Choucroute 2

05

JAN

Helgmeny #TRETTONDAGEN

Emmas tankar om menyn

Det finns maträtter som man äter och som går en förbi och så finns det rätter som man äter och som etsar sig fast i smakminnet för alltid och som får det att vattnas i munnen bara du tänker på dem. Choucroute garrnie är en sådan rätt. Klassisk gryta med tyska och franska influenser, kraftfull men ändå elegant i smaken. Laga grytan på klassiskt sätt med tre olika sorters korv och använd rimmad skinkbog (bogbladsstek) om du inte lagar på fläsklägg med ben. 

Tips! Låt grytan puttra tillräckligt länge så att smakerna sätter sig och du får en rätt som både överraskar och som finns kvar i minnet under en lång tid.

"En otroligt vinvänlig rätt som i all sin enkelhet blommar ut tillsammans med vinet och blir till en aha-upplevelse! Lika rolig att bjuda på som att laga"

Choucroute 4

Choucroute Garnie

En otroligt vinvänlig rätt som i all sin enkelhet blommar ut tillsammans med vinet och blir till en garanterad AHA-upplevelse. Lika rolig att bjuda på som att laga!

Receptet är beräknat för 4-6 p.

1 kg rimmad skinkbog eller 1 kg fläsklägg
1 stor gul lök
800 gram surkål på glasburk
1 stor morot
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
2 kryddnejlikor
2 lagerblad
0,5 tsk timjan
2 klyftor vitlök
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vitt vin (gärna Riesling från Alsace)
6 stora potatis av fast sort
2 rökta korvar av griskött
2 bratwurst
200 g Nurnberger rostbratwurst
200 g varmrökt fläsk
1 stort äpple med rött skal
1 dl dijonsenap
1 dl söt grovkorning senap
Bladpersilja

Gör så här:
1. Skär köttet i stora bitar och lägg i gryta. Täck med vatten. Koka i fem minuter och häll sedan av vatnnet. Skölj bort alla orenheter.
2. Skala och hacka lök och vitlök.
3. Fräs löken i lite smör en kort stund i en stor stekgryta.
4. Tillsätt surkålen och fräs med löken någon minut ytterligare.
5. Lägg i kött, skivad morot, kryddor, lagerblad och smulad buljongtärning. Häll på vinet och låt det få ett uppkok. När grytan puttrar så tillsätt vatten så att det täcker.
6. Koka upp på nytt och låt det puttra på svag värme i ca 2 timmar.
7. Tillsätt skalad och halverad potatis samt klyftat äpple när det återstår 40 minuter.
8. Stek de olika korvsorterna. Om du använder färsk korv så var noga med att den blir genomstekt.
9. Tillsätt skivat varmrökt fläsk i grytan och låt det bli varmt. Tillsätt korven och garnera med grovhackad persilja.
10. Servera ur grytan tillsammans med två sorters senap.

"Tar man ett glas till maten kanske man ställer undan flaska till en annan dag, vilket faktiskt kan vara ett riktigt intressant experiment. Vinet fortsätter att utvecklas och kan vara en helt ny upplevelse efter 2-3 dagar i kylen"

Choucroute 3

Vinet och maten

WINELY's passion är vin och kärleken till människa & miljö bakom varje flaska vin. För oss är dryckeskulturen mer än bara vinet på bordet, bredvid maten. Det är från jord till bord, tillbaka till jord igen. Vi uppmuntrar ett ansvarsfullt förhållningssätt i allt från odling och framställning - till själva dryckesupplevelsen. Dvs att dricka mindre men bättre vin och att se på vinet som en måltidsdryck. Tar man ett glas till maten kanske man ställer undan flaska till en annan dag, vilket faktiskt kan vara ett riktigt intressant experiment. Vinet fortsätter att utvecklas och kan vara en helt ny upplevelse efter 2-3 dagar i kylen. Om du har bestämt dig för att ta två glas (eller har kvar) så kan vi varmt rekommendera att avsluta Alsace-middagen med en god bit ost. 

Kittost Munster

Munster är en mycket typsik kittost för området Alsace. Det är faktiskt så att du kan köra vägen "La Route du Munster" - vilken omfattar ett trettiotal bondgårdar öppna för allmänheten. Munster görs på mjölk av kor som äter stora mängder bergsörter, vilket bidrar till ostens unika smak. Hemligheten bakom ostens fylliga smak ligger också i att den tvättas med saltake under lagringen och att laken ofta berikas med en skvätt Gewurztraminer. Låt dig inte avskräckas av doften för innanför det stinkande skalet döljer sig en krämig och smakrik upplevelse. Tekniken för att lagra osten upptäcktes på 900-talet av benediktinska munkar från klostret i Munster.

Ostfakta och ostbild: Falbygdens ost

Övriga bilder: 📸 Fotograf Anna Sigge

Somló 130

Veckans vintips!

Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse. 

M I N D  Y O U R  W I N E!

Veckans fasta sortiment:

Leitz Magic Mountain (nr 70626) 161:-

Från vinhuset Leitz olika vingårdslägen på Rüdesheimer Berg i Tyskland kommer detta magiskt goda vin på druvan riesling. Jag vågar mig faktiskt på att säga att detta vin är ett av Systembolagets mest prisvärda riesling-viner (i fasta sortimentet!) Knivskarp syra, fin frukt (päron, ananas) och inbjudande mineralet. I den långa, goda eftersmaken kommer inslag av vita blommor och honung. Ett kanonvin till Choucroute såväl som till en god bit Munster kittost att avsluta måltiden med. Våra grundsmaker kommer hjula fram till denna fina kombination av vin och mat!


Veckans ordervara:

Ponzi Vineyards Riesling (nr 72886) 221:-

Den formidabla vingården Ponzi Vineyards kom till i det sena 60-talets gröna vågen-yra. Kort sagt tog Nancy och Dick Ponzi sin familj och slog sig ner i Willamette Valley, Oregon, där de började göra vin. Utan att ha råkoll, men med desto mer känsla och passion gav de sig i kast med det våghalsiga projektet omfattande cirka tio hektar vingård. Resten är historia. Idag har barnen tagit över och de driver verksamheten vidare i samma anda som en gång föräldrarna. Vetenskap blandas med känsla och passion och en närmast fulländad känsla för balans och elegans. Det där sista inte minst tack vare vinmakarens, Luisa Ponzi, talangfulla gom och känsla för hur en vinpress ska skruvas.

Även om det sägs att rätten Choucroute kan få det svårt med kombinationen av viner utanför Alscace samt att vi precis har pratat om "what grows together.... så tycker jag att det är kul att testa viner "över gränserna". Det är ett mycket bra sätt att bredda sin vinlista på.

VECKANS VINOMRÅDE - Alsace

Vinområdet Alsace har tillhört både Frankrike och Tyskland under historiens gång och både området och vinstilarna speglas av båda länders kulturer. Till skillnad från många andra områden i Frankrike görs här nästan bara sk endruvsviner och namnet på druvan står utskrivet på etiketten, till exempel Riesling eller Pinot Blanc. Viner från Alsace är i regel vita och knastertorra men det finns även söta varianter.

Munster


Illustration: WINEPRINTS