07
FEB
Helgmeny #Alla Hjärtans Dag
Emmas tankar om menyn
Alla Hjärtans Dag blir allt större och större även här i Sverige och visst är det ett fint sätt att hylla kärleken på genom att bjuda dem man tycker om på en god middag? Inför firandet tipsar vi om två vegetariska rätter, inspirerade av det italienska köket, med mycket smak och färg.
Italienska rätter dominerar sökningar på recept till Alla Hjärtans Dag visar en färsk undersökning - och det är inte så svårt att förstå. Finns det något mer romantiskt än rödrutiga dukar, brinnande stearinljus och att få avnjuta en god middag tillsammans med någon man håller kär, självklart med något extra gott i glasen och kanske till och med italiensk musik i bakgrunden?
Tips! Dessa rätter går givetvis bra att kombinera med en bit fisk eller kyckling - men avnjuts med fördel som de är, var och en för sig eller tillsammans. Det är krämigt, krispigt, syrligt och salt - om det är sant att vägen till någons hjärta går genom magen så lever dessa rätter verkligen upp till ordspråket.
Jordärtskocka Cacio e Pepe
Receptet är beräknat till 2 p.
Ingredienser:
8 små jordärtskockor
1 fp ricotta
Skalet och saften av 1/2 citron
50 g pecorino
1/2 dl pinjenötter
Färsk Basilika
Svartpeppar från kvarn
Flingsalt
Olivolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Rosta pinjenötterna gyllene i en het torr panna.
- Tvätta jordärtskockorna noga och koka dem al dente i lättsaltat vatten.
- Lägg de väl avrunna jordärtskockorna på en plåt och krossa dem lätt med en sked. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Baka dem högt upp i ugnen ca 10-12 min.
- Vispa ricottan fluffig tillsammans med 1 msk olivolja, citronzest och saft och 1/2 tsk salt till en len kräm.
- Bred krämen på ett fat och toppa med ugnsbakad jordärtskocka, flagad pecorino, basilika, pinjenötter, rikligt med nymald svartpeppar, flingsalt och avsluta med att ringla olivolja över.
Tomatrisotto med burrata och gremolata
Receptet är beräknat till 2 p.
Ingredienser:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1,5 msk av en god tomatpuré, gärna doppio som är dubbelkoncentrerad och ger en fylligare smak
1,5 dl torrt vitt vin
2 dl arborioris
1 l grönsaksbuljong
1/2 pkt småtomater, gärna San Marzano
20 g smör
1 dl finriven parmesan
1 kvist med körsbärstomater
Gremolata
1 knippe persilja
1/2 citron, skal och saft
1 vitlöksklyfta
0,25 dl olivolja
Salt
Peppar
Burrata till servering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Häll vattnet i en kastrull och tillsätt en grönsaksbuljongtärning eller motsvarande fond. Koka upp och håll varmt.
- Dela småtomaterna i mindre bitar och ställ åt sidan.
- Lägg kvisttomaterna i en ugnsfast form och ringla lite olivolja över samt strö flingsalt över. Ställ in dem i ugnen när halva tiden återstår av risotton och baka tills de spricker upp något.
- Hacka persiljan fint och blanda med rivet citronskal och saft samt riven vitlök. Tillsätt olivolja och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja utan att det tar färg.
- Tillsätt tomatpurén och låt gå med i 2 minuter.
- Häll i riset och rör tills det blir glansigt.
- Häll på vinet och låt det koka in.
- Späd sedan med någon dl buljong i taget och låt det sjuda in i riset. Rör ofta och späd med jämna mellanrum tills riset nästan har mjuknat.
- Tillsätt de delade tomaterna och fortsätt röra runt tills riset är mjukt men ändå har en liten kärna. Eventuellt behöver du späda med ytterligare buljong.
- Tillsätt några droppar citronsaft och därefter smöret i små tärningar.
- Vänd sist ner parmesanen och blanda försiktigt. .
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera direkt på varma tallrikar med de bakade tomaterna, gremolata och burrata i bitar.
"Det är krämigt, krispigt, syrligt och salt - om det är sant att vägen till någons hjärta går genom magen så lever dessa rätter verkligen upp till ordspråket"
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Veckans fasta sortiment:
Saint-Amour Empreinte d’Amour (2449) 169:-
Om jag bara fick rekommendera ett enda vin till Alla Hjärtans Dag så är det detta. Och inte för namnet eller hjärtat på etiketten utan för hjärtat och passionen bakom denna flaska vin! Familjen Coquard har under flera generationer odlat sin kärlek till Beaujolais. Genuint hantverk, noggrant utvalda druvor och en stor passion för sitt ursprung är egendomens essens. En mjuk kryddighet och silkeslena tanniner möter blommor och bär. Den balanserade syran ger vinet fräschör och vibrerande energi - ett klockrent "Valentinvin" till såväl förrätt på jordärtskocka som mustig risotto. Ibland kan både jordärtskocka och tomat vara svårt att kombinera med vin (bitterheten i skockan kan tex i kombination med för sträva tanniner i vinet ge en metallisk smak) men med rätt tillagningsmetod på råvarorna och ett vin som detta med mjuka tanniner, balanserad syra och solmogna bär blir det en riktig höjdarkombination.
Se även tips på fler röda & matvänliga viner med mjuka tanniner nedan.
Blandlåda "Lätt & Josigt" #7 (55635) 896:-
Förra veckan bekantade vi oss ännu mer med druvan sangiovese. Vi har även tidigare rekommenderat viner på denna druva - som med sin friska syra och tanninrikedom ger otroligt matvänliga viner. (Ni vet väl förresten att ni kan söka på sangiovese i sökfältet längst upp för att se alla tips!) Men tillbaka till sangiovese alldeles strax.
Gullberg by Stockwine är vinimportören vars affärsidé handlar om gott vin. Och människor med det lilla extra. Det kan vi på Mindyourwine verkligen känna igen oss i - för oss handlar det om att ge det lilla extra i varje recept, vintips eller krönika. Vi vill lyfta fram både hantverket och människan bakom varje flaska vin. Så därför är denna veckas tips den beställningslåda som Gullberg har satt ihop, med tre utvalda viner som alla berättar en historia.
Ett av vinerna i denna låda är nämligen Stolpman Love You Bunches - en ordlek för den milda "kärleksfulla" behandling av hela klasar, som skapar kolsyrejäsning och ger en frisk och fräsch "carbonic sangiovese". I lådan finns även Ca' di Mat Valautin 18 - även detta vin är gjort på hela ekologiska druvklasar vars skal har fått macerera en lång tid för att ge karaktär åt vinet. I vinet finns både den hetta och kryddighet som är karaktäristiskt för druvan garnacha men även en mjuk och fruktig framtoning. Övriga viner är Bodegas Cueva på druvorna bobal & marselan samt Weingut In den Zehn Morgen Kreuznacher Pinot Noir från ypperligt läge i tyska Nahe.
Akvarell: TOSCANA tolkat av WINEPRINTS