Tonigelaberg BIO Webb

04

SEP

Biodynamisk & ekologisk vinodling

 

Vi har besökt fem vinodlare på Mallorca. Gemensamt för dessa besök är fokus på kvalitet, vilket återspeglas i allt från vinodling till vinupplevelse. Ledord som hållbarhet, respekt och omsorg för druva och natur går som en röd tråd genom våra vinupplevelser på ön.

📸 Fotograf Anna Sigge

På Mallorca finns det tre vinregioner. IGT Vi de la Terra Mallorca - vilket i stora drag innebär att druvorna till dessa viner kan komma från hela Mallorca - samt DO Binissalem och DO Pla i Llevant. De två sista tillhör kvalitetsklassen Denominación de Origen och innebär hårdare reglering av bl a geografiskt ursprung för druvorna. Två av vinodlarna vi besökte gör vin i samma område (Pla i Llevant) men vinerna skiljer sig ändå åt - genom sättet att framställa dem på. Häng med så förklarar vi hur!

Vins Toni Gelabert

Toni Gelaberts vingårdar ligger utanför staden Manacor och har varit ekologiska sedan starten 1982. Toni är självlärd vinmakare och hans ledstjärna är en äkta, kvalitativ och ursprungstypisk vinproduktion. Tonis, i volym räknat, lilla produktion har visat att man kan producera viner med djup och geografisk typicitet (vinets terroir) och han är idag en eftertraktad vinproducent. Sedan början av 2000-talet arbetar Toni biodynamiskt, vilket han tycker ger vinerna ytterligare en dimension av liv och djup. Druvorna kommer från de odlingar som ligger runt om vineriet, där jorden består av kalkblandad lera. Jordmånen ger viner med både kraft och smakrikedom samtidigt som Toni söker efter balans och fräschör i sina viner. Detta är en av egenskaperna som gör hans viner speciella. Prova tex vinet Son Fangos Negre
(SB nr 76626) Mallorca har som bekant ett varmt och torrt odlingsklimat. Det är lätt att få viner med mycket kropp och alkohol och utmaningen ligger i att få både djup, elegans och fräschör -som jag skrev om i förra numret.

För biodynamisk vinodling gäller samma regler som vid ekologisk odling men man tar det ett steg längre. På en biodynamisk vingård strävar odlaren för att upprätthålla en naturlig balans genom att minimera yttre faktorer och bevara den naturliga balansen. Filosofin kommer ursprungligen från den österrikiska filosofen Rudolf Steiner.

Hur skiljer sig då smaken mellan ekologiskt och biodynamiskt framställda viner? Ja för de otränade smaklökarna kan det vara en utmaning men hur som helst smakar Tonis viner magiskt gott när mörkret omsluter oss utanför och fullmånen lyser starkare än någonsin.

I vinkällaren där allt är möjligt!

Vårt besök hos Bodegas Miquel Oliver startade i byn Petras centrum och i den arkitektoniskt vackra byggnaden från 1868. Miguel Oliver har gjort vin sedan 1912 och efter mer än 100 år i branschen är det ingen tvekan om att familjen som driver vingården har passion för vin i blodet. Miquel och Pilar, sonson och barnbarn till Melchor Oliver, är tredje och fjärde generationen och de arbetar hårt varje dag för att uppnå en perfekt harmoni mellan dåtid och nutid. För man värnar verkligen om det förflutna; egendomen, engagemanget och givetvis – den gemensamma passionen för vin!

Dåtidens vackra vingård i byns centrum har nu ersatts av en ny vingård med funktionalitet i fokus. Vi befinner oss fortfarande strax utanför byn, omgivna av vinodlingar. Här styr och optimerar man nu, med samma varsamma hand, alla steg i vinprocessen med hjälp av ny teknologi; från mottagning av druvorna, jäsning och lagring, buteljering och vidare lagring på flaska. Vinodlingarnas närhet har en betydande

påverkan på vinets kvalitet, eftersom druvorna inte behöver transporteras, utan tas direkt från fälten till vingården. Den nya dynamiken i form av modern teknik ger goda förutsättningar för innovativa viner som tex QBQ (SB nr 74022) Oavsett vad framtiden medför i form av innovation strävar Miquel Oliver alltid efter att göra vin på samma sätt, med kärlek till druvan och vinet i fokus.

Förutom vingården i Petra, har de också vinodlingar nära Felanitx och Manacor. Miquel Oliver vårdar sina vinrankor noggrant, odlar ekologiskt och med manuell hantering i varje steg. Ett tidskrävande arbete som ökar produktionskostnaden, men som värnar om naturen, gynnar den optimala tillväxten av druvorna och förbättrar den övergripande kvaliteten på vinerna.

Vinerna är det goda resultatet av ”teamwork” - både vad det gäller ’vinfamiljen’ på gården men också samarbetet med naturen. Från jordmånens egenskaper, sättet att bruka jorden, klimatet (regn, sol & vind) till beskärning av vinstocken och slutligen vinifiering. Den leriga jordmånen ”Call Vermell” är optimal för vinodling och kommer ursprungligen från nedbrytningen av kalkhaltiga medelhavsklippor. Den rödaktiga färgen kommer från järnoxider och namnet på vinet "Ses Ferritges" (SB nr 70554) hänvisar till just järn – ”ferro”.

Pilar Oliver driver idag gården tillsammans med sin man Jaume och de har byggt ett team som bildar en liten stor familj. En familj förenad av passionen för vin. En passion som genomsyrade mötet med alla på Bodegas Miquel Oliver.

IN VINO VERITAS!

Sabina Eriksson
Grundare | Sommelier
Vinupplevelser: winely.eu
Webbshop: wineprints.se

 

”Tonis viner smakar magiskt gott när mörkret omsluter oss och fullmånen lyser starkare än någonsin  

Toni Gelabert 15
Toni Gelabert 7 Webb

Tips på Magiska Mallorcaviner:

Biodynamiskt odlat
Toni Gelabert Son Fangos Negre
(SB nr 76626)

Ekologiskt odlat
Miquel Oliver "Ses Ferritges"
(SB nr 70554)

Miquel Oliver 6
Miquel Oliver 52 Webb