PHOTO 2022 06 19 09 25 51 2

22

JUN

Helgmeny #MIDSOMMAR

Emmas tankar om menyn

Midsommarhelgen väntar runt hörnet och som vanligt när vi samlas vid våra högtider så har mat och dryck en central plats förutom att umgås med våra nära och kära. Potatis och sill hör förstås midsommar till och just recept på sill brukar dominera i tidningar, sociala medier och andra matforum. Här tipsar jag därför om tre andra rätter som passar bra som tilltugg eller till midsommarbuffén men som också fungerar lika bra vilken solig sommardag som helst. Somrigt, fräscht och med texturer och smaker som jag tycker fungerar väl tillsammans.

Glad Midsommar!

Löjromssemlor

De här tilltuggen är försvinnande goda och hemligheten är förutom löjrommen, brynt smör. Jag skippar löken för att just det brynta smöret ska komma fram. Om man är många till midsommar så fungerar det lika bra med stenbitsrom, det är lite snällare mot plånboken och precis lika gott. Gör dem gärna så nära servering som möjligt så att brödet behåller sin frasighet.

4 personer (12 st semlor)

Vitt formbröd ca 8 skivor
Smör till stekning
120 g Löjrom eller stenbitsrom
1 dl creme fraiche
25 g smör
Salt och peppar
Citronzest från ½ citron
Dill

Gör så här:

  1. Bryn smöret och låt det svalna.
  2. Vispa creme fraiche så att den blir fast. Detta moment är viktigt för att den inte ska bli för lös.
  3. Ta ut rundlar av formbrödet, ca 3 cm i diameter. Jag använde ett måttglas och fick ut tre rundlar/bröd men det beror ju förstås på hur stor brödskivan är och vad du har för mått.
  4. Smörstek brödet varsamt i panna tills det får fin färg och blir frasigt. Var noggrann så det inte bränns.
  5. Blanda creme fraiche med citronzest och det brynta smöret. Jag blandade i lite smör i taget och smakade av tills jag tyckte att krämen hade en perfekt smak av brynt smör. Salta och peppra lätt.
  6. Lägg en liten klick kräm på varje rundel, toppa med löjrom och en dillkvist och avsluta med en ny rundel som lock.

Räkor med färskostkräm och smörstekt rågbröd i glas

Det här är en variant på räkcheesecake som istället serveras i glas som blir både festligt och gör sig bra som bufférätt eller förrätt. Det smörstekta rågbrödet och den tärnade gurkan ger rätten crunch och krispighet och syrligheten i gurkan ger även rätten balans till färskostkrämen. Tips: Om du ska göra den här rätten till många fungerar det även att göra på fat. Tänk på att gurkan vattnar sig så förbered allt och lägg sedan upp precis innan servering.

4 personer – 4 glas

300 g färska räkor med skal
1/2 urkärnad gurka
Färsk dill
2 skivor rågbröd
Smör till stekning
0,75 dl creme fraiche
100 g färskost naturell
Citronzest från ½ citron
Salt och peppar
10 gräslöksstrån

Gör så här: 

  1. Skala räkorna och håll kalla dem fram till servering.
  2. Skär bort kanterna på rågbrödet och skär i små bitar/smulor
  3. Stek smulorna i smör tills de blir krispiga utan att de bränner vid.
  4. Vispa crème fraiche fast och blanda väl med färskost, citronzest och fint hackad gräslök. Smaka upp med salt och peppar.
  5. Halvera gurkan på längden och gröp ur kärnorna med sked. Skär i stavar och mindre tärningar. Blanda med dillen.
  6. Lägg gurkblandningen i botten på ett glas och dra ett varv med svartpepparkvarnen över. Fyll på med färskostkräm och toppa sen med rågbrödssmul och räkor. Avsluta med lite flingsalt och en dillvippa.

Matig sallad med varmrökt lax, tre sorters melon, avokado och mangovinägrett.

