29
DEC
Helgmeny #NYÅR
Emmas tankar om menyn
Här tipsar jag om nyårsrätter som är både festliga och välsmakande men också enkla att tillaga och som går att förbereda för att du ska få mer tid till dina gäster.
Tips! Förberedelser är A och O och = mer tid åt umgänge ❤️
Ostron
Receptet är beräknat till 6 p.
12 ostron
citronklyftor
Se till att de ostron du köper är stängda och transportera gärna hem dem i kylväska. Lägg dem med den klumpiga sidan neråt så att vätskan ligger i botten.
Öppna ostronen precis innan servering. Lägg ostronet med den flata sidan upp i en handduk och ta tag i det med handduken, för försiktigt in kniven i ostronets gångjärn. Vicka försiktigt i höjd- och sidled, bänd upp locket när du känner att gångjärnet ger med sig. För kniven åt sidan för att lossa skalet, se till att kniven inte vidrör ostronet. Lossa försiktigt ostronet från skalet så att det går lätt att äta vid servering. Pressa över citron och njut!
Älggryta
Till varmrätt bjuder vi på en mustig och smakrik älggryta tillsammans med potatisstomp och färska örter. Älggrytan tillagas med fördel på förmiddagen för att bara lätt värmas upp inför servering. Härlig smaksättning som svarta vinbär, kantareller och enbär förhöjer smakerna och ger grytan sin rätta viltkaraktär. Ge grytan mycket kärlek så kommer du få kärlek tillbaka från dina gäster!
Receptet är beräknat till 6 p.
1 kg älggrytbitar
Smör till stekning
Salt och peppar
1 stor lök
2 morötter
4 dl rött vin
5 dl vatten
1/2 dl viltfond
2 msk svartvinbärsgelé
2 lagerblad
5-7 enbär
1/2 tsk timjan
Rikligt med trattkantareller eller gula kantareller
12-15 steklökar
Maizena för mörka såser
Vitpeppar
Gör så här:
- Bryn köttet i smör, salta och peppra och lägg över i en stekgryta.
- Finhacka löken och skiva morötterna och lägg ner i stekgrytan. Smula timjan och blanda runt.
- Häll på rödvinet och koka upp och låt vätskan reducera något. Häll sedan på vatten och fond, koka upp och skumma.
- Krossa enbären lätt i en mortel och lägg i grytan tillsammans med gelé och lagerblad. Låt koka på svag värme i ungefär en och en halv timme.
- Skala och stek steklöken i lite smör. (Det går lätt att skala löken om du lägger den i kokande vatten en kort stund).
- Stek kantarellerna i smör och salta lätt.
- Red av grytan med maizena och tillsätt steklök och kantareller. Låt puttra ytterligare 20-30 min. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Koka delikatesspotatis under tiden. Låt skalet vara kvar. Var noga att potatisen inte kokar sönder och blir vattnig.
- Stöt potatisen grovt med lite smör och riven västerbottenost. Tillsätt flingsalt.
Servera älggrytan tillsammans med potatisen och rikligt med färsk timjan.
Tiramisu
Tira mi su betyder "dra mig uppåt" på Italienska och vad kan passa bättre än en riktigt uppiggande dessert på årets sista dag.
Receptet är beräknat till 6 p.
3 äggulor
1 burk mascarpone a 250 g
3 msk Amaretto (det går även bra med konjak eller rom)
3 äggvitor
3/4 dl strösocker
12 savoiardikex
1 dl kallt starkt kaffe, gärna espresso
Gör så här:
- Vispa ihop äggulor och mascarpone tillsammans med Amaretton till en slät kräm.
- Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget och fortsätt vispa tills du har en fast och blank smet.
- Vänd försiktigt ner äggvitorna i mascarponekrämen.
- Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i espresson.
- Dela kexen och varva dem med mascarponekrämen i portionsglas. Avsluta med kräm.
- Ställ i kylen, gärna över natten.
- Pudra över kakao innan servering.
Nyårsviner!
Till ostronen.
La Fun en Bulles Crémant de Bourgogne (nr 56371) 269:-
Anne Gros är en legendarisk producent med sin ursprungliga bas i burgundiska Vosne-Romanée. Detta bubbel är ett livfullt vin som balanserar finstämd elegans med toner av gula äpplen, citrus, rostat bröd och hasselnötter.
La Fun en Bulles är ordervara och kommer på en dryg vecka men vill du hellre plocka ett alternativ på hyllan kommer här ett tips på en lika smakrik som prisvärd champagne som finns på de flesta Systembolag:
Gremillet Tradition Extra Brut (nr 50287) 299:-
Prisvärd champagne på ekologiska druvor. Extra Brut betyder att dosagen är lägre än normalt, i detta fall ligger sockernivån på strax under 0,6 gr/100 ml = ett knastertorrt och ett alldeles utmärkt alternativ till såväl naturella ostron som till välkomstskålen!
Till älggrytan.
Casa Relvcas Touriga Nacional (nr 2809) 119:-
Spänstigt, kryddigt och värmande. Så kan man summera denna rena touriga nacional från Alentejo i Portugal. Vitpeppar, järn och saftiga skogsbär i doft och smak gifter sig finfint till den mustiga nyårsgrytan.
Till desserten.
Brachetto d' Acqui (nr 6260) 99:-
Från Piemonte i norra Italien kommer detta söta med ändå uppfriskande söta röda vin. Smaken är fruktig med härliga inslag av jordgubbar och hallon. Jäsningen avbryts när alkoholhalten är ca 5,5% och därmed behåller man den naturliga sötman i vinet. Ett perfekt avslut på en lång middag!
Till tolvslaget.
Ferrari Brut Organic (nr 7721) 169:-
Tolvslaget firas in som sig bör med mousserande vin. Ferrari Brut är en italiensk favorit som får sina bubblor likt champagne, tack vare den traditionella metoden.