05
APR
Helgmeny #PÅSK
Emmas tankar om menyn
För mig är påsken en härlig långhelg där vi umgås med familj och vänner och där mat och dryck ofta står i centrum. Traditionell påskmat är ett måste men eftersom helgen är lång vill jag gärna laga andra rätter också. Efter att ha tillbringat en vecka i underbara Spanien ger vi er en meny med inspiration därifrån.
Tips! Coca de trampó kan ätas både ljummen och kall - vilket är en fördel om man vill förbereda middagen i god tid för att ha mer tid för umgänge!
"Vad sägs om coca de trampó; pizza med vegetarisk topping som tilltugg och saftig, smakrik lammstek tillsammans med en ljuvlig varm salsa och grillade grönsaker till varmrätt"
Coca de Trampó Mallorquin
Första gången jag åt coca de trampó var när jag besökte Palma och det var en av rätterna på frukostbuffén. Själva brödet, botten, är så god och grönsakerna harmonierar perfekt med varandra i smak.
Receptet är beräknat för ca 6 p.
Degen:
125 ml olja
185 ml varmt vatten
125 gr smör
Mjöl
En nypa salt
Topping:
3 tomater
2 paprikor i olika färger (gärna en grön)
1 gul lök
Olja
Salt
Gör så här:
- Börja med att förbereda degen.
- Blanda oljan, det varma vattnet, smält smör - och tillsätt mjöl kontinuerligt.
- Rör om för hand, tillsätt mjöl efter behov. Knåda tills det lossnar från fingrarna och är hanterbart (degen ska vara lite klibbig och samtidigt mjuk).
- Fördela degen med fingrarna på en bakplåt, forma kanterna med en gaffel.
- Förbered toppingen genom att skära tomat och paprika i små tärningar.
- Hacka löken. Blanda i en skål med lite olja och salt.
- Fördela fyllningen över degen och lägg in cocan i ugnen i cirka 35 minuter vid 180 grader, eller kortare tid i en pizzaugn med dubbelt så hög temperatur (ca 15 min)
- Ta ut från ugnen och låt svalna något så att den ”sätter” sig.
Grillad lammstek med ljummen salsa och grillade grönsaker
Lammstek är en trevlig styckningsdetalj som med enkla förberedelser sköter sig själv på grillen eller i ugnen och du kan ägna dig åt tillbehören under tiden. Salsan och de grillade grönsakerna talar för sig själv och ger rätten karaktär och bildar en vacker palett på tallriken. Vill du ha potatis till så rekommenderar jag små ugnsrostade potatis med en god olivolja och flingsalt som enda smaksättare. Denna rätt mår bra av lite mer planering. Förbered tex gärna marinaden dagen innan.
Receptet är beräknat för ca 6 p.
Ingredienser:
Lammstek med ben (ca 2-2,5 kilo)
Marinad:
1/2 dl olivolja
5 vitlöksklyftor hackade
1/2 dl persilja hackad
1/2 dl färska örter, gärna rosmarin, men även timjan och oregano funkar fint.
Salt och peppar
1/2 pressad citron
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till marinaden.
- Putsa eventuellt köttet. Lägg köttet i dubbla, stora plastpåsar. Häll på marinaden och se till att köttet täcks av marinaden. Låt ligga i kyl minst 2 timmar, helst över natten.
- Torka av köttet och grilla det på låg värme på gasolgrill eller över indirekt kolglöd. Lägg på lock. Vänd flera gånger under grillningen. Grilla tills innertemperaturen är 60°C, 1-1¼ timme. Låt köttet vila i folie ca 20 minuter innan det skärs upp.
- Smaka av med salt och peppar före serveringen.
Ljummen salsa:
1 kruka timjan
2 paprikor
3 tomater
1 gul lök
1 hel vitlök
2 dl olivolja
1/2 citron
1 msk honung
1/2 msk dijonsenap
En skvätt rött vin
Flingsalt och grovmalen svartpeppar
Grillade grönsaker:
2 paprikor
1 aubergine
2 tomater
2 citroner
Gör så här:
- Grilla paprikor, tomater, lök och vitlök. Lägg allt i en gryta tillsammans med timjan, olivolja, honung, senap och pressad citron.
- Koka upp med en skvätt rött vin och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer pressad citron eller honung. Mixa grovt och servera salsan ljummen.
- Grilla paprika, aubergine, tomater och citron, försiktigt så de blir mjuka och får fin färg. Använd gärna en grillkorg.
- Salta och peppra. Det kan ta lite olika tid för grönsakerna att grillas, men det tar oftast bara några minuter så avsluta med detta moment.
