31
MAR
Helgmeny #15
Emmas tankar om menyn
Ett kök som vi inte tidigare har presenterat här men som ligger mig väldigt varmt om hjärtat är det asiatiska köket. Jag lagar asiatisk mat minst en gång i veckan och mitt skafferi fylls ständigt på med asiatiska produkter. Det som jag tycker lockar särskilt med asiatisk mat är att det går att göra relativt enkelt och att man arbetar mycket med balans mellan sälta, sötma och syra och hetta om man så vill. Jag gillar även som bekant att arbeta med olika texturer och det tycker jag tillför mycket till asiatiska rätter.
Till helgen tipsar vi om en enkel men otroligt god smårätt som funkar lika bra som förrätt som mindre rätt tillsammans med andra asiatiska smårätter. Låt dig inte skrämmas av de olika smaksättarna, köper du in dem så kommer du kunna använda dem till många olika rätter.
Tips! Man kan också välja att servera tartaren på rispappret. Viktigt att tänka på att man serverar direkt så att pappret håller sig krispigt.
"Färsk tonfisk hittar du ofta i fiskbutiken, jag har också sett att det finns att få tag i välsorterade livsmedelsbutiker. Vill du, så fungerar färsk odlad lax lika bra till den här rätten"
Tonfisktartar med friterat rispapper och sojamajonnäs
Tartar på färsk tonfisk som serveras med krispig gurka och salladslök, krämig avocado och frasig rostad lök. Har du tid så är friterad schalottenlök fantastisk att toppa med men rostad lök fungerar väldigt bra också.
Receptet är beräknat till 4 p.
Ingredienser:
400 g färsk tonfisk
1 tsk sesamolja
1 cm färsk skalad ingefära, riven
1 tsk japansk soja
1/2 pressad lime
2 avocado
1 bit gurka, ca 7 cm
Chiliflakes efter önskad hetta
2 salladslökar
0,5 dl rostad lök
Koriander till servering
Sojamajonnäs
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 msk japansk soja
4 rispapper
Gör så här:
-
- Börja med att klippa runda rispapper i mindre bitar, jag brukar klippa dem i åttondelar.
- Hetta upp neutral olja i en panna med höga kanter och fritera ett par papper i taget. Passa noga, är oljan tillräckligt het tar det ett par sekunder/papper. Det ska bli vitt snabbt och krulla upp sig i kanterna. Låt rinna av på papper och salta lätt. Ställ åt sidan.
- Skär tonfisken i mindre kuber.
- Blanda sesamolja, soja, lime och riven ingefära. Vänd ner blandningen försiktigt i tonfisken och ställ svalt så länge.
- Häll soja i en kastrull och koka upp så att den reducerar något. Låt svalna.
- Vispa gulorna i en bunke och tillsätt oljan droppvis under vispning. Smaksätt med den reducerade sojan.
- Halvera gurkan på längden och kärna ur den. Skär i små fina tärningar.
- Skär avocadon i mindre tärningar och blanda försiktigt tillsammans med gurkan och chiliflakes.
- Strimla salladslöken.
- Lägg gurkblandningen på en liten tallrik. Toppa med tonfisken och strö sedan salladslök och rostad lök över tartaren. Avsluta med koriander.
- Servera med friterat rispapper.
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Veckans fasta sortiment:
Crios Rosé of Malbec 2021 (2657) 99:-
Susana Balbo blev Argentinas första kvinnliga vinmakare 1981 och har sedan dess arbetat outtröttligt med att producera eleganta kvalitetsviner. Susanas engagemang för Argentinas vinindustri har lett till att hon tre gånger blivit vald som ordförande för Wines of Argentina. Två gånger har hon hamnat på ”The Drinks Business” prestigefyllda lista över vinvärldens mest inflytelserika kvinnor. Susana Balbo anses vara en av Argentinas främsta vinproducenter och vi har kunnat njuta av hennes viner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Den första mars lanserades äntligen ett vin signerat Susana Balbo i Systembolagets fasta sortimentet. Vinet är gjort på 100% malbec som odlas 1000 m ö h i området Mendoza och skördas för hand. Ett riktigt trevligt matrosévin med frisk syra och härlig fruktighet.
Veckans tillfälliga sortiment:
Susana Balbo Signature Rosé (90027) 149:-
Från Uco Valley, cirka sju mil söder om staden Mendoza i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago kommer Susana Balbo's "Signature Rosé" - ett vin på 60% malbec och 40% pinot noir - riktigt gott till både mat och prat och utomordentligt gott till helgens tonfisktartar.
Tips! Emma lyfter balansen mellan sälta, sötma, syra och hetta i den asiatiska maten och jag vill gärna slå ett slag för rosévin, som med sin balanserade syra och fruktighet är ett utmärkt alternativ till asiatiska smaker.