02
FEB
Helgmeny #11
Emmas tankar om menyn
Finns det något mer värmande en kall vinterdag än en rykande het soppa? Gulaschsoppa brukar vara det första man tänker på men jag vill slå ett slag för Ribollita som är en rustik toskansk brödsoppa på mustig buljong med soffritto som bas, vita bönor, kål och pancetta.
En otroligt enkel rätt att laga men som både har ett fint djup i den smakrika buljongen och texturer som gör soppan till en komplett måltid.
Tips! Förbered soppan på morgonen genom att göra buljongen klar, fräs pancettan gyllenbrun och hacka grönkålen. När ni kommer hem från skogspromenaden eller pulkabacken gör du klart det sista och sedan kan ni slå er ner till bords och avnjuta en rätt som mättar hungriga magar och värmer hjärtan med sina rustika italienska smaker
Toskansk Ribollita
Soffritto alltid består av lök, morot och selleri och utgör basen i italienska grytor och soppor. Genom att bygga smak från grunden får man rätter med djup, genuin smak och mycket godare än om man använder en buljongtärning. Soffritton har sin motsvarighet i det franska köket och går då under namnet mirepox. I cajunköket kallas den ”the holy trinity” vilket väl speglar lika delar morot, lök och selleri.
Receptet är beräknat till 4 p.
Ingredienser:
1 fp stora vita bönor á 400 g
1 fp pancetta á 160 g
2 st vitlöksklyftor
1 gul lök
1 stjälkselleri
2 stora morötter
Olivolja
2 fp krossade tomater
1,5 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
300 g repad grönkål eller svartkål
2 st skivor vitt (ej dagsfärskt) bröd
1 dl grovriven Pecorino
Salt och Peppar
Gör så här:
- Låt bönorna rinna av och skölj dem väl. Mixa hälften av dem med en stavmixer till en jämn blandning och ställ åt sidan.
- Hacka lök, morot och selleri i jämna tärningar. Finhacka vitlöken.
- Fräs pancettan gyllene i lite olivolja i en stor stekgryta. Tillsätt lite mer olja och låt grönsakshacket gå i. Fräs utan att det tar färg i ca 4 minuter.
- Häll på tomater, vin och vatten och koka ihop i ca 20 minuter på svag värme.
- Tillsätt därefter de mixade vita bönorna, de hela bönorna och grönkålen. Låt puttra i ca 5 minuter och lägg sedan i brödet i mindre bitar.
- Låt Ribollitan koka ihop i 3 minuter och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om soppan känns för tjock.
- Servera rykande het med grovt riven Pecorino, lite extra olivolja och ett gott bröd till.
"Den italienska 'Sofriton' har sin motsvarighet i det franska köket och går där under namnet 'Mirepox'. I Cajunköket kallas den ”the holy trinity” - vilket väl speglar lika delar morot, lök och selleri"
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Veckans fasta sortiment:
Istine Chianti Classico (2309) 159:-
Nyhet i Systembolagets fasta sortiment sedan ett drygt år tillbaka. Ett vin som verkligen har kommit för att stanna! Vinmakerskan Angela Fronti tillhör den nya generationen vinmakare som gör sangiovese i lätt, läskande, pigg och finessrik stil med fokus på druvans dna framför fatkaraktär - ett lysande exempel på sangiovese i toppform och dessutom utomordentligt gott till sofrito-baserade grytor som Ribollita och Bolognese. Mums!
I Fabbri Chianti Classico Lamole (93202) 179:-
Agricola I Fabbri drivs av Susanna Grassi vars familj har odlat vin i Toscana sedan 1600-talet. Susanna tog över företaget i början av 2000-talet och gör idag eftertraktade viner på druvan sangiovese. Vinet, med läskande körsbärssyrlighet och inslag av mandelmassa, kommer i en 'il fiasco' - bastflaska med anor från 1300-talet som förr i tiden gav namn åt både flaskan och vinstilen från området Chianti. Idag är dock innehållet av helt annan karaktär och endast ett charmigt minne av ljusstake på Lady & Lufsen middag.
Illustration: WINEPRINTS