IMG 2463

27

OKT

Helgmeny #5

Emmas tankar om menyn

Till helgen lagar vi även en spansk fiskgryta som får smak av selleri och rostad tomat. Chorizon tillför både lite hetta men också rökighet till grytan och passar fint tillsammans med den milda torsken. 

Tips! Välj en korv med hög kötthalt och grilla den snabbt i grillpanna för fin färg innan den går i grytan.

Kronärtskocka med vispat ricotta- och citronsmör

I all sin enkelhet är kronärtskocka ljuvlig med sin arom och textur och att det är en av de vackraste grönsakerna som finns gör ju inte saken sämre. Avnjut den med ett gott vispat ricotta- och citronsmör tillsammans med lite flingsalt. Mycket mer behövs inte för att inledningen av middagen ska bli lyckad.

Receptet är beräknat till 4 p.

Ingredienser:

4 mindre kronärtskockor
Vatten
Salt
1-2 citroner
100 g ricotta
100 g smör, rumsvarmt
Citronzest
Flingsalt

Gör så här:

  1. Skölj skockorna och bryt av stjälken, jämna till botten med en vass kniv.
  2. Lägg skockorna i en kastrull och täck med vatten.
  3. Riv citronskalet från en citron med ett zestjärn och ställ åt sidan.
  4. Tillsätt citronskivor och lite salt.
  5. Koka upp och låt koka i ca 35-40 min. Du vet att de är klara när du kan rycka bort ett blad , det ska gå lätt.
  6. Vispa smör och ricotta tillsammans med citronzest och flingsalt.
  7. Servera skockorna ljumma tillsammans med smöret.



"Välj en korv med hög kötthalt och grilla den snabbt i grillpanna för fin färg innan den går i grytan"

Spansk fiskgryta med chorizo och tomataioli

Fiskgrytan serveras med en tomataioli som förstärker de rostade tomaterna i soppan. Givetvis går det precis lika bra att använda färdiga soltorkade tomater men har du tid gör du dina egna genom att torka körsbärstomater i halvor tillsammans med vitlök, flingsalt och örter. Dessa går utmärkt att förvara i en fin olivolja i en tätslutande burk.

Receptet är beräknat till 4 p.

Ingredienser:

1 röd spetspaprika
1 fänkål
2 schalottenlökar
2 tomater
1 stång blekselleri
400 g torsk
0,5 kg blåmusslor med skal
Vitt vin
Vatten
Grönsaksbuljong
Salt
Svartpeppar, nymald
2 chorizo med hög kötthalt
Bladpersilja
Flingsalt

Tomataioli:

3 vitlöksklyftor
2 äggulor
¼ dl pressad citronjuice
2 dl mild olivolja (av god kvalitet)
Soltorkade tomater

Gör så här:

  1. Skär paprika, lök och fänkål i stora bitar och grilla i grillpanna.
  2. Dela tomaterna i halvor och rosta i ugnen tills de fått fin färg.
  3. Skär sellerin i mindre bitar och bryn tillsammans med smör/olivolja i en stekgryta eller djup panna.
  4. Tillsätt de grillade grönsakerna och rostade tomaterna och blanda lätt.
  5. Tillsätt grönsaksbuljong, vitt vin och vatten tills det täcker grönsakerna. Låt koka på svag värme, ca 10 min, smaka av med salt och peppar.
  6. Skär chorizon i skivor och grilla lätt i grillpannan.
  7. Skölj och borsta musslorna, släng de som är trasiga i skalet eller de som inte sluter sig när du knackar dem lätt i diskbänken.
  8. Skär fisken i kuber.
  9. Lägg i musslorna i den kokande grytan och blanda väl. Lägg på locket och sjud i 5 minuter tills de har öppnats. Kasta dem som inte har öppnats.
  10. Lägg i fisken och chorizon i grytan och sjud försiktigt i 3-4 min tills den är färdig.
  11. Smaka upp med lite extra flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Garnera med färsk bladpersilja.

Tomataioli:

  1. Skala och skiva vitlöksklyftorna
  2. Lägg vitlök och äggulor i en skål, tillsätt pressad citronjuice och mixa samman.
  3. Tillsätt olivoljan i en fin stråle samtidigt som du mixar aiolin.
  4. Häll över i en skål. Hacka de soltorkade tomaterna i mindre bitar och blanda ner i aiolin.

"Vi hade verkligen inte planerat att skaffa oss en vingård. Vin var - och är - ett av våra stora nöjen i livet, men vi var inga experter..." 

Ann & Peter Skoglund – entreprenörer / vinentusiaster

Allé 10 2

Veckans vintips!

Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse. 

M I N D  Y O U R  W I N E!

Veckans fasta sortiment:

Les Lauzeraies Tavel (2724) 129:-

Det sägs att rosevinets vagga är det franska området Tavel beläget i södra Rhônedalen, strax norr om staden Avignon. Vinet bjuder på rosa rikedom i en mycket matvänlig och välgjord stil. Rik struktur med fin fruktig koncentration, inbjudande örtighet och stor fräschör. Det här är en perfekt följeslagare till såväl sommar som höst och och matchar både fisk och kraftigare smaker som tex lamm. Vinet har fått sitt namn från den kalkrika jordmånen som präglar Tavel. Lauzes betyder nämligen kalksten. 


Veckans ordervara:

Bell Cros L’Amic (76611) 159:-

Svenska paret Skoglund gör vin i det spanska området Montsant. Ett ungt vinprojekt där råvaran är druvor från gamla stockar. Vinmakare är Joan Asens som även ligger bakom toppvin i grannområdet Priorat.

Fiskgryta
Soltorkade Tomater 1

VECKANS VINSTIL

Rosévin

Man skulle kunna tro att rosévin framställs genom att blanda rött och vitt, men det får faktiskt bara ske i området Champagne. Det vanligaste sättet att få till ett rosa vin är att låta skalen från blå druvor macerera kortare tid än när man gör rött vin. Vinets färg sitter m a o i skalen. Skulle man låta skal från gröna druvor laka ur har vi helt plötsligt ett "orangevin" men det får bli en lektion längre fram.

"Bra att veta" om rosévin:

  • Roséviner jäser och lagras oftast på tank, inte på ekfat.
  • Jäsningen sker vid samma temperatur som vita viner, mellan 15 och 20 grader.
  • Jäsningen tar längre tid än vid rödvinstillverkning. Detta för att bevara frukt och fräschör.
  • Rosévin buteljeras ungt och bör också drickas ungt.

Hur kommer det sig då att roséviner skiftar så i färgnyans?

Den rosa färgen skiftar från blek; då pressar man druvorna och undviker skalkontakt helt till - kraftigt rosa; då låter man musten vara i kontakt med skalen allt från 2 till 20 tim.

Lottenlund Juni 41 2