erkänns globalt som den internationella standarden inom kunskap om vin och sprit. De är designade för dem som precis börjar i sin karriär, såväl som etablerade yrkesverksamma.
Förkunskaper & förväntningar
Inför den här kursen hade jag enbart gått från att dricka vin med familj och vänner, varit på någon enstaka vinprovning och "provat vin" lite smått. Så några direkta kunskaper mer än amatörmässiga sådana hade jag inte. WSET Nivå 1 är en kurs för nybörjare och du behöver inte ha några förkunskaper för att få gå den. Det är en fördel om du har provat att i alla fall dricka vin förut samt har ett intresse av att lära dig mer såklart. WSET står för Wine & Spirit Education Trust och är en internationell standard för kurser om vin och andra drycker. Jag går kurserna via utbildningföretaget Gustibus Wine & Spirit Academy.
Som marknadskoordinator på Taste of Mallorca hade jag fått spana in sortimentet och prova lite viner tillsammans med sommelierkollegan Peter. Förväntningarna på WSET-kursen var att få med mig grunderna och hur jag skulle tänka när jag tar mig an de vin-frågor som dyker upp. Finns det några specifika sätt man tänker på och pratar om vin? Jag var ute efter det gemensamma språket för att kunna mätta min nyfikenhet.
Kursinnehåll WSET level 1 (dag 1 & 2)
Kursdeltagarna var väldigt blandade personer, några från restaurang-branschen som skulle arbeta med och servera vin. En del nyanställda på några av Malmös trevliga vinbarer. Vissa hade bakgrund inom annat men var anställda på importföretag, en del hade fått byta bana under pandemin som precis tagit ut sin rätt i en del branscher. Det fanns även de som var där av rent intresse och ville lära sig mer om vin. Jag tillhörde dem med intresse och nyanställning.
Jag gick kursen tillsammans med andra kollegan Jerker på Taste of Mallorca som också ville lära sig mer om det gemensamma språket och grunderna, Peter (sommelierkollegan) måste ju ha någon att prata vin med tänkte vi.
I sin helhet behandlade kursen rätt många delar av vinets värld men vi snuddade bara vid toppen av isberget. Vi lärde oss lite om rätt mycket för att få den breda bilden och förstå grunderna. Grundsmakerna var det vi började prata om allra först. Att det enda vi smakar är egentligen de fem grundsmakerna; sälta, sötma, beska, syra och umami. Dessa känner vi med smaklökarna på tungan. Allt vi känner utöver detta är aromer som vi tar upp via luktsinnet, där kan vi urskilja tiotusentals olika aromer. Men sedan har vi ju en otrolig hjärna som kopplar samman dessa sinnen och då skapar oändligt med smakförnimmelser – häftigt va? På så vis kan vi njuta av vin på så många olika sätt där alla de där parametrarna som fruktighet, fyllighet, kropp, längd med mycket mer kan skapa.
Efter att vi diskuterat en massa om smaker och aromer så gick vi igenom vindruvans uppbyggnad och vilka delar som bidrar till vad i vinet. Vi gick även igenom vinrankans förändringar under en växtsäsong, att den är självpollinerande och att den blommar på våren. Efter att vi fått med oss bra grunder pratade vi om hur vin framställs, mer om den processen tar vi en annan gång. Sedan fick vi prova vin; vita lättare viner, vita fatlagrade, röda lättare, fylliga och kraftiga röda viner, mousserande viner, förstärkta viner, sherry och lite annat. Jag tänker att vi nördar ner oss i provning en annan gång.
Hoppas att du vill följa mig här och lära dig hur du ska göra för att träna dina smaklökar genom användbara tips och verktyg. 🍇🥂🍷
I WSET level 1 lär du dig följande:
- Våra grundsmaker
- Vinrankans år, pollinering, blomning etc.
- Framställning av vin (vitt, rosé, rött)
- Provningsmetodik
- Vin och mat i kombination
- Förvaring av vin
- Servering av vin
"Om jag var intresserad av att lära mig mer om vin redan innan, blev jag ännu mer nyfiken på vin när började min roll som marknadskoordinator på vinimportföretaget Taste of Mallorca."
Det här kan du göra själv för att träna hemma!
Om du är sugen på att redan nu kicka igång träningen med dina sinnen så har jag några bra tips till dig och en liten övning som kan vara kul att göra. Sötma är en sådan smak som vi ganska sällan känner i viner (om det inte är söta viner då såklart) men vi kan ofta blanda ihop sötman med fruktighet. Ett vin som doftar honungsmelon, solmogen passionsfrukt eller kanske persika kan vi ju uppfatta som en söt doft eftersom vi förknippar de frukterna med söta smaker. Det betyder inte att vinet i sig är sött utan enbart fruktigt i doften. När jag förstod den här biten fick jag ett litet aha-moment. Det här är något du kan tänka på nästa gång du dricker ett vin.
- Dofta på vinet, hittar du några fruktiga dofter som du förknippar med sötma?
- Upplevs vinet sött när du smakar på det?
- Hur reflekterar du kring sötma i viner?
Kanelövningen
För att förstå grejen med att aromer inte är smaker och påverkar näsan inte smaklökarna på tungan kan du göra ett enkelt test. Blanda kanel med lite socker, dofta inte på kanelen vid det här läget. Håll för din näsa och ta en liten sked med kanel- och sockerblandningen i munnen. Du bör då enbart känna sötman på tungan, ingenting annat. När du sedan släpper näsan så kommer aromen av kanel som en riktig käftsmäll.