Vejby 31

08

MAR

Sommelierhantverket på krogen

Nu börjar det märkas att ni längtar ut till restaurangernas brus igen, och som vi har saknat er. Fullsatt matsal, högt tempo, stämningshöjande musik som strömmar ut från högtalarna och korkarnas “plopp” när de lämnar flaskan. Du har samlat dina närmaste för att gå till din favoritrestaurang. Vinlistan kommer fram, och efter ett noga övervägande med rekommendationer från din sommelier bestämmer ni er för en röd Bordeaux med några år på nacken. 

Läs mer om Amandas roll som Sommelier på restaurang!

Showartister med vin i blodet
Innan vinet kommer fram på bordet dukas det upp med större vinglas, en stor och hög Bordeauxkupa. Stämningen är magisk, förväntningarna höjs ytterligare. När Sommelieren kommer tillbaka med flaskan har hon också med sig ett stearinljus, en karaff och ett provningsglas. Nu ska ni bli bjudna på en show! Egentligen är vi Sommelierer vilsna showartister med vin i blodet. Vår scen blev aldrig dramaten, den blev restauranggolvet. Låter det inte helt magiskt? Be din Sommelier att dekantera vinet nästa gång ni är på krogen. Långt ifrån alla viner behöver dekanteras, men betydligt fler gäster skulle uppskatta showen.

Dekantera eller lufta vinet
Att dekantera går egentligen ut på att separera vinet från dess fällning eller ibland till och med vinsten som kan ligga i botten av flaskan. Många viner mår dessutom bra av att luftas, genom att få upp vinet på karaff kan ni få uppleva hur vinet utvecklas under middagen på ett spännande sätt. Om vinet bör dekanteras eller bevaras i flaskan beror ofta på ålder. Som vi alla vet är ålder bara en siffra, så länge du inte är en flaska vin vill säga.

Visste du att…
En dekantering i internationell standard består av 16 olika moment, och får i tävlingssammanhang endast ta fem minuter. Som Sommelier är det min skyldighet att hålla koll på serveringstemperaturer, rätt sorts glas till vinet och om vinet bör dekanteras eller ej. Men det slutar inte där, det är också min uppgift att se till att ni gäster får en så bra helhetsupplevelse som möjligt. Därmed ska jag rekommendera mat som hjälper till att lyfta vinet till nya nivåer. Kanske vill ni dricka flera olika viner? Då ska vinerna också serveras i bästa möjliga ordning för att hela tiden ha en stigande kurva smakmässigt. Här vill vi inte åka bergochdalbana, här vill vi nå toppen! Självklart ska det också vara både kul och underhållande att gå på restaurang, och det allra viktigast är att du som gäst känner dig varmt välkommen.

Veckans restaurangtips!
Nästa gång ni går ut på restaurang, välj vinet först och låt servisen bestämma vad ni ska äta till istället för tvärtom. På så sätt är det större chans att ni kommer få fler olika maträtter som passar till just ert vin. Väljer ni mat först är det lätt att det blir en rad olika smaker som det kan vara svårt att matcha med ett och samma vin. Då är det stor sannolikhet att ni får ett gott vin som fungerar halvbra till allt. Om ni istället vänder på det och låter vinet stå i centrum, då vet ni att ni kommer få fina smakkombinationer genom hela middagen. 


"En dekantering i internationell standard består av 16 olika moment, och får i tävlings-sammanhang endast ta fem minuter... Som Sommelier är det min skyldighet att hålla koll på serveringstemperaturer, rätt sorts glas till vinet och om vinet bör dekanteras eller ej"

Dekantering1