19
JAN
Helgmeny #10
Emmas tankar om menyn
Om det är någon helg under året där månaden känns extra lång eller att det är långt kvar till lön så är det väl ändå helgen som stundar? Vad lagar man då för helgmat som inte gräver stora hål i plånboken men som ändå känns värdig en fredag eller lördag?
Jag röstar på Moules Marinières. Relativt billig mat som ändå andas helg och även funkar perfekt som bjudmat. Dessutom går vi in i säsong för musslor, de är både extra fina och fullmatade nu på vintern.
Tips! Moules funkar perfekt att äta bara med en bit gott bröd som man kan fånga upp den ljuvliga såsen med men vill man få det än mer matigt så gör man Moules Frites där man serverar tillsammans med pommes och kanske aioli.
"Musslor är klimatsmart mat, de tar upp näring direkt ur vattnet och renar havet från bland annat kväve och fosfor"
Moules Marinières
Receptet är beräknat till 4 p.
Ingredienser:
2 nät blåmusslor
6 schalottenlökar eller 3 bananschalottenlökar
4 vitlöksklyftor
Smör
1/2 pkt småtomater
5 dl torrt vin
5 dl grädde
Salt
Vitpeppar
Citron
En kruka persilja
Ljust bröd till servering
Gör så här:
- Skölj musslorna rena från ev. sand och kontrollera noggrant att alla är hela. Öppna, hela musslor kontrolleras genom att knacka dem försiktigt i diskbänken. Sluter de sig direkt är de okej.
- Finhacka all lök och vitlök.
- Skär tomaterna i mindre bitar.
- Hetta upp smör i en stor kastrull och fräs lök och vitlök mjuk utan att den tar färg.
- Tillsätt vinet och låt det koka upp. Låt puttra en stund.
- Tillsätt grädden och gör ett nytt uppkok och låt det puttra ytterligare några minuter.
- Salta och peppra.
- Häll i musslorna i den puttrande såsen. Rör om och lägg på locket i ca 5 minuter.
- Blanda runt försiktigt och kontrollera att musslorna har öppnat sig.
- Tillsätt tomat och persilja och blanda försiktigt.
- Riv ev. lite citronzest över, ger en fräschör och balans till rätten.
- Servera direkt och njut med ett gott bröd och/eller pommes samt aioli.
"Näst sista veckan i januari passar det bra att tipsa om både prisvärd säsongsråvara (musslor) och ett riktigt "bang-for-the-buck-vin" ☀️
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Veckans fasta sortiment:
Sander Riesling (5368) 109:-
Ekologiskt odlade druvor sedan 1950-talet! Personligt, pålitligt och prisvärt vin. Frisk doft av päron och persika. Syrlig och sval - frukt och mineral! Ett uns sälta förgyller eftersmaken och gifter sig finfint med musslorna.
Jean-Claude Boisset Les Ursulines (70131) 139:-
Oj vad mycket vin för pengarna! Ett otroligt bra instegsvin till vit Bourgogne - utan att behöva ta ett lån så här helgen innan lön. Tydliga toner av smör, nötter, mogna gula äpplen, citrus och ekfat. Fylligt och varmfruktig med bra längd som avslutas i en skön liten citruskick.
JANUARILYX: Plocka ner en bit Brillat savarin och en påse Sourcream chips i korgen när du handlar. Innan du örbereder musslorna tar du fram osten och tempererar den. Avsluta middagen med några bitar ost, chips och vin - i det enkla bor det goda!