Jessica - som skriver här på mindyourwine.se och samt jobbar för vinimportören Taste of Mallorca rekommenderar några träffsäkra smakkombinationer till denna härliga påskmeny. Läs mer om vinerna här:
"De små familjeägda bodegorna på Mallorca lever fortfarande kvar. Det är fantastiskt att se hur flera av dem har drivits i generationer och fortfarande klarar av att leverera både hantverk och kvalitét. Generellt sett gör Mallorca högkvalitativa viner med mycket aromer och kraft - tack vare öns medelhavsklimat. Jordmånen på Mallorca bidrar också till druvornas mognad och aromatiska karaktär"
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma och TASTE OF MALLORCA ger denna vecka är utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Sangría RITA (nr 83163) 178 kr
Att föra in en längtan till sommaren genom det spanska köket som omväxling till den mer traditionella påskmaten är väl en superhärlig idé. Att börja firandet i vårsolen tillsammans med ett glas som doftar solmogna apelsiner, vanilj och mjuka kryddor låter väl inte helt fel. Sangría RITA är ett toppenval för att få känna sommaren i ett glas en varm vårdag. Den här premiumsangrían produceras av kvalitetsvin och är framtagen gnom ett genuint hantverk där riktigt högkvalitativt vin tillsammans med bland annat citrusfrukter från ön skapar den ljuvliga känslan från spansk sommar.
Pere Seda Brut Natur (nr 76176) 233 kr
Ett mousserande vin kan ta så många olika uttryck och givetvis är det upp till den som smakar på det huruvida det är trevligt eller inte. Pere Seda Brut Natur är producerad av den mallorkinska druvan Parellada tillsammans med chardonnay enligt den traditionella metoden (även kallad champagnemetoden). Tillverkningsmetoden ger vinet dess brödiga och gyllene smaker som ger vinet dess karaktär. Ett vin vars bubblor upplevs sådär trevligt ”moussiga”, passar bra att dricka som det är eller utmärkt till den traditionella rätten Coca de Trampó Mallorquin.
Sa Sivina (nr 79753) 228 kr
Sa Sivina är ett medelaromatiskt vin med rena aromer och frukttoner som melon, äpple och kvitten. Tonerna av mandel- och persikablommor ger en sommarskönjande känsla. Vinet passar utmärkt ihop med lättare tilltugg eller förrätter där det med sina toner av rostat bröd, brioche och fruktighet bildar en aromatisk och fräsch kombination tillsammans med maten.
QBQ (nr 74022) 381 kr
Här har vi en av mina absolut favoriter bland alla världens viner, unikt och värt varenda krona! Värt att prova för att kanske hitta dig en ny favorit du också. QBQ är vinet som förvånade bodegan Miquel Oliver på Mallorca, de utbrast ”Qué bo que es!” vilket betyder ungefär ”Så gott det var!” Att den familjeägda vingården på Mallorca gör bra viner var inte det förvånande men vinet överraskade och överträffade de förväntningar som fanns.
Vinet är gjort på den inhemska druvan Giró och man har låtit vinet lagras på akaciafat vilket bland annat ger vinet den unika aromen. Det här vinet har komplexa och intensiva aromer utan att för den delen upplevas tungt. Det är ett vin med en fräschör inbakad i ett sammetslent kraftpaket. Utmärkt för den som föredrar ett vitt vin till kraftigare rätter. Vinet kan avnjutas precis som det är på grund av sin fruktighet men dricks med fördel tillsammans med maträtter tack vare den långa eftersmaken. Helt enkelt ett för bra vin för att inte dela med sig av – från mig till er!
Pere Seda Crianca (nr 71246) 218 kr
Föredrar du ändå ett rött vin finner du en fantastisk crianca från vingården Pere Seda. En bra blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och den inhemska druvan Callet som tillför ännu lite mer kryddighet och kraft. Vinet har fått mogna under den något längre lagringstiden vilket mjukar upp tanninerna och rundar av aromerna. Det här vinet har en intensiv och fyllig arom av vanilj, tryffel, svarta frukter och läder. Elegant avslutning och medel till lång eftersmak.
Ses Ferritges (nr 70554) 276 kr
Önskar du ett kraftpaket och föredrar något pepprigare viner har du här ett bra förslag. Ses Ferritges, även det från vingården Miquel Oliver på Mallorca, är en blend av Callet, Syrah, Merlot och Cabernet Sauvignon. Vilket du ser är samma druvor som i Pere Sedas Crianca men i en annan komposition där Callet har fått ta lite mer plats och bidrar till den peppriga tonen. Det här vinet är perfekt om du tänkte lägga lammet i Emmas recept på grillen och vill ha ett kraftfullt rött vin därtill.
PÅSKTIPS! Blandlåda #2 Pere Seda (nr 52684) 1404 kr
Vill du göra ett riktigt kap erbjuds nu en vinlåda från producenten Pere Seda från Mallorca. I vinlådan ingår bland annat Pere Seda Brut Natur och Pere Seda Crianca vilket gör den här vinlådan till ett perfekt alternativ för påskhelgen där du har hela bredden på viner för att olika rätter.
Coca de Trampó Mallorquin
Om den här rätten serveras som tilltugg till en fördrink hade jag kombinerat den med Pere Seda Brut Natur. Serveras rätten mer som en förrätt går det givetvis lika bra med samma dryck eller då till Pere Seda Chardonnay eller L’arxiduc rosé som är två fantastiska viner även de.
Grillad lammstek med ljummen salsa och grillade grönsaker
Till varmrätten hade jag kombinerat Pere Sedan crianca för att sedan gå vidare till storebrorn och den något längre lagrade reservan. Kul att prova två så liknande viner och se hur lagringen påverkar de olika.