13
DEC
Helgmeny #JUL
Emmas tankar om menyn
Mellan köttbullar, inlagd sill, Janssons och skinka kan det vara trevligt att bryta av med någon annan mat än traditionell julmat. Vår JULMENY har influenser av- och klassiska inslag från både julbord och traditionsenlig kalkonmiddag.
Tips! Förberedelser är A och O och = mer tid åt umgänge ❤️
"Snittarna i menyn är utsökta i all sin enkelhet och passar som ett litet tilltugg eller förrätt."
Rökt laxröra på stekt rågbröd
Den rökta laxen gör sig bra i sällskap av det rostade lite syrliga rågbrödet som också får en nötig ton när man smörsteker det. Ett par droppar citron i laxröran ger rätten en fräschör som balanserar upp den feta fisken och majonnäsen. Var bara noga så att det inte blir för mycket citron, den ska bara anas.
Receptet är beräknat till 4 p.
8 skivor rågbröd
1 msk smör
Flingsalt
200 g rökt lax
3 msk majonnäs
1/2 tsk paprikapulver
Citron
Färsk dill eller körvel
Gör så här:
- Stansa ut rundlar ur brödet. Pensla skivorna med olivolja och stek i panna i ett par minuter tills brödet blir lite frasigt och känns rostat. Strö flingsalt över.
- Skär laxen i små tärningar och blanda med majonnäs, paprikapulver och några droppar pressad citron.
- Hacka dill och vänd ner i röran.
- Toppa brödet med den rökta laxröran och garnera med en dillvippa.
"Plåtmat är smidigt att laga och dessutom är det ett väldigt trevligt sätt att både servera på och samlas kring."
Hel ugnsstekt kyckling med rostad potatis, citron och dragonsås
Istället för kalkon bjuder vi på en gårdskyckling som vi tillagar hel i ugnen tillsammans med potatis, grönsaker och citron. Som tillbehör serverar vi en varm dragonsås som jag tycker passar väldigt bra till kycklingen och den rostade, därmed lite söta, citronen.
Receptet är beräknat till 4 p.
1 stor gårdskyckling ca 1300 g
2 msk smör
1 tsk mörk soja
1,5 tsk salt
Svartpeppar
16 små delikatesspotatisar
4 mindre morötter
1 fp broccolini
150 g färsk haricots verts
1 fp körsbärstomater på kvist
2 citroner
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Dragonsås:
3 msk torkad dragon
0,5 rödlök
0,5 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
4 dl creme fraiche
1,5 msk kycklingfond
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Börja med kycklingen. Krydda kycklingen runt om med salt och peppar. Smält smöret och blanda i sojan i det smälta smöret. Pensla kycklingen runt om och ställ in i mitten av ugnen. Kycklingen tar ca 1 timme i ugnen (innertemperatur ska vara 82 grader vid benet)
- Tvätta potatisen, men behåll skalet på. Skär morötterna på längden och ytterligare en gång. Skölj broccolinin, bönorna och tomaterna. Tvätta citronerna och halvera dem.
- Ta ut kycklingen när ca 35 min återstår av tiden och pensla med lite mer av smör och sojablandningen. Ös kycklingen med skyn som blivit. Lägg potatis runt om. Ringla lite olivolja över och salta lätt. Sätt in i ugnen igen.
- Ta ut plåten igen när ca 20 min återstår, höj till 200 grader och lägg morötter, broccolini och bönor runt om och blanda lätt. Lägg citronerna med snittytan nedåt och ställ in plåten i ugnen igen.
- Lägg in tomaterna när ca 10 min återstår. Salta eventuellt lite till.
- Gör såsen när kycklingen och grönsakerna går klart i ugnen. Lägg fint hackad lök, dragon, vinäger och senap i en kastrull och låt dra i fem minuter.
- Häll i creme fraiche och fond och värm såsen på svag värme. Smaka av med salt.
- Servera kyckling, potatis och grönsaker direkt från plåten tillsammans med såsen.
Julviner!
Vi har valt ut några viner som vi tycker matchar såväl julens smaker som sammankomster. Hoppas ni ska gilla dem lika mycket som vi. Starta med ett glas bubbel och stegra smakintensiteten till middagen med två smakrika röda viner.
I Systembolagets fasta sortiment hittar ni:
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne (nr 7725) 150:-
Med familjens rötter i Champagne och stor erfarenhet från Chablis gör Clotilde viner med ledorden elegans & finess. Detta i form av frisk syra och krispig frukt. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Clotildes crémant passar lika bra som uppfriskande aptitretare i julvärmen som till Emmas utsökta snittar på rökt lax. Emma tipsar om att bara droppa några droppar citron på snittarna, vilket vi konstaterar är en god smaksak till vinet. Tycker du att vinet är för friskt droppar du lite mer. Önskar du behålla vinets torra krisp - tar du det vackert med citronen.
Följande två viner hittar ni i beställningssortimentet:
Clotilde Davenne Bourgogne Rouge (nr 70403) 179:-
Stram och elegant pinot noir med frisk, fräsch frukt och massor av röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär. Ett vin i "svalare" stil, med mjuka tanniner och tydlig druvkaraktär. Enligt oss, en klockren match till de rökta laxsnittarna och även här gäller tipset, sparsmakat med citron. Ett glas som sällskapsvin framför brasan när gästerna har gått hem är heller inte fel på en 'annan dag'.
Langhe Nebbiolo Josetta Saffirio (nr 72491) 199:-
1977 tog dottern Josetta Saffirio över vinproduktionen från sin far Ernesto Saffirio och skapade familjens första barolo-vin 1985. I dag är det Josettas dotter Sara som driver gården. Tomten på etiketten då?
Jo, den lilla tomten kommer av att Ernesto Saffirio brukade berätta en godnatthistoria för Josetta om hur han sett en tomte köra över gårdsplanen i en vagn förspänd av en mus. Josetta fortsatte sedan att berätta för sina barn om dessa tomtar, som för en gnutta vin hjälpte till att sköta gården. Vad är ett julvin om inte detta?Ett utmärkt vin till kyckling. Med sin friska syra och elegans är det vin, kyckling och sås i symbios.
Nebbiolo vs Pinot Noir
Druvan nebbiolo vill ha lång tid för att mogna och trivs bäst i kalkrik jordmån. Den ger ljusa, friska röda viner med tydlig strävhet. Med rätt färdighet och stor skicklighet ger druvan intensiva och energiska viner med doft och smak av nypon, rosor, viol och färska örter. Det är inte helt enkelt att hitta nebbioloviner på andra ställen än i nordvästra Italien. Vinmakare har försökt men få har lyckats. Förr i tiden kunde man höra att Barolo var kungarnas vin och Barbaresco drottningarnas. Dessa liknelser kan översättas med kraftiga, fylliga viner från Barolo och eleganta, livfulla viner från Barbaresco.
Druvorna nebbiolo och pinot noir är inte helt olika varandra. Särskilt pinot från svalare områden som Bourgogne. Det som dock kan skilja i doft- och smakkaraktär druvorna mellan är att nebbiolo kännetecknas rosor och viol medan pinot noir får en mer rödbärig - ibland även "stallig" karaktär.