24
NOV
Helgmeny #1:ADVENT
Emmas tankar om menyn
Även om det går att få tag i lamm året om så är hösten den tid då lamm traditionellt slaktas och man får då även kött från lamm som fått beta utomhus och som ger godare smak än lamm som fötts upp på spannmål. Chèvre är ett klassiskt tillbehör till lamm och här väljer vi att servera det till förrätt tillsammans med fikon och en rosmarinhonung i form av små smakrika crostinis.
Tips! Var försiktig när du blandar osten med creme fraiche så att röran inte blir för lös.
Crostini med chèvrekräm, rosmarinhonung och fikon
Fikon är något jag förknippar med advent och jul och därför tycker jag att det är en meny som passar bra så här i adventstider. Om du av någon anledning inte är så förtjust i chèvre går det lika bra med fetaost.
Receptet är beräknat till 4 p.
Ingredienser:
8 skivor från exempelvis ljust surdegsbröd
Olivolja
Flingsalt
200 g chèvre
2-3 msk creme fraiche
1 dl valnötter
1/2 dl flytande honung
Färsk rosmarin, 8 blad
4 färska fikon
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär baugetten i 8 skivor och pensla med olivolja. Strö även lite flingsalt över.
- Rosta brödet i ugnen i ca 5-6 min eller tills den har fin färg.
- Mosa chèvren och blanda försiktigt med creme fraiche till en krämig röra.
- Blanda flytande honung med hackad rosmarin.
- Hacka valnötterna och dela fikonen i fyra delar var.
- Bred röran på det rostade brödet och ringla lite av honungen över varje skiva. Toppa med hackade valnötter och fikon. Avsluta med att strö lite flingsalt över.
Pommes Anna i stekgryta med lammkotletter och rödvinsås
Receptet är beräknat till 6 p.
Pommes Anna
2 kg potatis
1/2 zucchini
Färsk rosmarin
Färsk timjan
150 g smör
3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
Svartpeppar från kvarn
Rödvinssås
2 schalottenlökar
1/2 morot
2 msk smör
1 kvist rosmarin
1 vitlöksklyfta
4 dl rödvin
5 dl vatten
2 msk koncentrerad kalv eller oxfond
1 msk balsamico
Salt och peppar
1 msk smör
Ev maizena för mörka såser
Lamm
kotletter för sex personer (det går lika bra med en annan styckningsdetalj av lamm, kolla hur du bäst tillagar den).
Smör till stekning
4 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
Gör så här:
Pommes Anna:
- Sätt ugnen på 220 grader
- Skär potatisen (behövs ej skalas om det är tvättad potatis) och zucchinin i tunna skivor, jag använder mandolinen och skär zucchinin i något tjockare skivor än potatisen.
- Smält smör i en kastrull och blanda ner hackade örter och pressad vitlök.
- Tillsätt salt och peppar från kvarn.
- Blanda potatisen med det smälta smöret och varva sedan potatis och zucchini i en gryta som tål ugnsvärme (eller en ugnsform).
- Gratinera utan lock i ca 50 min. När tio minuter återstår, sätt ugnen på grill och vrid upp värmen till 250 grader för krispig yta. Passa så det inte bränns.
- Tag ut och låt kakan sätta sig något innan servering.
Rödvinssås:
- Skala och hacka schalottenlök och morot och låt den mjukna i kastrull med smör.
- Ha ner rosmarin och hackad vitlök.
- Slå på vinet och reducera ner till dess att ca hälften av vätskan återstår.
- Tillsätt vatten och fond och låt såsen puttra tills den börjar tjockna. Sila sedan av den innan du smakar upp den med balsamico, salt och peppar. Red vid behov med lite maizena för mörka såser.
- Blanka av såsen med lite smör.
Lamm:
- Tag fram köttet ca 1 timme innan tillagning. Salta och peppra på båda sidor precis innan stekning.
- Hetta upp rikligt med smör i en panna och tillsätt rosmarin och vitlök precis innan smöret slutat puttra.
- Lägg i kotletterna när smöret är gyllene och har slutat puttra. Stek dem i het panna, ca 2-3 min per sida. Ös med smöret under stekning.
- Servera tillsammans med potatis, rödvinssås och haricots verts som du blancherat kort i smör och toppar med lite flingsalt.
Veckans vintips!
Varje helgmeny provlagas och matchas med utvalda viner. De förslag på viner och vinvänliga rätter som Taste of Emma i samarbete med WINELY ger är alltid utprovade och kombinerade för bästa möjliga smakupplevelse.
M I N D Y O U R W I N E!
Nu börjar ett par veckors glöggmingel, julfester och "get-togethers"! Att varva vin med vatten är ju sedan länge ett vedertaget uttryck men vi vill även slå ett slag för produkter med lägre alkoholhalt. Pomologik är en helt ny svensk ciderkultur sprungna ur traditionella metoder med hantverkskunskap av druvans motsvarighet i norden - äpplet. Genom naturlig jäsning och lagring på ekfat tar de fram nya uttryck av det svenska äpplet - som återspeglar växtplats och årgång. Riktig cider, utan konstigheter och ett mycket bra alternativ till den som önskar lägre alkoholhalt med mycket smak!