03
NOV
Helgmeny #6
Emmas tankar om menyn
Grytornas gryta. Mustig, smakrik och värmande. Precis vad man vill ha när novembermörkret smyger sig på och man har tid i köket för ett långkok. Det har kanske inte undgått någon att jag tycker om ost och gärna i alternativa former. Medan du väntar på att grytan går klart passar den här bakade ricottan med örter, tomater och oliver perfekt.
Tips! Förväll haricots verts i lättsaltat vatten. Lägg dem på ett fat och smula över en god chèvre och ringla flytande honung och strö flingsalt över. Ett gott tillbehör som passar in i det franska temat.
Bakad ricotta med tomater och oliver
Receptet är beräknat till 4 p.
Ingredienser:
2 burkar ricottaost á 250 g
Olivolja av god kvalitet
Färsk rosmarin
Flingsalt
1 ask körsbärs eller babyplommontomater
1 dl oliver
Flytande honung
Tillbehör: surdegsbaugette
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ringla lite olivolja i en ugnssäker form och stjälp upp ostarna däri.
- Lägg tomater och oliver runt om.
- Ringla över olivolja och strö rosmarinblad och flingsalt.
- Baka av osten i ca 20 min. Mot slutet kan du höja värmen om du vill ha lite färg på osten.
- Låt svalna något och ringla sedan lite flytande honung över osten. Servera med rostat surdegsbröd.
"Köttet kräver sin tid men med rätt koktid får du ett kött som blir mört och faller isär när man skär i det."
Boeuf Bourguignon – Burgundisk köttgryta
Jag brukar göra min Boeuf på högrev men vanliga nötgrytbitar på ytterlår eller fransyska går också bra. Köttet kräver sin tid men med rätt koktid får du ett kött som blir mört och faller isär när man skär i det. Lök, vitlök och morot och kött tillsammans med ett rött vin av fyllig karaktär och fond utgör basen i en Boeuf. Som ytterligare smaksättare låter vi champinjoner, bacon och steklök gå med mot slutet. Till helgen serverar vi den tillsammans med en potatis och palsternackpuré, jag är förtjust i den söta palsternackan men vill man går det självklart lika bra med puré på enbart potatis.
Receptet är beräknat till 4-6 p.
Ingredienser:
1 kg högrev
2 morötter
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
Färska timjankvistar
Smör
2 msk vetemjöl
3 lagerblad
5 dl rött vin (se tips längre ner på sidan)
2 dl vatten
2 msk oxfond eller kalvfond
1 msk soja
Salt
Svartpeppar
250 g steklökar
400 g färska champinjoner
1,5 pkt bacon
Bladpersilja
Gör så här:
- Skär morötterna i skivor, hacka schalottenlök och vitlök fint.
- Fräs grönsakerna i en stekgryta i lite smör och tillsätt sedan tomatpurén och låt den gå med en stund.
- Skär köttet i mindre bitar och bryn i smör i omgångar. Salta och peppra lätt och lägg över i stekgrytan tillsammans med grönsakerna.
- Pudra över mjöl och späd med vatten och vin så att det täcker kött och grönsaker. Koka upp, skumma av och tillsätt sedan koncentrerad ox eller kalvfond, soja, timjan, och lagerblad.
- Låt puttra på svag värme under lock i ca 1,5 h.
- Skala steklöken (det går lätt om du kokar dem i lite vatten en kort stund) och dela champinjonerna i halvor eller kvartar. Klipp baconet i stora bitar.
- Bryn steklöken och champinjonerna runt om så de får lite färg. Fräs baconet och låt det rinna av på hushållspapper innan du lägger det, löken och champinjonerna i grytan.
- Låt allt puttra ytterligare 30 min. Smaka av med salt och peppar.
- Innan servering, hacka bladpersilja och strö över grytan.
Potatis och palsternackpuré
0,5 kg potatis av mjölig sort
0,5 kg palsternacka
1,5 dl mjölk
0,5 dl mellangrädde
2 msk smör
Salt
Gör så här:
- Skala potatis och palsternacka och skär i mindre bitar, potatisen ngt större än palsternackan. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
- Värm mjölk och grädde tillsammans med hälften av smöret (ej koka)
- Häll av vattnet av potatisen och palsternackan och stöt sönder dem med potatisstöt.
- Blanda ner lite av gräddmjölken i taget och vispa sedan ihop purén till önskad konsistens. Blanda i resten av smöret och smaka upp med salt. Obs. Vispa inte för länge, då riskerar du att få klistrig puré.
"What grows together
- goes together"
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Veckans fasta sortiment:
Saint-Amour Empreinte d'Amour (2449) 169:-
Riktigt gott från nordligaste Beaujolais, Bourgogne. Druvan gamay kan ge allt från lättdruckna, friska röda viner till lite mer fylliga och eleganta viner som här, med inslag av solmogna björnbär och hallon. Ett "fynd-vin" och dessutom nyhet i Systembolagets fasta sortiment f o m 1 juni.
Veckans ordervara:
Milan Nestarec Nach (77876) 229:-
Biodynamiskt vin på druvorna pinot noir och zweigelt från Tjeckien. Hos vinmakare Milan finns det en stark övertygelse om det speciella med marken, solen och vinden – det som skapar platsen! Ett piggt och progressivt vin, skapat med stort hjärta och mycket engagemang.
VIN & MAT I KOMBINATION
I mustiga grytor som tex Boeuf Bourguignon, Bolognese och Coq au Vin passar fylliga och kryddiga viner bäst. I Bourgogne använder man såklart lokala viner till sina grytor och detta rimmar enligt mig riktigt väl med den enda "tumregel" du egentligen behöver kunna när det kommer till att kombinera vin & mat - nämligen; "What grows together goes together". Utifrån denna devis kan man lära sig otroligt mycket. Med detta sagt rekommenderar jag att kika på vad man har för lokala specialiteter i området för den vinstil du gillar. Eller varför inte tvärtom, vad gör man för viner i det område maten du älskar kommer ifrån?
Tips på ursprung för vin & mat som matachar som handen i handsken:
- Vinet Sancerre från franska Loire tillsammans med getost från samma område.
- Viner från Italienska Piemonte tillsammans med Albatryffel.
- Sangiovese från Chianti Classico tillsammans med lardo eller salami.
- Rieslingviner från Alsace tillsammans med Choucroute garnie.
Detta är bara några klassiska och givna kombinationer av vinstilar som matchas med mat från samma ursprung.
Ps. Vill du använda ett Bourgognevin i grytan till detta recept, välj gärna ett lite fylligare som tex: Beaujolais Villages Marc Dudet