Den här salladen gör sig fint på midsommarbuffén där den varmrökta laxen är stjärnan som ackompanjeras fint med melon i vackra färger. Jag tycker just kombinationen rökt lax med dess fina sälta tillsammans med söt melon och den sötsyrliga dressingen gifter sig fint. Rätten fungerar givetvis lika bra som ensamrätt, kanske på midsommarkvällen eller som lunch på midsommardagen. Servera gärna tillsammans med ett gott bröd om salladen ska vara en huvudrätt.

4 personer - 4 portionsbitar varmrökt lax ca 500 g

Babyspenat eller mixade salladsblad
Vattenmelon
1 liten Galia melon
1 liten Cantaloupe melon
½ urkärnad gurka
2 avokados
1 litet knippe rädisor
0,5 dl pumpakärnor
Flingsalt
½ liten burk mangopuré
0,75 dl olivolja
1 stor lime eller 2 små
Chiliflakes
Salt och Peppar
Ärtskott till garnering

Gör så här: 

  1. Mixa/blanda ihop mangopuré, olivolja och saft från lime. Smaka upp med salt, peppar och chiliflakes. Tillsätt ev. mer lime om du vill ha högre syra.
  2. Rosta pumpakärnorna i en torr, het stekpanna och salta lätt. Ställ åt sidan för att svalna.
  3. Fördela babyspenat eller annan sallad på ett fat. Toppa med lax i mindre bitar, tunt skivad rädisa, urkärnad gurka i skivor, melon i mindre bitar och avokado i tärningar.
  4. Strö rostade pumpakärnor över salladen. Dra ett par varv med pepparkvarnen och garnera med ärtskott.
  5. Servera tillsammans med mangovinägretten.

 

"Emma ger oss fräscha rätter som passar lika väl till midsommarbuffén som tilltugg vilken sommardag som helst"

PHOTO 2022 06 19 09 25 52 2

Veckans vintips!

Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med  WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse. 

M I N D  Y O U R  W I N E!

PHOTO 2022 06 19 09 25 51 2 (Kopia)

Vidiano (nr 4692) 109:-

Vidiano är både namnet på vinet och druvan det görs på, en druvsort som nästan bara produceras på ön Kreta. Här har vi ett balanserat och fruktigt sommarvin som passar lika bra till prat som till mat såväl som till sill och även grill (fisk och grönsaker är då att föredra på grillen!) Gudomligt gott till laxsalladen som innehåller en hel färgpalett med härliga smaker!

Familjeföretaget Idaia Winery ägs av vinmakaren Laderos Vasilis. Vinhuset har tagit sitt namn från den grekiska mytologin och Zeus fru Idaia. Zeus ville hylla sin fru och döpte därför ön Kreta till just Idaia. Etiketten på Idaia Winerys flaskor pryds av en tusensköna (på grekiska rodakas). En blomma som återkommer inom den grekiska mytologin och som hittats kopplat till många fynd från antiken. Tusenskönan sägs symbolisera stjärnan Sirius.

Ca' Vedole Lambrusco di Sorbara (nr 2339) 159:-

Druvan lambrusco odlas nordväst om Bologna i regionerna Emilia-Romagna och Lombardiet. Vinet Lambrusco är ett relativt okänt vin i Sverige, trots att det har en anrik historia i Italien och framförallt regionen Emilia-Romagna som det härstammar ifrån. Det mousserande röda vinet sticker, med sin färg och smak, ut! När vinet hälls upp så blir det ett iögonfallande skum och beroende på druvsort blir det olika mycket kolsyrat. Man skulle på ett enkelt sätt kunna beskriva lambrusco som rött bubbel eller ett pärlande rött vin. Lambrusco passar utmärkt till Emmas plockmat och går särskilt väl ihop med sältan i löjrom och räkor och fetman i både creme fraiche och lax.

Vad är då Lambrusco? 

Egentligen är lambrusco en druvsort som består av åtta druvor som liknar varandra. De två mest kända druvsorterna är Sorbara och Grasparossa. Skillnaden mellan dessa är att Sorbara ger betydligt mer rosa viner än vad Grasparossa ger. Den sistnämna druvsorten är den som ger de där härliga pärlande lila vinerna med ett iögonfallande skum på toppen.

24618016 800 (1)