Råraka

17

MAR

Helgmeny #14

Emmas tankar om menyn

Jag tillhör dem som mer och mer väljer fisk på menyn när jag är på restaurang och som också alltmer väljer att laga fisk när jag vill ha en riktigt god middag. Vi har turen att ha bra butiker med kunnig personal som säljer fisk över disk och som också kan ge värdefulla tips om tillagning och tillbehör.

Visste du! Skrei får bara kallas Skrei mellan januari och april och namnet kommer från det gammelnorska ordet för skrida, vandra.

Rårakor med löjrom och smetana

Receptet är beräknat till förrätt för 4 personer. Tips! Vill du servera som mindre kvällsrätt, öka på mängderna.

Ingredienser:
8 medelstora potatis
Salt
Svartpeppar, nymalen
Smör till stekning
2 dl smetana
Citron i små klyftor
100 g löjrom
0,5 dl färsk dill
0,5 dl fint hackad rödlök

Gör så här:
1. Skala och riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet. Krama ur vätskan och salta och peppra.
2. Hetta upp en panna och lägg i rikligt med smör. Fördela potatisen i pannan till 8 små rårakor. Platta till dem ordentligt och stek dem tills de är frasiga och fått fin färg.
3. Servera rårakorna med fint hackad rödlök, en klick smetana och löjrom. Toppa med dill och eventuellt en citronklyfta.

Skrei

Lättrimmad, stekt Skreirygg med halstrad sparris, krispig fänkålssallad och vitvinssås

Jag väljer att servera min Skrei med en klassisk vitvinssås där jag tagit inspiration av Markus Aujalay som har champinjoner i för mer djup och umami. Som tillbehör lyxar vi till det med handskalade räkor, halstrad färsk sparris och en krispig isad fänkållsallad. 

Receptet är beräknat för 4 p.

Ingredienser:
Ca 600 g skreirygg
1 liter kallt vatten
1 dl havssalt
Smör till stekning
Salt och peppar
1 medelstor fänkål
Dill
Citron
Delikatesspotatis för 4 personer
Ett knippe färsk sparris
Olivolja
Handskalade räkor för dekoration

Vitvinssås:
2 schalottenlökar, finhackade
4 champinjoner skurna i mindre bitar
2 msk smör till stekning
2 dl torrt vin
Några droppar vitvinsvinäger
2,5 dl fiskfond, ej koncentrat
5 dl vispgrädde
Citronsaft, några droppar
Salt och vitpeppar
3 msk smör

Gör så här:
1. Koka upp vattnet tillsammans med salt och låt svalna. Rimma portionsbitar av skrei i ca 20 minuter.
2. Skala räkorna och ställt svalt.
3. Ansa sparrisen och ställ åt sidan.
4. Skiva fänkålen tunt på mandolin och lägg i isvatten.
5. Koka delikatesspotatisen i lättsaltat vatten.
6. Fräs lök och champinjoner i lite smör utan att det tar färg.
7. Tillsätt vitt vin och vinäger och låt koka ihop några minuter.
8. Häll på fiskfond och grädde och låt koka ihop till hälften. Smaka av med salt, några droppar citronsaft och vitpeppar.
9. Sila såsen genom en finmaskig sil, pressa inte för mycket då kan smaken från svampen ta över. Låt stå på svag värme utan att det kokar.
10. Tag upp fisken och skölj av den och torka varsamt fisken.
11. Smält smör i en het panna, lägg i fisken och stek den med skinnsidan ner. Ös med smör under tiden och låt den gå färdigt i pannan på låg temperatur, ca 5 minuter på varje sida. Salta och peppra.
12. Låt fänkålen rinna av väl och dressa upp den med några droppar citronsaft samt olivolja samt flingsalt. Blanda i lite finskuren dill.
13. Halstra sparrisen i lite olivolja så att den tar lite färg och strö över lite flingsalt.
14. Vispa i smöret i vitvinssåsen och servera tillsammans med fisk, potatis och tillbehör.

VMW0017 March Earthgarden

Veckans vintips!

Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse. 

M I N D  Y O U R  W I N E!

Earth Garden Sauvignon Blanc (2396) 129:-

Förra veckan tipsade Sabina på Winely.eu om en av de röda nyheterna i Systembolagets fasta sortiment (1 mars) denna vecka följer hon upp med ytterligare en nyhet bland vita viner. 

Helen Morrison brukar Villa Marias ca 100 ha ekologiska odlingar med full kontroll i alla led. Detta vin, gjort på druvan Sauvignon Blanc, har en för druvan typsisk doft och smak av svartvinbärsblad. I vinet hittar man också en rad syrliga frukter och bär som kiwi, passionsfrukt och krusbär som tillför en frisk syra. Detta vin är märkt med Systembolagets nya märkning 'Hållbart Val'. Läs mer om vad märkningen innebär här.

Mallorca 4Kilos 25

"Just nu är det hög säsong för Skrei som är en av de finaste fiskarna som havet kan erbjuda. Skreiens långa resa från Barents hav till Nordnorges kust ger den ett delikat kött som både är muskulösare, vitare och fastare än den vanliga torsken"

Skrei