22
JAN
Vinets dag och vinårets start
I dag är det St. Vincents dag - vinodlare och vinmakares skyddshelgon. Något som också har kommit att utvecklas till vinets dag. En dag som i Sverige har instiftats av svenska vinakademien till syfte att lyfta Sveriges vinkultur och med en uppmuntran att dricka, inte mer men bättre viner!
Saint Vincent
Men även runt om i vinvärlden firas helgonet Saint Vincent av Saragossa och jag har försökt hitta en koppling till varför man har valt just St Vincent som skyddshelgon. Den allra enklaste förklaringen är ordet ”vin” i Vincent men så enkelt kan man väl ändå inte komma undan? Nej, jag väljer att tro mer på historien som säger att vinmakare, i sina årliga kamper mot vädrets makter, identifierar sig med St Vincents lidande och martyrdöd under den romerska kejsaren Diocletian.
Vinåret
Vinets dag är kanske ändå mest förknippad med starten av kommande vinår. I januari tar man återigen upp arbetet i vingården. Även om en del säkert har hunnit beskära redan i december så är det nu högtid för denna syssla. Beskärningen är kanske det viktigaste och mest tidsödande arbetet som görs på vinfälten.
”Du har säkert noterat ord som alte reben, old vine, vielle vigne, viñas viejas på vinetiketten*”
"Gamla stockar"
Huruvida kvalitet på vinet blir bättre tack vare gamla vinstockar är upp till var och en att bedöma, som så mycket annat när det kommer till tycke och smak. Vinets kvalitet avgörs och speglas av vinmakarens arbete - ett arbete som t o m vädrets makter har svårt att rå sig på. Oavsett förutsättningar som väder, vind och stockarnas ålder har vinmakaren ett arbete att ta hand om och det är alltså magin i vinkällaren som ger vinerna stjärnglans, eller inte! Kvaliteten på druvorna är avgörande och den går alltid före kvantitet. Det är alltså därför det viktigaste arbetet under hela vinåret sker nu - i och med beskärningen av vinrankan.
Längre ner ser ni bilder från Somlói Apátsági Pince, Ungern och den ca 400 år gamla stocken 'Rózsamali’ från vilken jag och fotograf Anna Sigge hade äran att prova vin när vi var där på besök. Läs mer om den nästintill sagolika vinupplevelsern i Ungern här.
*En vinetikett kan ofta vara rena rama grekiskan, eller iaf en djungel av termer. I vår skribent Sommelier Amandas nya vinkrönika kan ni lära mer om hur man läser och tyder en vinetikett. Du hittar den här:
Det är (v)insidan som räknas! Eller?
IN VINO VERITAS!
Grundare | Sommelier
Vintips!
Vouvray Peu Morier (nr 90690) 229:-
Vincent Carême är den första i sin familj som arbetar med vin, han startade sin egendom 1999 och har redan från början arbetat efter ekologiska principer. 2004 köpte han fastigheten som för närvarande fungerar som familjehem och vingård, med fina underjordiska grottor som fatkällare med naturligt sval temperatur, perfekt för en fin långsam jäsning och bra lagringsförhållanden. Grottorna utformades på 1500-talet och utgjorde ursprungligen bostäder. Vincent och hans fru Tania odlar 17,5 hektar Chenin i Vouvray, Vernou-sur-Brenne och Nozay med en jordmån dominerad av flintlera. Tania kommer ursprungligen från Sydafrika, där hon och Vincent också producerar vin, ett rött och ett vitt under namnet Terre Brûlée. Hela Domaine Vincent Carêmes egendom är ekologiskt certifierad sedan 2010. På kort tid har Vincent blivit en ledstjärna för Vouvray och hållbar vinproduktion.
Cirillo Estate The Vincent Grenache (nr 73835) 229:-
Från hypade Cirillo Estate och inte yngre än 100-åriga grenacherankor i Barossa kommer detta charmiga vin. Ett utsökt exempel på det “nya” Australien. Marco Cirillo är inte bara en av de mest intressanta unga vinmakarna i Australien – han är också en av dem som kan skatta sig lyckligast; hans vingårdar är nämligen planterade med några av världens äldsta rankor med sina hisnande 170 år ålder.