Mallorca 4Kilos 8

04

SEP

Vi de la terra Mallorca


Bara för att vinerna kommer från en solens ö, innebär det nödvändigtvis inte att de är eldiga, kraftfulla och fullmatade med frukt och alkohol. Jag har provat en hel del vin från Mallora under de senaste tio åren och är nu på riktigt överraskad av vissa viners svala framtoning. Ni som känner mig vet att jag har en förkärlek för viner där sval frukt möter frisk örtighet. Men hur kan det då komma sig att druvor, som växer i ett varmare klimat och inte på speciellt hög höjd, ändå får det här karaktärsdraget? 

📸 Fotograf Anna Sigge

Jag och fotograf Anna Sigge har besökt några av de bästa vintillverkarna på ön och besöken skilde sig enormt mycket åt. Från en av Mallorcas nyaste vingård inrättad i ett fårhus, till Spaniens äldsta, familjeägda bodega. Däremellan besökte vi en biodynamisk vinmakare (under fullmåne!) och en toppmodern vingård med supertraditionella framställningsmetoder. Det gläder mig när en vinmakare väljer inhemska druvor framför internationella och Mallorca har ett antal inhemska druvor som särskilt sticker ut. Både i vinmakarengagemang och karaktärsdrag. Häng med på en vinresa till det nya Mallorca! 


4Kilos Vinícola
startades 2006 av Francesc Grimalt och Sergio Caballero med ett gemensamt motto; ”Man behöver inte vara miljonär för att göra vin, det som behövs är passion och hårt arbete”. I utkanten av Felanitx, på den sydöstra delen av ön, har de byggt om ett gammalt fårhus till vinhus. Både deras egna vinodlingar och leverantörer av druvor är spridda över olika områden på ön. Därför används beteckningen ’Vi de la Terra Mallorca’. Mallorca har två DO områden dvs högsta kvalitetsklassen; ’DO Binissalem’ och ’DO Pla I Llevant’.

Vi ser på vingårdar som skogar - ju mer mångfald, desto mindre problem har vi. Vi håller naturliga kanter eftersom de också är hem för myggor och bin som båda är en form av rovdjur. Vi använder tex nässlor och salvia för att stärka bladen och göra dem resistenta mot gröna myggor.”  (Francesc Grimalt)


Vinerna från 4Kilos innebär till stor del lokala druvsorter som Callet, Manto Negro, Monastrell och Fogoneu tillsammans med Syrah, Cabernet och Merlot. Flaggskeppsvinet 4Kilos är gjort på 100% Callet och från gamla vinstockar som odlas i den röda järnhaltiga jordmånen Call Vermell (vermell betyder ’röd’ på katalan). Francesc Grimalt har haft stor betydelse för den inhemska druvan Callet och var en av de första producenterna som verkligen tog sig an den ”svarta” druvan. Francesc är en stor förespråkare när det kommer till att anpassa vinodling och vinframställning till det område man verkar i med allt vad områdets specifika förutsättningar innebär.


Bodega Ribas
Från Felantix tog vi oss tvärs över ön till byn Consell där Spaniens just nu äldsta familjeägda bodega, Ribas, ligger. Ribas har gjort vin i över 300 år och arbetet på gården har letts av kvinnor i fyra generationer. I enlighet med familje- traditionen odlas en hög andel av de inhemska druvsorterna Mantonegro och Prensal. Syskonparet Araceli & Javier Ribas, som driver gården idag, är också kända för att ha väckt liv i den i princip utdöda druvsorten Gargollasa. Deras över 40 hektar vingårdar bearbetas omsorgsfullt och skördas för hand. Man gör en noggrann selektering av både vilka druvsorter - och vilka druvor som används, för optimal kvalitet i alla viner. Vinerna är personliga och eleganta med en tydlig terroir. Vår favorit blev Sió ett vin som skapades som en hyllning till vinmakarens mormor med samma namn. 


Can Axartell
Resan gick sedan vidare upp över bergskedjan Tramuntana och till vingården Can Axartell som ägs av familjen Schwarzkopf. Familjens vision 1999 var en vingård - harmoniskt integrerad i öns landskap, tradition och kultur. Can Axartells motto är ”det bästa vinet görs med respekt”. Denna respekt genomsyrar gårdens arbete och åter- speglar hela teamets omtanke för natur, kultur, tradition och kommande generationer. 

"The best wine is made with respect"


Det grundläggande konceptet på vingården med all teknik du kan tänka dig är alltså, tro det eller ej, naturens krafter i fokus och man använder sig av gravitationsmetoden. De flesta som gör vin använder pumpar för att flytta både vinmust och ungt vin - från ett steg till ett annat. Can Axartell förlitar sig istället på de mjuka, naturliga krafterna för att hjälpa till i alla olika stadier. Från mottagning av frukten i vingården till tappning av vinet. Vinifieringen äger rum på flera våningar, där vinet endast rör sig genom tyngdkraften, helt utan pumpar. 

Hur kommer det sig då att Mallorcas viner kan ha den svala och lite skönt saftiga struktur med fin balans, istället för de kraftpaket man väntar sig? Jo det är de inhemska druvorna som ger lättare, men också mer uttrycksfulla viner. Så har ännu ni inte provat viner från Mallorca är det dags nu!


IN VINO VERITAS!

Sabina Eriksson
Grundare | Sommelier
Vinupplevelser: winely.eu
Webbshop: wineprints.se

 

Can Axartell 27
Mallorca 4Kilos 30
Mallorca 4Kilos 23
Ribas 4

Tips på härliga Mallorcaviner:

Sio Negre (BS* nr 79164)

Can Axartell Corum (BS* nr 53124)

BS* Beställningssortiment. Läs mer om Systembolagets olika sortiment här.

Can Axartell 28
Helgmeny Nr3 19