Ricotta 1

30

NOV

Helgmeny #2:ADVENT

Emmas tankar om menyn

Vi firar vidare i advent och det med en ugnsbakad ricotta som får tillbehör i julens färger. Dessa tillbehör både smakar gott och tillför olika texturer till rätten.

Tips! Bakad ricotta blir matigare, får en fast konsistens och har en naturell smak som funkar fint med många tillbehör, här en variant med svartkål, tranbär och rågbröd. 

📸 Fotograf Anna Sigge

Ugnsbakad ricotta med rågbrödscrisp, tranbär och svartkål

Receptet är beräknat som förrätt för fyra personer. Vill man ha det som en av flera rätter på adventsmyset så räcker det gott och väl att servera som förrätt alternativt sharingrätt på en mindre glöggbjudning.

Ingredienser:

2 fp ricotta à 250 g
1,5 dl torkade tranbär
3 skivor rågbröd, gärna med solroskärnor
2 msk smör
Flingsalt
10 blad svartkål
1 gul liten lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
Ett par timjankvistar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stjälp upp ricottan på en plåt med bakplåtspapper och ringla lite olivolja över.
  3. Baka ricottan i ca 20 min. Vill du ha lite färg på ytan så öka värmen till 250 grader och kör ytterligare fem minuter på övervärme/grill. Låt osten vila i ca 10 min.
  4. Bryt rågbrödet i små bitar och bryn i smör tills det känns krispigt. Strö lite flingsalt över.
  5. Repa svartkålen från stjälken och skär i mindre bitar. Skiva löken tunt och fräs den tillsammans med svartkålen i lite olivolja utan att den tar färg. Tillsätt fint hackad vitlök och tranbär och låt dessa gå med en kort stund. Strö lite flingsalt över och eventuellt lite nymald svartpeppar.
  6. Lägg upp ricottan på ett vackert fat och fördela svartkålsblandningen runt om och strö rågbrödscrispet över. Garnera med timjankvistarna.

Ricotta 3


"Doft och smak av röda härliga vinteräpplen, citronskal, grapefrukt, lime och tydliga toner av kalkrik jordmån. Bra pris för grym Champagne!"



Veckans vintips!

Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse. 

M I N D  Y O U R  W I N E!

Cidre Nouveau (nr 18068) 79:-

Färskcider från Pomologik gjord på aromaäpplen från Kattvik, Bjärehalvön. Läckert äpplig med mjuk kolaton, nötig mandelton, gulröda äpplen - perfekt som alternativ med lägre alkoholhalt (4,5%) till glöggminglet!

Nebbia Felsinea (nr  56834) 159:-

Riktigt goda bubblor från Emilia Romagna, Italien. Detta friska, fruktiga och läckra vin görs på druvan pignoletto dei colli bolognesi och får sina härligt krämiga bubblor med hjälp av - Méthode Ancestrale - världens äldsta metod för bubblor i vin. Metoden är alltså äldre än den traditionella metoden som man använder sig av i Champagne, men även andra områden som i tex Cava DO. Méthode Ancestrale är populärare än någonsin tack vare den senaste tidens trend för naturbubbel - vin som jäser med naturlig jäst och får sina bubblor under första jäsningen, och som också går under namnet "pétillant-naturel" a.k.a. pét-nat.

Tricket är att försiktigt vända flaska upp och ner ett par gånger innan servering så att jästfällningen som är kvar i flaskan blandas med vinet. Och som ni vet sitter mycket av smaken i denna fällning så man vill att den ska blanda sig med vinet!

Gosset Grande Réserve (nr 92131) 459:-

Varför inte införskaffa Nyårsbubblet redan nu? Fredag 2/12 släpps denna "skönhet" i tillfälliga sortimentet. Basåret på detta pampiga bubbel är är 2016. Doft och smak av röda härliga vinteräpplen, citronskal, grapefrukt, lime och tydliga toner av kalkrik jordmån. Bra pris för grym Champagne!

Blossa 22 New Orleans (nr 57745) 125:-

Ingen vinter utan Blossa årgångsglögg - eller? Oavsett smak så är man ju vanligtvis lite nyfiken på årets Blossa. Det har dock seglat upp många utmanare till "glöggtoppen" under de senaste åren och personligen föredrar jag mer hantverk och mindre socker i min glögg. Årets Blossa är inspirerad av New Orleans och smaken beskrivs som kryddig och söt med inslag av kanel, tropisk frukt, kardemumma, skogsbär, chili och lime.
Hur föredrar du din glögg?