Bubblor 1 (1)

25

SEP

Skål och Grattis!

Bröllop, födelsedag, examen eller helt enkelt bara för att det är helg!? Det spelar inte så stor roll vad vi firar, bara vi kan säga Grattis, - ja då verkar det vara obligatoriskt att skåla i bubbel! Eftersom jag själv är ett stort fan av champagne, både som område och dryck, är det inte ovanligt att jag gärna beställer just det när jag är ute på restaurang. Nästan varje gång får jag frågan “vad firar vi idag?”, ibland roar jag mig med att svara att vi kan fira att det är tisdag. Varför får jag inte dricka ett glas champagne utan att ha en anledning att fira? Var kommer detta fenomen ifrån?

Men först lite historia!
Ända sedan 1600-talets slut har vi firat med champagne. Kungligheterna som var dåtidens (v)influencers var först ut, och det skulle dröja en bit in på 1800-talet innan medelklassen hade råd att ta efter. Då serverades, i viss mån, bubbel till både bröllop och födelsedagar, och tänk att den traditionen lever kvar än idag. Den kanske största skillnaden idag är utbudet, Systembolaget har i skrivande stund över 800 artiklar under rubriken “champagne”. Vad många dock inte tänker på är att det finns ett flertal andra prisvärda alternativ till champagne. Idag behöver till exempel ett glas cava inte vara dyrare än ett glas rött, och mousserande vin är i många fall dessutom utmärkta som måltidsdryck.

Champagne till mat
Hur ska vi då nyttja mousserande vin som måltidsdryck på bästa sätt? Jo, på exakt samma sätt som stilla vin. Enda skillnaden är ju faktiskt att det bubblar. Mousserande viner varierar i fyllighet, syra och smakprofil precis som stilla viner gör. En tumregel att tänka på är att ha lättare och elegantare vin till lättare rätter och kraftigare vin till mer rustik mat. En oslagbar personlig favorit att dricka bubbel till är, som en restaurang på västkusten kallar det, öfverklassnachos (chips med löjrom). Likväl är det också jättegott att kombinera med hummersoppa, svamprisotto eller drottningens favoritost Brillat Savarin.

Val av glas
Nu när vi kommit fram till att det är minst lika gott att dricka bubbel en helt vanlig tisdag som till fest, vill jag också slå ett slag för valet av glas. Tjugotalskuporna sägs komma ifrån att man gjorde en avgjutning av Marie Antoinettes bröst, och vad flöjtglasen då fått sin form ifrån låter jag vara osagt. Båda glastyperna är fina att både titta på och duka med, men faktiskt rätt kassa att avnjuta vin ifrån. Välj hellre ett klassiskt vitvinsglas, då kommer du få ut som mest både i doft och smak.

Om det nu ändå fortfarande krävs att jag ska behöva kunna säga grattis för att få dricka bubbel, kommer jag minsann lyfta luren och ringa till min pappa och önska "Grattis på tisdagen!" nästa vecka...

Hur som helst är det ju faktiskt alltid någons födelsedag varje dag och som det gamla ordspråket säger “Champagne är alltid rätt, men en fernet är aldrig fel”.

Amanda började sin resa inom vinets värld för snart tio år sedan när hon klev in på en restaurang i Helsingborg och började arbeta i servisen. 

"Där och då förstod jag att det var skillnad på rött och vitt vin"

Boxar byttes ut mot flaskor och intresset för bubbel växte sig allt starkare. Sedan dess har Amanda hunnit med att läsa dryckeskunskap 1 & 2 på Grythyttan och även utbildningen Internationell Sommelier på Restaurangakademien i Stockholm. Samtidigt har Amanda fortsatt arbeta inom restaurangbranschen både som servis, hovmästare och sommelier. Amanda är idag anställd som vinansvarig på Barrique Wine Bar i Göteborg.

"Det roligaste med mitt arbete idag är att överraska gästerna med otroligt bra viner som inte behöver kosta en hel förmögenhet, och samtidigt kombinera dessa med vällagad, genomtänkt och balanserad mat komponerad av smaksäkra kockar."

Själv dricker Amanda helst en god Champagne som har några år på nacken - eller en silkeslen och välbalanserad Pinot Noir.

Amanda Nilsson @SommAmanda
Internationell Sommelier

"Hur mycket spenderar du på en flaska vin? Ca en halvtimme"

 

"Kungligheterna var 1600-talets (v)influencers"

Amanda Bubbel

@SommAmanda TIPSAR!

En tumregel att tänka på: är att ha lättare och elegantare vin till lättare rätter och kraftigare vin till mer rustik mat.

Vardagsfavoriter på hyllan just nu:
JM Gobillard & Fils Cuvée Prestigen Rosé (nr 2735) 279 kr
Benoit Beaufort Blanc de Blancs Grand Cru (nr 78684) 347 kr
André Clouet Grande Réserve (nr 7686) 299 kr

Bubblor 4
Särtshöga Vingård 9