27
OKT
Helgmeny #16
Emmas tankar om menyn
Idag tipsar jag om en av mina favoritgrytor som är en smakrik och färgglad gryta med sötpotatis, butternutpumpa, belugalinser och stekt halloumi. Med smak och doft av spiskummin, vitlök och paprika är den en fröjd att servera både till vardags eller till fredagskvällen.
Tips! Jag tycker om att äta den som den är endast toppad med rostade frön och grovt hackad persilja tillsammans med ett gott bröd - men vill du funkar den utmärkt att servera tillsammans med ris eller gryn!
Pumpa och sötpotatisgryta med linser och halloumi
Den här grytan är matig, värmande och får sin sötma av pumpan och potatisen, sälta av osten och syra från några droppar citron.
Receptet är beräknat för 4 hungriga personer!
Ingredienser:
1/2 butternutpumpa
1 medelstor sötpotatis
olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd spetspaprika
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
chiliflakes efter önskad hetta
2 msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
1 fp passerade tomater alternativt finkrossade tomater
ev. någon dl vatten
2 dl belugalinser
1 burk kokosgrädde (250 ml)
salt och peppar
1 fp halloumi
saft från citron
pumpakärnor och hackad bladpersilja till topping
Gör så här:
1. Skala pumpan och ta ur kärnhuset. Skär i kuber.
2. Skala potatisen och skär även den i kuber.
3. Rosta pumpan och potatisen i ugn en stund tillsammans med lite olivolja så att den får lite färg, den ska inte bli mjuk.
4. Finhacka gul lök och vitlök, strimla paprikan.
5. Hetta upp lite olivolja i en större gryta och fräs löken försiktigt utan att den tar färg. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, paprika och chiliflakes och låt det fräsa med en kort stund.
6. Lägg över pumpan och potatisen samt tomater och grönsaksbuljong i grytan och blanda väl.
7. Tillsätt ev. lite vatten om du upplever grytan för tjock. Häll i linserna och låt dem bli mjuka under tiden grytan går färdigt.
8. Skär halloumin i kuber och stek den i panna tillsammans med olja tills den får fin färg.
9. Rosta pumpakärnorna i en torr, het panna och salta lätt. Skölj och hacka persiljan grovt.
10. Mot slutet (tar ca 15 min) tillsätter du kokosgrädden och halloumin och smakar upp med salt, peppar och citronsaft.
11. Servera tillsammans med topping och ett gott bröd.
Trick or treat?!
Avsluta helgmiddagen med lagom söta och smakrika macaroons i härliga färger.
Piggar garanterat upp i höstmörkret!
"Till en värmande och mustig gryta med både sötma och hetta funkar det utmärkt med vitt, orange eller rött vin"
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Chardonnay Limoux Blanc (nr 2797) 129:-
NYHET i Systembolagets fasta sortiment* 1 sept.
Denna trevliga chardonnay från distriktet Limoux i området Languedoc-Roussillon presenteras kommer med klassiska toner av gul frukt, citrus, vanilj, nötter och tydliga fattoner. Vinet är lika fräscht och syrligt som fylligt och välbalanserat. Både syrlighet och fyllighet möter sötma i pumpan och sältan i halloumin på ett mycket trevligt sätt.
Surcador Moscatel de Alejandría (nr 2758) 129:-
Visste du att druvan muskat tillhör en av de druvsorter som odlats längst av människan och används, till skillnad från de flesta andra druvor, både till vinframställning och som bordsdruvor. Ursprungligen kommer druvsorten från vinområdena kring medelhavet. Musten till detta vin jäste tillsammans med skalen 7 dagar vilket ger vinet dess karaktär och benämning 'orangevin'. Detta är ett kryddigt 'vitt' vin med viss strävhet som gifter sig fint till krämigheten i den smakrika grytan.
Parajes del Valle Monastrell (nr 2532) 99:-
Är du sugen på rött och har missat hösten "instagram-vin"? Då ska du genast införskaffa en flaska av detta. Ett ärligt hantverksvin som produceras av det lilla vineriet Parajes del Valle. Beläget i den pittoreska kommunen Jumilla, en timme västerut från staden Alicante. Här gör man hantverksmässigt vin på druvan monastrell i en okomplicerad ”josig” stil! Ett mycket fruktigt vin med milda tanniner som möter hettan i grytan på ett mycket trevligt sätt.
*Systembolagets ordinarie, dvs fasta sortiment, består av cirka 2 400 drycker. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör vilka drycker som finns i vilka butiker. Det fasta sortimentet uppdateras fyra gånger per år. Nyheter märks ut med en orange etikett i hyllan. Läs mer om Systembolagets olika sortiment här.