23
FEB
Helgmeny #12
Emmas tankar om menyn
Mont d´Or - ostarnas ost! Den här fantastiskt smakrika osten är en säsongsost och finns att få tag på i välsorterade ostdiskar eller butiker. Bakad i ugn - tillsammans med vitt vin, vitlök samt färska örter är den "to die for" enligt Tina Nordström, och jag är beredd att hålla med. Hur kan något som är så enkelt att tillaga väcka så stora habegär?
Tips! Osten kommer med granbark omkring sig i en trälåda och bakar du den blir den otroligt krämig men höljet bjuder ändå på ett visst tuggmotstånd så försök därför fånga upp ost från både mitt och yttre i varje munsbit.
"Hur kan något som är så enkelt att tillaga väcka så stora habegär?"
Gratinerad Mont d'Or
Smaken på denna ost kan beskrivas som mild men ändå komplex och du kommer märka att den förändras något med fallande temperatur. Ta dig därför tid att avnjuta den här läckerbiten så att du får uppleva hela smakbilden. Jag tycker den passar bäst att äta tillsammans med en bit bröd. Låt dig inte avskräckas av priset, osten är värd varje krona och fungerar som en mindre måltid. Komplettera gärna med en härlig charkbricka med kallskuret i sällskap av inlagda cornichons och oliver.
Receptet är beräknat till 2 p.
Ingredienser:
1 vällagrad Mont d´Or
1 klyfta vitlök i tunna skivor
0,75 dl torrt vitt vin
Färska örter ex rosmarin eller timjan
Ett gott ljust bröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Rosta pinjenötterna gyllene i en het torr panna.
- Tvätta jordärtskockorna noga och koka dem al dente i lättsaltat vatten.
- Lägg de väl avrunna jordärtskockorna på en plåt och krossa dem lätt med en sked. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Baka dem högt upp i ugnen ca 10-12 min.
- Vispa ricottan fluffig tillsammans med 1 msk olivolja, citronzest och saft och 1/2 tsk salt till en len kräm.
- Bred krämen på ett fat och toppa med ugnsbakad jordärtskocka, flagad pecorino, basilika, pinjenötter, rikligt med nymald svartpeppar, flingsalt och avsluta med att ringla olivolja över.
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Veckans fasta sortiment:
Krugscher Hof Pinot Noir (22388) 140:-
Ekologisk pinot noir från Marie Menger-Krug i Rheinhessen. Begåvade och mångsidiga vinmakerskan Marie basar nu över båda hennes föräldrars tidigare och respektive egendomar; Krugscher Hof i Rheinhessen och Motzenbäcker i Pfalz. Innan hon bestämde sig för att satsa allt på att bli fena på att göra vin var Marie en hoppryttare av klass och kärleken till djuren har hon tagit med sig in i sitt liv som vinmakare. De gamla tävlingshästarna lever ett bekymmersfritt liv hos henne och i vingårdarna går grisar och bökar en stor del av året.
Salwey RS Spätburgunder (90427) 229:-
Resan med detta vin startade på ca 12 grader och landade kanske på 16-18 grader när osten var färdig i ugnen. Den inledande doften var solvarma svenska jordgubbar, ni vet de där man inte kan låta bli att stoppa i munnen under tiden man plockar dem… Smaken byggdes på med kryddor som vitpeppar, färska gröna örter och sötlakrits (pipan med de rosa prickarna!) Sen kom de färska syrliga lingonen - direkt från skogen och ungefär där kom också finstämda inslag av fattoner. Vinet var uppfriskande gott för sig självt och när temperaturen steg i glaset trädde toner av bittermandel in. Det var som att vinet sa; nu vill jag ha mat!
Salwey RS Spätburgunder görs av familjeägda Weingut Salwey i Tysklands sydligaste distrikt Baden. Man har låtit druvorna spontanjäsa och därefter har musten vilat ett år på tyska fat, tillverkade av egenodlade träd.
Tips! Ännu finns det ett par flaskor kvar av denna goding ute på landets Systembolagshyllor. Prata gärna med personalen i din närmsta butik så kan de hjälpa dig att beställa hem en flaska om du inte hittar den i just den butiken.