Salsicciapasta

18

NOV

Helgmeny #8

Emmas tankar om menyn

Just nu är jag, som många andra, inne i en intensiv jobbperiod och då kan ekvationen god mat och tidsbrist kännas omöjlig att få ihop. Det är då man ska plocka fram sina säkra kort, de som man vet är bra och som med lite känsla funkar lika bra till helgen som till vardags. Med Sabinas tips på passande viner blir den enklaste rätten en grym fredagsmiddag.

Tips! Plocka fram de charkuterier du tycker om, lite goda oliver och kanske ett par ostar och servera medans du fixar till varmrätten. Avslappnat och ett skönt sätt att inleda helgen på.

Pasta Salsiccia

Receptet är beräknat till 4 p.

Till varmrätt serverar vi en pasta salsiccia som med sin smakrika färs ger rätten karaktär och en fyllig smak under tiden som pastan går klart. Jag smaksätter med torkad timjan, lök, vitlök, vin, fond och tomat. Vill man ha en rundare smak tillsätter man lite grädde men jag tycker att rätten får mer karaktär utan. 

Ingredienser:

500 g pasta, gärna kort form med räfflor så att såsen sätter sig.
3 färska salsicciakorvar eller ca 350 g salsicciafärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/4 fänkål
Olivolja
Torkad timjan
3 msk tomatpuré
1,5 dl vitt vin
1 msk kalvfond
1 nypa socker
300 g passerade tomater av bra kvalitet
Salt
Svartpeppar
1 burrata
Färsk basilika

Gör så här:

  1. Om du använder färsk korv, skär ett snitt i korvens skinn och dra av det. Hacka färsen i mindre bitar. Ställ åt sidan.
  2. Hacka lök, vitlök och fänkål i fina bitar.
  3. Hetta upp lite olivolja i en större stekgryta eller panna med hög kant.
  4. Fräs lök, vitlök och fänkål utan att det tar färg.
  5. Tillsätt torkad timjan och tomatpurén och låt det fräsa med en kort stund.
  6. Häll på vinet och kalvfonden och låt det puttra ett par minuter på svag värme.
  7. Tillsätt färsen och rör om. Låt det gå med under omrörning tills färgen blivit genomstekt. Salta och peppra.
  8. Tillsätt tomater och socker och låt det puttra på svag värme under tiden du kokat pastan enligt anvisningar på paketet.
  9. Mot slutet av koktiden tar du lite pastavatten (ca 1-2 dl) och reder salsicciasåsen med.
  10. Häll av pastam och häll den sedan direkt i grytan med såsen. Blanda noga så att såsen sätter sig på pastan.
  11. Servera i djupa tallrikar och toppa med burrata i bitar, olivolja, färsk basilika och lite extra svartpeppar.



"Plocka fram de charkuterier du tycker om, lite goda oliver och kanske ett par ostar och servera medans du fixar till varmrätten. Avslappnat och ett skönt sätt att inleda helgen på."

Salsicciapasta 2
Sobrassada 3

Veckans vintips!

Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse. 

M I N D  Y O U R  W I N E!

Veckans fasta sortiment:

Château de la Liquière Faugères (3531) 159:-

Franskt vin till italiensk korv men ibland får man gå över ån efter vin helt enkelt. Detta kryddiga och smakrika vin på druvorna grenache, syrah och carignan sitter som en schmäck till fylligheten i rätten och är ett lysande exempel på att mustiga rätter med fördel matchas med mustiga viner. Vinet lagras 8 månader i betongtank och behåller därmed sin friskhet och fräschör. Mums!



Veckans ordervara:

Fides Grenache Blanc (77444) 179:-

En viktig del av familjeägda Bosmans filosofi är att ge tillbaka till det samhälle man verkar i, med hänsyn till arbetarnas sociala och ekonomiska förhållanden. Detta magiskt goda vin är vinmakaren Corlea Fouries favorit-vin och passions-projekt. Vinet är gjort på skalmacererade grenache blanc druvor och har en komplex doft och smak som spänner över frisk citrusfrukt till torkat apelsinskal och toner av marsipan. Fylligt, smakrikt och gudomligt gott - om ni frågar mig!

Ribas 36
Ribas 65