Somló 2 NY

18

JAN

Sagolika Somló

 

En av mina mest överraskande vinresor är definitivt Ungern! Goda vänners föräldrar har ett riktigt smultronställe i byn Somló, vilket var anledningen till mitt första besök i den pittoreska lilla byn, drygt två timmar från Budapest. Vindistriktet Somló ligger i den nordvästra delen av Ungern och är det minsta i landet. 

Vinodlingarna är koncentrerade kring den sedan länge utslocknade vulkanen Somló-hegy, som kröns av ruinerna från en medeltida borg. Distriktets viner är nästan uteslutande vita och görs framförallt på de lokala druvsorterna Hárslevelű, Furmint, Juhfark, Olasrizling (Welschriesling) och Tramini (Gewürztraminer) men även internationella druvsorter som chardonnay och shiraz förekommer. Om Somló finns det hur mycket som helst att berätta men det som gör både byn och intrycken av den näst intill sagolik är kontrasterna mellan gammalt och nytt. Från medeltida huskroppar till den toppmoderna vinanläggningen Kreinbacher som erbjuder en vistelse på hög internationell nivå - både vad det gäller mat- & vinupplevelser och boende. Här får ni följa med till fyra av gårdarna i sagobyn.

Kreinbacher
Kreinbacher grundades 2002 av Jozsef Kreinbacher. Jozsef såg stor potential i viner från området och var fast beslutet att etablera en vingård som skulle bli Somlós främsta. Anläggningen i sig är ett konstverk, en stor mängd betong symboliserar former av de forna lavaströmmar vulkanen Somló-hegy en gång i tiden spottade ur sig. Idag är det det torra, friska och prisbelönta mousserande vinet som bubblar vid bergets fot och som har befäst Somló på vinkartan. Kreinbacher samarbetar sedan 2014 med Paul Bara i Champagne, vars drivkraft är att skapa förstklassiga mousserande viner som kan mäta sig med den ädla drycken champagne, på den inhemska druvan furmint! Förutom stilla vitt och mousserande vin på traditionella, lokala druvsorter gör man också ett fantastiskt vin på den blå druvan syrah, dock i begränsad volym.

Kolonics Pincészet
Ett stenkast från Kreinbacher ligger Kolonics Pincészet, ett familjeföretag i flera generationer som också driver ett pensionat. Kolonics har dryga 8 ha mark och gör ca 8000 flaskor vin per år, b l a ett mycket trevligt vitt ’naturvin’ på druvan juhfark. (Finns i Systembolagets beställningssortiment, se mer info längre ner)

En av många fördelar med att besöka Somló är att det är litet och tätt mellan gårdarna. Jag och fotograf Anna Sigge smyger nästintill andäktigt omkring bland muromgärdade gårdar. Vi kan skymta nyfikna människor bakom gardinerna på fler än ett ställe. Såklart att det väcker intresse med det antalet kameror vi kånkar på, en stilla tisdag i november...

Somlói Vándor
Vi tar en skön morgonpromenad upp på berget. Där väntar Tamás Kis på Somlói Vándor. Namnet betyder ”vandrare” och anspelar på Tamás alla resor han gjorde innan han till slut bestämde sig för att slå sig ner och etablera sin vingård 2010 i Somló. Tamás odlar ca 6 hektar druvor, mestadels juhfark. Jäsningen av druvorna till vinet Nagy-Somlói Juhfark sker helt på ekfat och med hjälp av naturlig jäst. Detta vin har uppmärksammades internationellt och utseddes till ett av Ungerns bästa viner 2019 av Wine & Spirits Magazine. Men det var kanske 2017 som var ett av Tamás mest framgångsrika år hittills. Såväl årgången på vinet och därmed också feedbacken var sensationell! Vinerna furmint och juhfark fick höga betyg i internationella vintävlingar och samarbetsprojektet Hidden Tresures-vinet lanserades.

Hidden Treasures är ett vinprojekt i vilket vinmakare Roland Velich (från omtalade MORIC) involverar ”oupptäckta" vinmakare som arbetar med inhemska druvor. Velich grundtanke bakom MORIC är att göra viner med tydligt ursprung. The Hidden Treasure Project No. 2 är ett vitt vin gjort på jarslevelu, furmint och welschriesling - en fulländad uppvisning i den drivkraft och struktur som dess vulkaniska terroir innebär. 

Somlói Apátsági
Avslutningsvis tar vi oss vidare till sista stoppet Somlói Apátsági. Vi har nu en guide med oss som ska hjälpa oss att kommunicera med vinmakare Tibor. Vi rullar långsamt ur byn samtidigt som mörkret faller in. Några minuter senare parkerar vi utanför ett hus och Tibor visar oss vägen till ett provningsrum och börja med att berätta om namnet Apátsági, vilket kommer från gårdens historia. Enligt den lokala folkhistorien grundades vingården ursprungligen av munkarna i ärkeklostret Pannonhalma för flera hundra år sedan i syfte att tillfredsställa klostrets behov. Gamla militära kartor från 1700-talet skyltar en byggnad eller källare på platsen där den nuvarande källaren och vinhuset ligger. Kartan på väggen visar att platsen för den ursprungliga vingården i stort ett är densamma som idag, på topografiskt nummer 269. På 1800-talet köpte en österrikisk judisk familj gården och byggde om vinhuset i klosterstil. Då var plantagen cirka 1,5-2 ha (idag utgörs vinodlingarna av totalt 3 ha) Ägarna till vingården var bosatta i Wien och en lokal traditionellt vinodlarfamilj tog hand om plantagen och källaren. Nuvarande ägare köpte gården 2001 och under ett par följande år köpte de även upp ca 20 av de områden som tidigare delades främst mellan kyrkan och aristokratin.

Gården använder sig av traditionell teknik och det mesta av arbetet sker manuellt. Man både jäser och lagrar vinet på ekfat och kontroll av både temperatur- och luftfuktighet sköts av moder natur i en flera hundra år gammal stenkällare. De druvsorter som odlas är furmint, hárslevelű och den tredje och kanske viktigaste druvan; juhfark (som bokstavligen betyder fårsvans). Juhfark ger ett mycket elegant vin med markant syra. Vi får veta att den bästa egenskapen hos juhfark är att den ödmjukt kan uttrycka Somlós mycket unika terroir. 

Själva är vi otroligt ödmjuka inför den otroliga gästvänlighet och kunskap Tibor bjuder på. Efter att ha provat ett tjugotal viner och släpat ut en bygglampa för att fota en helt makalös 400-årig gammal vinstock, tar vi oss säkert tillbaka till en annan tidsepok, eller nåja, till år 2019 och Kreinbacher för en god natts sömn med drömmar om dåtida vinhistoria.

IN VINO VERITAS!

Sabina Eriksson
Grundare | Sommelier
Vinupplevelser: winely.eu
Webbshop: wineprints.se

 

”Målet var och är än idag att förvalta och bygga vidare på den månghundraåriga tradition av vinframställning på platsen.
Sedan 2017 är Apátságis odlingar ekologiskt certifierade.
  

Somló 83
Somló 124
Somló 115
Somló 178
Somló 181