Jullondon1 (2)

08

DEC

Julhälsning från London!

Struvor med rökt grädde, löjrom och dill.

Dessa snacks kan man med fördel servera i början av en middag eller på ett adventsfirande. Som alltid i mina recept kan man byta ut om man inte hittar alla ingredienser.

INGREDIENSER:

Struvor
2dl vetemjöl
2dl grädde och mjölk blandat hälften av varje
1 ägg
1msk honung
1tsk salt
½ l olja

Rökt grädde
½ l grädde
50g ättika 24%
Salt

Hö för rökning
Löjrom (man kan ta forellrom också)
Dill

Gör så här:

Struvor
1. Rör och blanda ihop ägg, mjölk och grädde i en skål. Blanda i mjölet samt sockret. Rör till en jämn smet. Låt gärna struvsmeten stå och svälla någon timme.
2. Hetta upp kokosfettet i en kastrull (gärna med lock att lägga på vid brand). Fettet ska vara 180 grader. Du kan prova att droppa i någon droppe struvsmet - pyser det och smeten blir brun på någon halvminut så är fettet varmt nog. Sänk gärna värmen så att fettet inte blir för varmt.
3. Värm struvjärnet i olja. Doppa det varma järnet upp till kanten på struvjärnet. Doppar du för långt så fastnar struvorna runt järnet. Vänta några sekunder och sätt struvjärnet med smeten att fritera i fettet i ca 1-2 minuter tills struvan fått fin färg. Ta upp järnet och lossa struvan försiktigt med en gaffel samt lägg på smörpapper.

Rökt grädde
1. Ta en kastrulle som du är mindre rädd om. Lägg i höet i kastrullen tänd eld låt det brinna ut (bra att göra det här utomhus) Häll över grädden lägg på locket låt det få stå och dra sig i 25 min.
2. Sila grädden över i en ungsform. Tillsätt salt och ättikan, nu är det väldigt viktig att röra in ättikan i grädden försiktigt. När man börjar se att den blir tjock. Sluta att blanda. Dra på plastfilm och stoppa in den i kylen låt den sätta sig. Den här grädden är perfekt att göra dagen innan. När den har satt sig ha upp den i spritspåse.

Nu kommer vi till att färdigställa stuvorna:
Vänd på struvan upp och ner och fyll den rökta grädden hälften upp i mönstret. Sen fyller du på med löjrom och avslutar med dill.

Jullondon1 (2)

Kålrabbidumplings med Västerbottenostkräm, rotselleri och rökt ren.

INGREDIENSER:
2 kålrabbi
100 g västerbottenost
1 dl grädde
2 äggulor
2- 2 ½ dl rapsolja
½ rotselleri
50g persilja
Rökt torkat renkött

Bra att ha! Mandolin samt även en stansare (köksredskap) till kålrabbin. 

Gör så här:
1. Skala kålrabbin och skiva den tunt på mandolin. Sätt på en kastrull med vatten som kokar. Blanchera den skivade kålrabbin i 30 sek. Lägg dem i vatten med is så de blir kalla direkt.
2. Skär rotsellerin i små tärningar 1*1 mm. Blanchera dem i det kokande vattnet i 30 sek, lägg sedan över i isvatten. Plocka upp kålrabbin och rotsellerin ur vattnet så de torkar.
3. Riv osten fint. Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och rör genast i osten så att den smälter helt. Låt blandningen svalna.
4. Lägg två äggulor och ostblandningen i behållaren till en stavmixer. Kör igång mixern och häll sakta i oljan. Krämen blir tjock, blank och alldeles sagolikt god.
5. Finhacka persiljan och blanda den med den tärnade rotsellerin. Tillsätt lite salt, vinäger, och olja.

Nu kommer vi till att färdigställa:
Om man har en stansare så man kan få ut en ring. Stansta ut kålrabbin och fyll den med rotselleri och sedan  Västerbottenkrämen. Tryck ihop den så att du får tre vingar. Avsluta med att riva på det torkade renköttet.

Jullondon2 (2)


"Nu när det börjar närma sig jul blir det kanske lite firande varje helg fram till jul. Den här månaden bjuder jag på ett julinspirerat recept. Själv älskar jag jul men får inte den riktiga julkänslan här i London eftersom det är plusgrader och grönt ute i början av december
"

Hoppas det ska smaka! /Theres

Vintips!

Friterade struvor med löjrom & rökt grädde, vilken fantastisk start! Finns det någon mer bubbelvänlig kombination så säg? 

Monte Rossa Flamingo Rosé (nr 7615) 269:-
Till dessa smaker har jag valt att rekommendera franciacorta vilket är ett italiensk bubbel framställt enligt den traditionella metoden. Traditionell metod innebär en andra jäsning på flaska. Den metod man använder för att framställa Champagne. Druvorna i detta vin är de samma som används i champagne, Pinot Noir och Chardonnay. Detta är en riktig favorit och ett underbart bubbel med toner av blodapelsin och en brödighet som vi ofta hittar i just champagne. Detta vin hittar du i beställningssortimentet, beställer du nu får du hem det lagom till jul. 

Montanha Baga (nr 2818) 129:-
Ska denna ljuvliga förrätt lagas i kväll tänkte jag att jag slänger in ett tips på ett bubbel du hittar på hyllorna på de flesta Systembolag. Detta är en nyhet från Portugal gjort på den inhemska druvan Baga, även detta mousserande vin är gjort enligt traditionell metod. Ett bubbel med toner av äpplen och citrus. Portugal är ett roligt vinland där det finns väldigt mycket att upptäcka! Kolla in Portugal-hyllan vet jag!

Arndorfer Grüner Veltliner (83136) 185:- (1l)
Då går vi över till huvudrätten där vi har kålrabbi med rotselleri till det rivna rökta renköttet, en härlig blandning av olika texturer och fina smaker. Vinet jag väljer att servera till är gjort på druvan Grüner Veltliner, Österrikes gröna paraddruva. I denna flaska finns en knivskarp syra som kommer möta kålrabbin med västerbottenosten perfekt. I vinet finns även toner av peppriga örter och päron. Ett underbart vin att servera till denna fina rätt signerad Chef Tess!

Vintips i samarbete med Munskänkar Maria

Montanha
Flamingo