05
OKT
Helgmeny #2
Emmas tankar om menyn
För mig är hösten en välkommen årstid. Jag gillar alla vackra färger, myset med tända ljus och den sorts matlagning man förknippar med årstiden. Rustik mat, mustiga grytor som fått puttra länge på spisen, är något av en favorit. Till helgen lagar vi en ragu på saftig kycklinglårfilé som serveras med gyllene polenta och parmesan.
Tips! Gör en stor sats polenta och bred ut resterna på ett vattensköljt fat. Ställ in i kylen för att stelna, skär sedan den i fyrkantiga bitar och stek i olivolja så har du ett gott tillbehör till resterna av grytan dagen efter!
Ragu på kycklinglårfilé med svamp, bacon & färska örter, serveras med polenta
Jag är verkligen förtjust i den här grytan då den får smak av bland annat rött vin, timjan, rosmarin och svamp. Baconet tillför sälta och lite rökighet som jag också tycker passar extra bra på hösten. När grytan fått puttra klart och man kan dra isär kycklinglårfilén med en gaffel för att få smakerna i såsen sätta sig än mer vet man att man har lyckats med sin ragu. Här serverar vi den med polenta som fått koka ihop med grönsaksbuljong och sedan fått smak av riven parmesan. Både gott och vackert för ögat.
Receptet är beräknat till 4 p.
Ingredienser:
1 pkt kycklinglårfilé (900 gram)
1 paket bacon
2 medelstora morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
ett par rosmarinkvistar
ett par timjankvistar
Smör att steka i
3 dl rött vin
2 msk kycklingfond
Vatten
200 g färska skogschampinjoner
1 lagerblad
salt och peppar
maizena för bruna såser
Polenta:
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1,75 dl polentagryn
0,5 dl riven parmesanost
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök fint.
- Skär moroten i tunna skivor och halvera dessa.
- Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och fräs lök, vitlök och morot utan att de tar färg.
- Tillsätt tomatpurén och låt den gå med ett par minuter.
- Tillsätt vinet och koka upp, låt puttra en stund.
- Dela kycklinglårfilén och bryn i omgångar på hög värme tillsammans med rosmarin och timjan tills den fått fin färg. Lägg över i grytan.
- Tillsätt vatten så att det täcker kycklingen samt lagerbladet och låt puttra på svag värme ca 30 min.
- Fräs champinjonerna och baconet så länge.
- Tillsätt svamp och bacon när det gått 30 minuter och låt puttra ytterligare 30 minuter.
- Smaka upp med salt och peppar och red eventuellt av med maizena för bruna såser.
- Koka upp vatten tillsammans med grönsaksbuljongtärningen.
- Vispa ner polentagrynen under kraftig omrörning och fortsätt vispa/röra tills gröten är helt slät. Sänk värmen och låt sjuda i ca 7 min.
- Dra kastrullen från värmen, salta och peppra och rör ner osten.
- Servera tillsammans med ragun, mer riven parmesan och färsk timjan.
"An apple a day keeps the doctor away"
Äppleflarn på smördeg serveras med vaniljglass
Rustik mat kräver också en härlig dessert och vad passar bättre än till helgen när man har lite mer tid? Här bjuder jag på ett flarn med äpplen, kanel, mandel och brynt smör. Passa på nu när det är säsong för svenska äpplen 🍏🍎
Receptet är beräknat till 6-8 p.
Ingredienser:
1 kyld smördeg på rulle
1 dl creme fraiche
citronzest
6 äpplen av svensk sort, gärna med rött skal
2 msk socker
2 tsk malen kanel
1 uppvispat ägg
0,5 dl flagad mandel
25 g smör
vaniljglass till servering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj äpplena och skär i tunna skivor. Lägg i en bunke tillsammans med socker och kanel och blanda väl.
- Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.
- Bred ett tunt lager crème fraiche över degen och riv lite citronskal över.
- Fördela äppleskivorna i rader så att hela smördegen täcks.
- Vispa upp ägget och pensla kanterna med ägget.
- Grädda i ugn ca 15 minuter eller tills flarnet fått fin färg och äpplena är mjuka
- Bryn smöret under tiden genom att smälta det på hög värme under kraftig vispning. När smöret fått en gyllenbrun färg och nötig doft ställer du det direkt åt sidan.
- Ta ut det färdiggräddade flarnet och strö den flagade mandeln över. Ringla brynt smör över och servera det ljumma flarnet med en klick vaniljglass.
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Veckans fasta sortiment:
Hacienda el Espino Garnacha (nr 2249) 79:-
Från Kastilien La Mancha kommer detta ekologiska vin med en inbjudande doft av mörka bär och plommon. Smaken bjuder på mogen frukt, torkade örter och en trevlig strävhet som gör att vinet passar utmärkt till grytor och långkok.
Veckans tillfälliga sortiment:
Navaherreros Garnacha (nr 92038) 199:-
Otroligt smarrigt vin på biodynamiskt odlade druvor från vingårdar strax utanför Madrid. Lätt och friskt men ändå smakrikt med trevliga tanniner som ger ett mycket matvänligt vin. Släpptes i Systembolagets tillfälliga sortiment (TS) och i utvalda butiker 5/10. Lyckas ni inte hitta detta vinet från Bodegas Bernabeleva kan jag varmt rekommendera er att beställa lillasystern; Camino de Navaherreros (art nr 4980) 132:-
VECKANS DRUVA
Garnacha (Grenache)
Grenache är det franska namnet på druvan som är lättodlad, behöver mycket sol och gärna blandas med andra druvsorter. Druvan Grenache är grunden för många viner i södra Rhônedalen. I Spanien är Garnacha den mest odlade blå druvan. Viner på Garnacha får ofta doft och smak av röda bär, björnbär, blåbär, hallon, lavendel och inslag av kryddor & lakrits. Oavsett om det är ett kraftigare lagrat vin från franska Châteneuf-du-Pape eller ett piggt och bärigt vin från Sydafrika passar vilt-, nötkött-, eller mustiga grytor utmärkt att kombinera till.