IMG 5986 2

27

JAN

Ugnsbakad torsk med grillad grädde

Ingredienser för 4 personer:

600g torsk (150g /p)
1L kallt vatten
0,7dl salt per liter vatten
8dl grädde
2bitar glödande kol
Salt
Citron juice
Svamp 1kg (här kan man ta vad man hittar) på bilden har vi kantareller och Karl-Johan
Smör
Salt

Garnering:
Ängssyra (samma här kan man toppa med vad man vill)
Dill

Börja med:
Börja med att gör en rimlag. På 1L vatten och 0,7dl salt. Blanda upp saltet med vattnet och rör tills saltet har löst upp.  Portionera torsken så man har 150g bitar. Lägg i torsk bitarna i rimlagen och ställ timer på 30min. sätt på ungen på 150 grader.

Tips & trix 1:
Varför lägger vi fisken i salt vatten?
För att få mer smak på fisken och för att få den att hålla ihop bättre. Det här gör vi även med kyckling och fläskkött. Just med kött så blir det mycket saftigare. Tänk på om man vill prova med kyckling och fläsk eller om man har en hel torskrygg file låt den ligga och rimmas längre.

Grillad grädde:
De alla flesta har en grill hemma. Och ja man kan grilla även på vintern! Men här är vi bara ute efter glödande kolen. Så - starta upp eld utomhus.

Häll uppe grädden i metallbunken eller en kastrull, när man bra glöd på kolen ta två till fyra bitar beror på hur stora dom är. Lägg dom i grädden fort över med folie. Låt det stå och dra minst en timme. Om man vill kan man förberedda det här dagen innan. Så får man ut så mycket smak som möjligt.

Om man inte har en grill. Så går det bra och fuska med rökt olja som man kan köpa. När grädden har stått och dragit ett tag. Så sila den i en kastrull. Ha den på medel värme så det får koka ihop och bli lite tjockare. Tillsätt salt lite citron juice. Och man vill ha mer rök smak så kan man tillsätt rökt olja.

Fortsätt så här:
När torsken har rimmat klart ta upp den skölj den lite snabbt under kallt vatten och lägg upp den på hushållspapper så den får torka. Ta en ungsform dra lite smör i botten av plåten lägg upp torsken i formen och baka den i ungen 12 min. om man har en termometer så baka torsken till 43 grader.
Sen tar man ut den och låter den villa och då kommer den gå upp till 45grader. Baka aldrig fisk över 45grader. När den är på 45grader är den perfekt.

Tips & trix2:
Här rekommenderar jag att man har en köks termometer. Vi går mesta dels efter temperatur när vi tillagar fisk och kött i köket. Jag själv jobbar med en som jag har köpt på Kjell och Company under 200kr fungerar utmärkt.

Sista touchen:
Dela svampen i mindre bitar. Börja med att värm upp  stekpannan. Ha lite salt stekpannan tillsätt svampen. Låt svampen få stekas i några minuter innan du tillsätter smöret. Svamp innehåller så mycket vatten så man vill att det försvinner lite innan man tillsätter smöret. Och va inte feg med smöret.

Servera med:
kokt eller pressad potatis

Enjoy your meal!

@cheftess_swe

"Så, vad är då den röda tråden mellan vinet och maten? Ska man gå på råvara, tillagningsmetod eller magkänsla?”

Cheftess Torsk

Vintips!


Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux (nr 2227) 189:-

Öster om Loirefloden ligger distriktet Pouilly Fumé som har mycket gemensamt med sin granne Sancerre. Jordmånen i de båda distrikten är faktiskt densamma som i Chablis i Bourgogne - bestående av Kimmeridgelera - men i Pouilly finns också en hel del flinta, krita och lera.

Släktskapet mellan vinområdena - Chablis, Sancerre, Puilly Fumé - ligger framförallt i den rena, friska, syrliga smaken. Dock är viner från Pouilly oftast slankare i stilen än den mer fruktiga Sancerre. Inslag av citrus, äpplen och krusbär är påtagliga tillsammans med - den för området typiska - rökigheten. Namnet Pouilly Fumé sägs faktiskt komma av distriktets jordmån. När det blåser kan man se den finkorniga kritan ryka från marken. Fumé betyder rök.

Så, vad är då den röda tråden mellan vinet och maten?
Ska man gå på råvara, tillagningsmetod eller magkänsla?
I detta fallet har vi snappat upp den mycket karaktäristiska röktonen i både mat och vin. Ett mycket friskt och syrligt vitt vin till varsamt rimmad fisk, gifter sig fint med både både fetman i grädden. Tillagningssättet rökt grädde blir pricken över i med ett vin från Puilly Fumé som kännetecknas av just rökighet i karaktären.

Vintips i samarbete med WINELY

Vinprovning 10