Winely38

23

OKT

Rött till kött, vitt till fisk!

Min vinrepertoar var tämligen begränsad för några år sedan, nivån på kombinationer sträckte sig inte mycket längre än "rött till kött och vitt till fisk". Dessa var preferenserna som låg till grund när jag valde vin. På den tiden gick jag in på Systembolaget, haffade första bästa personal och sa "Detta ska jag laga ikväll, vad ska jag dricka till?"

Inte för att förringa bolagets personal, inte alls, men vintipsen jag fick där och då var ofta högst personliga och utifrån personens tycke och smak... Som sagt, inget fel i det men det kunde bli både hiss och diss - för min smak.

Det var inte förrän jag började läsa på och gå kurser om vin som jag lärde mig göra medvetna val samt laga mat utefter vinvalet.

För ett dryg år sedan hade jag förmånen att prova Winelys Vin PT koncept. Sabinas första fråga var; "Hur dina smakpreferenser ut?

”Jag älskar rött från Piemonte och jag gillar inte Riesling!” svarade jag, hyfsat bestämt! Min första uppgift blev då självklart att ta mig an druvan riesling... Såklart!

Vem hade kunnat ana att riesling idag skulle vara en stor favorit! Från att tro att alla rieslingviner är sliskiga tyska historier, till att verkligen uppskatta den specifika druvan och viljan att lära mig ännu mer.

Vad fantastiskt kul det är med vin! Det finns så mycket att upptäcka och framförallt - prova. Jag har begravt mig i böcker och poddar, det finns väldigt mycket kul därute att grotta ner sig i. Jag började googla och fråga runt om vinprovningar men då utbudet i stan där jag bor var väldigt begränsat, så signade jag ett medlemskap i Munskänkarna - ett tips jag fått flera håll. 

Jag tror säkert att många nu tänker att Munskänkarna låter mossigt!?

Jag satt bredvid en äldre herre häromdagen på en provning. Han har ett eget vinsällskap som haft provningar tillsammans i över 40 år, nu är de bara fyra i härdiga karlar kvar då de andra kommit för högt upp i åren eller trillat av pinn. Under provningens gång kom jag och min bordsherre in på favoritviner och vintips, jag fick hans bästa vintips och jag gav honom ett fint vintips att testa. Tipset jag fick är nu inköpt och ligger i min källare i väntan på tillfälle för provning. Det är en av de många saker som gör det så charmigt men vinföreningar, vin är kul att prova och är det mixade åldrar på deltagarna blir det ännu roligare att utbyta tankar, åsikter och tips. Så även om medelålder kan tyckas vara hög så är Munskänkarna allt annat än mossigt! 

Jag har precis startat min 2-betygskurs i Munskänkarna, där jobbar vi oss igenom ca 16 st olika områden och drygt 30 olika druvor. Detta ska tentas av genom teoretiskt prov och ett praktiskt moment med blindprovning där land, område och druva skall sättas. Kul, väldigt intressant och otroligt utmanande.

Låter detta fortfarande mossigt? Nej jag tänkte väl det!

"Jag tror säkert att många nu tänker att Munskänkarna låter mossigt!?"

Lottenlund Låda 55

Marias vinfavoriter just nu!

Côtes du Jura Naturé Les Clous (SB nr 92626) 329:-
- ett stort WOW!

a' rina Etna Rosso (SB nr 51402) 219:-
- källarfavvo som jag samlat tre årgångar av. Älskar nerello mascalese! 

Lammershoek Mysteries Chenin Blanc (SB 91272) 189:-
- druvan chenin älskar jag också, både från Frankrike och Sydafrika!

IMG 4827 2

Jag brukar kalla mig en glad vindrickare som älskar att upptäcka smaker och kombinationer. Jag har alltid haft ett stort intresse för matlagning.

Då jag har några år inom restaurangbranschen bakom mig har jag därigenom haft förmånen att äta mycket god mat samt möjlighet att prova en hel del vin.

Jag hoppas att ni vill följa mig och min vinresa inom Munskänkarna här på mindyourwine.se framöver. 

Maria Fredriksson @M A R I A
Munskänkare