04
DEC
Montegiorgio i mitt hjärta
I detta inlägg skulle jag vilja fokusera på en plats.
En plats som för mig och min familj betyder väldigt mycket. En plats där jag delvis växt upp som barn och som skapat mitt stora intresse för vin och mat. Jag vet inte hur jag i en text ska kunna beskriva denna underbara plats men jag ska göra mitt bästa...
Jag har alltid varit ambivalent till att prata om denna plats då jag på ett sätt bara vill behålla den för mig själv och att den ska vara fri från turister medan andra sidan av mig vill att alla ska få ta del av denna magiska plats vilket också är den tanken som jag i slutändan landar i. Och även därför jag skriver denna text idag. Platsen jag pratar om är Montegiorgio, en liten liten by med endast 7000 invånare som ligger i regionen Marche. En region som ligger på östkusten vid det adriatiska havet. Montegiorgio ligger på toppen av ett litet berg i en by där alla känner alla. Hela byn är som en enda stor gemenskap och i denna by har du allt du behöver för att klara vardagen utan att bege sig till någon större stad. Och nej då pratar jag inte om ett stort köpcentrum med kända butiker, utan jag pratar om den lokala köttaffären, den lokala grönsaksaffären, det lokala bageriet och La Pila, den lokala vingården. En vingård dit du går för att fylla på din dunk med Furnace så att det räcker till veckans alla luncher och stora släktmiddagar. Ett vin som du vet kommer passa till nästan alla veckans middagar då det är ett vin som passar till otroligt många olika rätter. Både pastan, köttet och grönsakerna.
"I vårt hus i Montegiorgio bor alla släktingar i samma hus, så om släktmiddagarna är ett faktum? Ja det är praktiskt taget omöjligt att undvika"
I vårt hus i Montegiorgio bor alla släktingar i samma hus. Vi har pappas tvillingsyster i en del, pappas storasyster i en, pappas storebror i en, farmor i en och till sist vi i en och tillsammans delar vi alla på en stor utegård. Så om släktmiddagarna är ett faktum? Ja det är praktiskt taget omöjligt att undvika. Men att stå med familjen i uteköket och laga en god pasta samtidigt som man dricker ett glas Furnace är svårt att slå. Och vi ska inte glömma utelivet, då vi har en stor bar mitt i byn, till och med i samma byggnad som vårt hus. En bar som serverar allt från lokala viner till större måltider. Men där sitter man inte bara på kvällarna, utan där träffas nästan alla människor i byn varje morgon och tar en espresso och en bulle och läser La Gazetta innan arbetspasset drar i gång. Det är en unik kultur som är byggd på gemenskap och traditioner vilket fångar det absolut bästa med Italien. Montegiorgio har också en rik historia. Det finns flera gamla kyrkor med otroliga målningar i taket och otroliga skulpturer. Med vårt vin Furnace vill vi därmed inte bara förmedla ett väldigt gott vin, utan också en unik historia, en familjär gemenskap och en passion. Furnace för oss är därmed mycket mer än bara ett vin, det är ett unikt hantverk skapat med passion och kärlek.
Och till sist vill jag avsluta med ett vintips till julen, vilket är att servera Furnace till julbordet! Furnace med dess murriga fattoner och mjuka tanniner är ett allround vin som passar till både julskinkan, hårdostarna och prinskorven!
Önskar ni fler tips, följ oss gärna på instagram: readytoenjoy_
"Jag har alltid varit ambivalent till att prata om denna plats då jag på ett sätt bara vill behålla den för mig själv och att den ska vara fri från turister medan andra sidan av mig vill att alla ska få ta del av denna magiska plats vilket också är den tanken som jag i slutändan landar i. Och även därför jag skriver denna text idag"
Elli Labardi, Ready to Enjoy
📸 Gustaf Johansson
Ellis familjs hus från innegården
Läs mer om Ready to Enjoy och deras viner här.
🥂 Nebbia Felsinea (nr 56834) 159:-
🍷 Furnace (nr 56003) 179:-
📸 Fotograf Anna Sigge (där inget annat anges)