11
NOV
Helgmeny #7
Emmas tankar om menyn
November är verkligen pumpornas tid, även efter Halloween. Passa på att laga en krämig soppa på butternutpumpa som har en söt, lite nötig smak. - Om förra helgens meny gjorde anspråk på att vara grytornas gryta så skulle jag vilja säga att denna veckas meny kan vara italienarnas svar på samma tema, nämligen - ragu alla Bolognese.
Tips! Mäktar du inte med pumpasoppan som förrätt innan ragun så går den både utmärkt och snabbt att svänga ihop till söndagslunchen!
Soppa på rostad butternutpumpa
med topping på fetaost, solrosfrön och timjan.
Soppan får ännu mer karaktär när man rostar pumpan och löken innan den får gå mjuk i vin, vatten och buljong. Lite grädde mot slutet ger soppan en fyllig, rund smak och tillsammans med toppingen får man en rätt med perfekt balans av sötma, sälta och syrlighet. Dessutom är den en fröjd för ögat att titta på.
Receptet är beräknat till 4 personer.
Ingredienser:
1 Butternutpumpa, ca 1 kg
2 stora schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Lite chiliflakes
Olivolja
Flingsalt
2,5 dl vitt vin
2,5 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärningar
Färsk timjan
1 msk pressad citronsaft
1 dl grädde
Topping:
Fetaost
Rostade solrosfrön
Chiliflakes
Timjan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär löken i mindre bitar, hacka vitlöken (behöver ej finhackas då soppan ska mixas sen)
- Halvera pumpan och gröp ur kärnhuset. Skala och skär i mindre bitar
- Lägg lök, vitlök och pumpa på en plåt med bakplåtspapper, ringla lite olivolja över och strö på lite flingsalt och chiliflakes. (ta inte för mkt, ska bara ge lite sting).
- Rosta i mitten av ugnen ca 15 min tills pumpan mjuknat något.
- Häll över allt i en kastrull. Häll på vinet och smula i grönsaksbuljongen och lägg i lite färsk timjan. Koka upp och låt puttra en stund, tillsätt sedan vattnet och sjud tills pumpan är helt mjuk.
- Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädden och låt soppan bli rykande varm. Tillsätt citronsaft och smaka upp med salt. Tillsätt lite vatten om soppan blir för tjock.
- Toppa soppan med rostade solrosfrön, smulad fetaost, färsk timjan och lite chiliflakes. Avnjut med ett gott rostat surdegsbröd.
"Ragu alla Bolognese ska inte förväxlas med det vi kallar spaghetti och köttfärssås då den görs på kött som får koka sönder i en god buljong gjord på bland annat vin och tomatpuré."
Ragu alla Bolognese - på högrev
Vill man, tillsätter man lite rimmat fläsk men jag tycker inte att det är nödvändigt. Basen är som traditionen bjuder en italiensk soffritto som består av lök, morot, vitlök och selleri och ragun serveras som brukligt med pasta tagliatelle. När man gör en ragu alla bolognese på det här viset så funkar den absolut till helgen och då gärna med ett glas rött vin som sällskap!
Receptet är beräknat till 4 personer.
Ingredienser:
1 kg högrev
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkselleristänger
2 morötter
3 msk tomatpuré
5 dl rött vin
2 msk oxfond
1 msk farinsocker
2 dl vatten
Timjan
1 lagerblad
Salt
Peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Tillaga ragun i en gryta som tål ugnsvärme.
- Skär högreven i mindre bitar. Bryn köttet i smör i omgångar och ställ åt sidan. Salta och peppra.
- Hacka lök och vitlök i mindre bitar, skär moroten i tärningar och sellerin i små bitar. Fräs grönsakerna i olivolja direkt i grytan och tillsätt sedan tomatpurén så att den får gå med en kort stund. Lägg i det brynta köttet och blanda väl.
- Tillsätt vin, fond, vatten, farinsocker, lagerblad och timjan.
- Ställ grytan med lock i ugnen och låt ragun gå klart i ca 4-5 timmar tills köttet är så mört att det faller isär när du rör i ragun med en gaffel. Det går även bra att låta grytan stå på spisen och puttra klart, det tar ca 2 timmar.
- Smaka upp med salt och peppar.
- Servera ragun med nykokt tagliatelle eller papardelle och rikligt med färsk riven parmesan.
"Visste ni förresten att de första bubblorna i vin faktiskt har sitt ursprung i området Languedoc i södra Frankrike och inte Champagne?"
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Veckans fasta sortiment:
Monsieur SEtienne Fort (7544) 129:-
Från området Languedoc-Roussillon kommer denna 'Crémant de Limoux' - dvs mousserande vin från området Limoux. Druvorna är chardonnay, chenin blanc och pinot noir och smaken är mycket frisk, med inslag av citrus och päron. Detta torra vita vin passar utmärkt med pumpasoppan som med sin topping utgör en perfekt sparringpartner med såväl sötma som sälta, syrlighet och en gnutta fetma från grädden.
Veckans ordervara:
Terreno Chianti Classico (2373) 145:-
Härliga, körsbärssyrliga och lagom sträva druvan sangiovese från svenskägda gården Terreno i hjärtat av Chianti Classico. Det blir knappast bättre än så här till en ragu alla Bolognese. Familjen Ruhne började göra vin 1988, strax utanför byn Greve in Chianti. Sedan dess har de utvecklat sin egen filosofi som genomsyrar deras hantverk och innebär det bästa av två världar: svensk pragmatism blandat med italiensk kreativitet - med respekt för traditioner. Deras Chianti Classico träffar precis som en av Amors pilar, rakt in i hjärtat - prova du också! Utvalda viner hittar du på Systembolaget.se.
Se hela Terrenos sortiment och shoppa här.
VECKANS "vinhistoria"
Vad skiljer då områdena Chianti och Chianti Classico åt? Båda har ju bokstäverna DOCG efter sina namn eller hur? För att reda ut detta ska tar vi hjälp av historien och går ett par hundra år tillbaka i tiden.
De två städerna Florens och Siena hade länge kämpat om rättigheterna till vindistriktet Chianti och var gränserna distrikten emellan skulle dras. Detta ledde till strider mellan städerna och till slut beslutade de sig för att få saken ur världen en gång för alla. Detta skulle ske genom att en tävling arrangerades där två riddare skulle få göra upp om saken. På tävlingsdagens morgon skulle de två riddarna starta från respektive stad, Florens i norr och Siena i söder, och rida mot varandra. Där de möttes, där skulle gränsen för distriktet gå. Startskottet i de båda städerna skulle gå när tuppen i respektive stad började gala på morgonen. Siena var på den tiden kända för sina rashästar så de var mycket nöjda över upplägget. De födde också omsorgsfullt upp en grann, vit tupp som skulle se till att riddaren kom iväg tidigt. Men florentinarna var listigare. De valde en svart, mycket hungrig tupp, vilket visade sig vara mycket klokt. Den utsvultna svarta tuppen gol i hunger redan innan gryningen medan den vita tuppen gol när solen gick upp. Detta gav riddaren från Florens ett avsevärt försprång, och riddaren från Siena kom inte särskilt långt innan de möttes cirka 1 mil från Siena. På så sätt vann den florentinska ryttaren och nästan hela Chiantidistriktet tillföll Florens.