29
JAN
Kan det vara dags att se Grekland med nya ögon?
Vi pratar ofta om den fina Grekiska övärlden, nu är det dags att prata om Greklands fantastiska vinvärld! Att Grekland är synonymt med Ouzo är sedan gammalt, men det är det dags att ändra på! För mig är Grekland nu ett vinland att räkna med, ett vinland jag tycker att vi ska höja. En vinkultur som kombinerar modern nutid med en historia som sträcker sig längre än 2500 år tillbaka. Allt blir på något vis mer verkligt när man varit på plats. Det man läst och fått berättat för sig, kartorna man granskat blir levande, poletten trillar ner. Känns lite som att man vunnit högsta vinsten!
Vingårdar
Kir-Yiannis vingårdar finns i Naussa och Amyndeon på varsin sida av berget Vermion, på det grekiska fastlandet, i nordvästra hörnet av Makedonien.
Vinområden
Naoussa fick som första vinområde i Grekland, appellations status 1971. Klimatet i området är medelhavsklimat med kontinentala influenser, med milda vintrar, relativt varma somrar och en total årlig nederbörd på cirka 650 mm. De varierande höjderna mellan 120-280 m ö h (Ktima ligger på 280-320 m ö h) och de olika jordmånerna skapar olika mesoklimat, där xinomavro, områdets inhemska ”kung” med den fantastiska förmågan att spegla sin terroir, ger väldigt olika uttryck för dess potential.
Det bergiga Amyndeon, som ligger på en höjd mellan 550-750 m ö h, är den kallaste vinregionen i Grekland. Det kontinentala klimatets extremer med kalla vintrar och friska somrar utjämnas av närvaron av fyra sjöar. Vilket skapar fantastiska förutsättningar för vinodling och i detta fallet assyrtiko.
Kir-Yiannis
Hur beskriver man en legend? Jag hade inge aning om vem Yiannis Boutaris var förrän jag träffade honom på plats hos Kir-Yannis (och innan dess dessutom googlat i timmar...) En man med många strängar på sin lyra.
Kul kuriosa är att Mr Yiannis Boutaris röstades fram till årets vinmakare i Sverige redan 1996 av Gourmet Magazine!
När jag först såg honom på nära håll och fick chansen att hälsa, tänkte jag spontant vilken rockstjärna. Något jag också sa till Elsa som tog hand om mig under mitt besök, hon svarade ”Yes indeed, he is a rockstar”. Elsa, som för övrigt har motsvarande jobb som jag själv på Ästad Vingård, gjorde ett starkt intryck på mig. Hon var passionerad sitt jobb, fick mig att känna mig som en betydande gäst. Något jag också alltid strävar efter, ge bästa tänkbara service och se alla gästers behov. Efter allt jag läst och sett kan jag bara konstatera att Yannis definitivt är en rock stjärna, som går sin egen väg!
Yannis Boutaris startade Kir-Yannis 1997 med syfte att skapa kvalitetsviner som uttrycker sitt ursprung och terroir. Baserat på traditioner och vinmakning från sin farfar som startade redan 1879. Sedan 1999 är det Yannis son och femte generationens vinmakare Stellios Boutaris som driver Kir-Yianni med ambitionen att göra det till ett varumärke i världsklass. Detta genom att dynamiskt utnyttja hörnstenarna i Kir-Yiannis filosofi: innovation, respekt för tradition och sann kunskap om vinet , från druvan till slutkonsumenten. Stellios var inte på plats under mitt besök, men vi hade kontakt via mail, ödmjuk är min uppfattning av denna gentleman.
Vintillverkningen börjar i vingården!
Kir-Yiannis egendom Ktima på 55 ha är uppdelat i 40 block. Varje block skördas separat för hand, två eller tre gånger beroende på druvornas mognad, som sedan förflyttas till vineriet, för ett andra urvalssteg på det dubbla sorteringsbordet. Vinerna kommer senare att mogna på olika typer av ekfat, som är noggrant utvalda efter ursprung, storlek och rostning, för att framhäva varje blocks speciella karaktär. Det finns runt 1 000 fat i källaren, 90% fransk ek och 10% amerikansk ek. Sista steget i vinmakningen är blandningen av de olika blocken för att hitta den rätta balansen för lång lagring.
Vinprovning
Jag hade bara en dag i byn Naussa! Besöket var lite spontant och med kort varsel, så jag hade inte läst på om kommande helgdag ”Ochi Day” som alltid infaller 28/10. Den nationella årsdagen av Greklands självständighet kallas Ochi-dagen, för att fira Greklands vägran att ge efter för Axis makter 1940. Dygnet i den lilla byn med besök på Kir-Yannis och det fantastiska Boutique Hotellet Palea Poli var värt timmarna i bil t/r till Bulgarien och Sofia.
Jag siktade in mig på ”Single Vineyards” vingårdens premium viner under provningen och det var de som fick följa med mig hem. De ska jag öppna till sommaren och tänka tillbaka på min fina vistelse i Grekland och Kir-Yannis. Jag vill passa på att tacka Lisa, marknadschef på Oenoforos som kontaktade mig och erbjöd sig att hjälpa mig ta kontakt med deras producenter. Detta är mitt första ”vin” besök i Grekland, men förhoppningsvis inte mitt sista!
Tack för att ni tog er tid att läsa!"Jag njuter av den hisnande utsikten över Kir-Yannis vingård Ktima i Naussa, den ligger inbäddad på de branta sluttningarna till berget Vermion. Att kunna promenera bland xinomavro vinstockar, smaka på vinerna, precis på den plats där de produceras och bekanta sig med arvet från Boutaris-familjen.
Det är lycka för en vinälskare!
Lägg till att det serverades så mycket god mat i den nya fina restaurangen - att jag även kände mig som ”queen” of foodie!"
Druvorna
Xinomavro - närmare bestämt: "svarta syrliga ” på engelska, är en av världens sällsynta ädla röda druvor som kommer från nordvästra Grekland. Trots sin känslighet för mögelangrepp och ädelröta är den utrustad med en gudomlig talang för oförglömliga viner. Den producerar viner som blir mer framträdande med sin ålder, har en klar röd färg, bra tanniner, struktur och elegans. Aromer av röd frukt, skog, kryddor, torkad frukt, tobak och nötter. Lång lagringspotential i flaskan! Jämförs ofta med viner gjorda av nebbiolo och pinot noir.
Assyrtiko - är den mest kända druvan och som de flesta av oss förknippar med Grekland och Santorini. Ger viner med bra struktur, härlig frisk och krispig syra. På smakprofilen hittar vi citrusfrukt, grönt äpple och en intensiv mineralitet. Lagrade viner visar en mer solid struktur och en ökad aromatisk komplexitet.
Totalt producerar Kir-Yiannis 1,2 miljoner flaskor per år, fördelat på stilla torra vita, röda, rosé, söta viner och mousserande med olika labels. Allt ifrån enklare vin till riktigt grymma premium ”cru viner” och man exporterar till idag till mer än 30 länder men siktar högre, mot 50 länder. Kir-Yianni rankades 2019 som en av topp 50 vingårdar i världen av “World’s Best Vineyards”
Sedan hösten 2020 finns två av vinerna i Systembolagets fasta sortiment via Oenoforos Group. Båda vinerna är en bra första introduktion till den vackra Grekiska vinvärlden!
Kir-Yannis Assyrtiko (nr 2338) 99:-
Från olika vingårdar i Amyndeo.
Ramnista Xinomavro (nr 2070) 129:-
Från en ”single vineyard” i Naussa.