16
NOV
Helgmeny #17
Emmas tankar om menyn
Jag har hittat min inspiration till denna veckas rätter via andra matkreatörer och båda rätterna har seglat upp som favoriträtter hos mig i höst. Blomkålssoppan är både matig och blir extra fyllig när man mixar i vita bönor och man behöver ingen extra grädde. Citron ger soppan fräschör och med en god topping har du en härlig måltid.
Den andra rätten, stekt polenta med brynt salviasmör och ugnsrostade tomater, är så perfekt balanserad i sina smaker med mycket umami från tomaterna. Var generös med det brynta smöret som ger rätten karaktär.
Tips! Väljer du att laga polentan till varmrätt rekommenderar jag att servera den med stekt kycklingbröst, krispigt kycklingsskinn och en len örtcrème så att smakerna i polentan lyfts fram.
Blomkålssoppa med trattkantareller och pancetta
Jag har valt att toppa soppan med trattkantareller som det verkligen har varit säsong för nu men du kan naturligtvis välja vad du tycker om.
Receptet är beräknat för 4 personer
Ingredienser:
1 blomkålshuvud, ca 800 gram
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Olivolja
1 liter vatten
2 tärningar kycklingbuljong (välj grönsaksbuljong om du vill ha en vegetarisk soppa)
Chiliflakes
1 burk vita bönor (400 gram)
Citronzest från en liten citron
Salt och peppar
Topping
Trattkantareller, pancetta, rödlök och timjan
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök fint.
- Fräs lök och vitlök i lite olivolja tills den blir mjuk, utan att den tar färg.
- Tillsätt blomkål i mindre buketter och chiliflakes och fräs med i någon minut.
- Häll på vatten och tillsätt buljongtärningarna. Koka upp och låt sedan soppan koka ca 15 min eller tills blomkålen känns mjuk.
- Skölj av bönorna och låt dem gå med soppan de sista minuterna.
- Mixa soppan slät och tillsätt riven citronzest. Smaka upp med salt och peppar.
- Servera med den toppingen du valt.
Topping:
Stek pancetta i en panna. Lägg åt sidan och stek sedan svampen. Tillsätt rödlök i slutet och blanda sedan varsamt i pancettan. Salta och peppra och tillsätt blad av färsk timjan. Toppa soppan med svampblandningen och någon extra timjankvist.
"Jag har hittat min inspiration till denna veckas rätter via andra matkreatörer och båda rätterna har seglat upp som favoriträtter hos mig i höst"
Stekt polenta med brynt salviasmör och ugnsrostade tomater
En sak tål att upprepas med detta recept; var generös med det brynta smöret som ger rätten karaktär!
Receptet är beräknat för 4 personer
Ingredienser:
Polentagryn för 4 personer
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl riven parmesan
Svartpeppar
75 g smör
Färsk salvia
4 mellanstora tomater
Olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
- Koka polentan enligt anvisning på paketet.
- Blanda i riven parmesan i polentan, krydda med svartpeppar och bred sedan ut polentan i en oljad form, ca 2 cm tjockt lager. Ställ kallt så att den stelnar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär tomaterna i skivor, salta och ringla olivolja över. Rosta varsamt i ugn tills du tycker att de fått lite färg men ändå inte blir mosiga.
- Skär polentan i bitar och stek gyllene i lite smör.
- Bryn smöret tills det är gyllene, tillsätt ett knippe salviablad.
- Lägg upp tomater och polenta på ett fat och ringla det brynta smöret över.
- Smaka upp med salt och garnera med färska salviablad.
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Ferrari Brut Organic (nr 7721) 169:-
Druvorna till detta mousserande vin (100% chardonnay) kommer från ekologiska odlingar i nordligaste delen av Italien och med Alperna som närmaste granne. Vinet får sina bubblor av en andra jäsning på flaska och vilar på sin jästfällning minst 36 månader för degorgering. Ett vin som med andra ord framställs enligt den traditionella metoden eller "Méthode Traditionnelle". Ett mycket prisvärt alternativ till champagne som gifter sig oerhört väl till såväl blomkålsoppan med sin sälta som polentan med sina syrliga tomater.
Pietrarizzo Tornatore (nr 2655) 199:-
Mycket trevligt "Etna-vin" i Systembolagets ordinarie sortiment. Druvan nerello mascalese ger ett kraftfullt men ändå "svalt" och fräscht rött vin. Välbalanserade tanniner och en finfin fruktighet gör detta vin till en utmärkt följeslagare till mat. Både blomkålsoppan och polentarätten med sina tomater, kan i kombination med ett strävt rött vin framkalla en mycket trevlig smak av umami. Väl värt att prova!
La Guita Manzanilla (nr 8201) 63:- (37,5 cl)
100% av druvan palomino ger detta magiska "matvin" från Jerez. Då syftar jag på ett klockrent vin att kombinera till såväl tapas som tex lufttorkade skinkor med hög och trevlig sälta som till blomkålsoppa med svamp. Har ni förresten koll på hur sherry blir till? För er som är intresserade och vill veta så kommer en snabbeskrivning här:
Must utvinns genom försiktig pressning och jäses ut till ett helt torrt vin (ca 11 vol%). Alkoholstyrkan höjs till 15.5 volym% genom tillsats av vinsprit (aguardiente). Därefter fylls vinet på fat som redan innehåller vin från tidigare år. Med hjälp av naturliga jästsvampar, värme och hög luftfuktighet utvecklas ett jästskikt, velo de flor, över vinet. Detta skikt skyddar vinet mot oxidering, bevarar den ljusa färgen och ger dessutom vinet dess speciella karaktär. Vinet flyttas kontinuerligt över till andra fat, som innehåller lite vin från tidigare år. Manzanilla lagras minst 3 år och flyttas från fat till fat cirka tio gånger under den tiden.