01
JUN
Rosévin lika med sommarvin?!
Solen skiner, väderappen visar 18 grader, uteserveringarna är fullsatta och rosévinet flödar. 1 juni och årets första officiella sommardag är äntligen här! Men hur var det nu med rosévin, vad är det egentligen????
Smakar olika rosévin olika? Är mörka rosévin sötare? Finns det svindyrt rosé? Nu är det dags att bena ut en hel del frågetecken och slå hål på ett gäng myter om rosévin!
Historia
Forskare är inte helt överens om när det första rosévinet producerades. Förmodligen var de första röda vinerna mer likt det vi idag kallar för rosé, blekare än våra röda viner. Under 1300-talet blev rosévin något av en lyxvara och det skulle dröja ända in på 1900-talet innan rosévinet fick stor spridning. Idag konsumeras rosévin som aldrig förr, så länge solen skiner vill säga…
Vad är rosévin?
Rosévin kan framställas på två sätt. Antingen låter du de blå druvornas skal macerera en kort stund innan jäsningen, eller så blandar du helt enkelt vitt och rött vin. Att blanda vitt och rött är inte speciellt vanligt, faktum är att inom Europa är det faktiskt bara tillåtet att göra så i Champagne. Det vanligaste är alltså att vi använder oss av blå druvor där skalet få spela med tills dess att musten fått önskad färg. Sedan separeras druvmusten från skalen och musten jäses till vin.
Ursprung
Det rosévinet vi dricker här i Sverige kommer främst från Frankrike, Italien & Spanien. Men vi hittar också en hel del pärlor även från Australien, Sydafrika, Tyskland & Chile. Som ni vet dricker vi rosé främst på våren och sommaren. Bara solen skiner och uteserveringen är uppdukad står vårt fantastiska rosé högt i kurs! Rosévin är ett lika säkert vårtecken som krokus, sjösättning av båten eller att grillen rullas fram.
Utseendet
Majoriteten av oss rosédrickare föredrar torra roséviner och vi i servisen får ofta frågan “är det ett ljust rosé?”. Att färgen är så viktig vill jag anta är på grund av att de mörkare rosévinerna förr ofta var sötare, och de ljusa rosévinerna från Provence helt torra. Men intensiteten i färgen har egentligen ingenting att göra med sötman i vinet.
Självklart blir rosévinerna olika, precis som de röda och vita vinerna. Samma faktorer spelar in: druvsort, ursprung och vinmakning. På frågan om det finns dyrt rosévin så är det enkla svaret också ja. De allra flesta roséviner i högre prisklass som vi hittar här i Sverige kommer från Frankrike. Dock är de inte i närheten av prissättningarna på röda och vita toppklassviner. Antagligen beror detta på oss konsumenter. Det är inte många av oss som köper exklusiva roséviner. Alla dricker gärna rosé, men ingen är villig att betala för toppklassvinerna...
"Detta får mig att börja fundera över om rosévinet har ett dåligt rykte? Hur kan ett vin som konsumeras i så stora volymer ha dåligt rykte? Varför spenderar vi inte mer pengar på rosé?"
En tanke är att det är mer själva grejen att sitta med ett glas rosé i solen som lockar, än att det är jätteviktigt hur rosévinet smakar. Kanske spelar rosévinet egentligen en biroll som bidrar till en snygg instagrambild.
En annan tanke är att mycket rosévin är som godast när det är ungt och vinner således inget på lagring. Men det viktigaste just nu är att solen skiner, och jag ska gå ut och sätta mig med ett glas rosé. Skål!
"Är det skillnad på rosé och rosé? Det enkla svaret är - JA"
@SommAmanda's bästa rosétips!
Stilla vardagsvin:
Collavery, Provence (nr 2859) 99:-
Bubblande vardagsvin:
Louis Bouillot, Bourgogne (nr 7781) 139:-
Stilla lyxvin:
Contino Rosado, Rioja 2019 (nr 93367) 259:-
Bubblande lyxvin:
Billecart Salmon Rosé Champagne (nr 7758) 679:-