21
NOV
Hållbart vindrickande
...eller rent av ett marknadsföringsknep?
Naturvin - inget läggs till, inget tas bort... eller?
Det är i alla fall grundtanken med naturvin, men eftersom det inte finns något regelverk som styr vad man får och inte får göra, finns det heller ingen som kontrollerar vad som blir gjort. Systembolaget tar stickprover på sina viner för att kolla att de inte innehåller större mängder än tillåtet av vissa ämnen, men här går naturviner under rubriken “vin”, och har större friheter än vad till exempel ekologiska viner har. Naturvin ses idag av många som något nytt påfund, men egentligen handlar det om vinmakning så som man gjorde förr. Tanken är att naturvinet ska vara ett vin med minimala mängder tillsatser. Ofta är det spontanjäst, alltså endast jäst med den jäst som sitter naturligt på druvskalen. Sällan blir vinet filtrerat och klarnat, vilket resulterar i att många naturviner är grumliga.
Är naturvin bättre eller sämre än “vanligt” vin?
Det ska jag låta vara en smaksak och upp till var och en. De som är positiva till naturvin ser det som det enda rätta sättet att göra vin. Samtidigt kan man också poängtera att utvecklingen och tekniken har ju gått framåt av fler än en anledning. Så, var det verkligen bättre förr?
Ekologiska viner
Vår kanske mest kända stämpel inom mat och dryck idag är ekologiskt. För att få kalla ett vin ekologiskt krävs att producenten går igenom ett tre år långt program och följer vissa regler. Reglerna innefattar främst vilka ämnen som får och inte får användas i vingården och i vinmakningen.
Många vinbönder arbetar ekologiskt utan att ha certifieringen, varför då?
Först och främst handlar det om att certifieringen kostar pengar och det är faktiskt ett vinstdrivande företag som utfärdar certifieringarna. Att arbeta ekologiskt är inte är ett problem så länge vädret är optimalt. Men skulle det till exempel regna mycket ett år och vingården riskerar röta och mögel kan bonden bli tvungen att använda kemiska, icke ekologiska godkända, bekämpningsmedel för att vingården ska överleva. Detta kan jämföras med om du får en lunginflammation, åker in till akuten och läkaren nekar dig antibiotika för att din journal är stämplad med “ekologisk”. Läkaren önskar dig helt enkelt Lycka Till! Det finns också de producenter som arbetar ekologiskt, har certifikat, men ändå inte skriver ut “ekologiskt” på etiketten. Jag känner till en producent som vägrar sätta ut stämpeln på sin flaska för att hon tycker att den är ful och förstör hela designen på hennes väl genomarbetade etikett. Hennes syn på det hela är att om någon vill dricka hennes vin så ska de känna till hur hon arbetar och att hon alltid levererar viner att lita på - utan ett märke på etiketten.
Sikta mot stjärnorna
Sist men inte minst finns också det vi kallar för biodynamiska viner. Vinet är ekologiskt men här arbetas det med olika naturbaserade preparat i vingården under odlingen. Vinmakningsfilosofin bygger också till viss del på astrologi, där stjärnorna styr när det är dags att gödsla och skörda. Kanske är biodynamiskt vin mer naturligt än naturvin...
Är det nyttigare att dricka ekologiska viner?
Det enkla svaret är: nej. Det giftigaste ämnet i vinet är alkoholen, och det är ingen skillnad på alkoholen oavsett om vinet är ekologiskt eller inte. Vad gäller tillåtna ämnen i kommersiella viner är det så liten andel giftiga ämnen kvar i det färdiga vinet att det inte gör någon skillnad. Däremot gör ekologiskt skillnad för naturen och de som arbetar i vingården och i vinmakeriet.
Kommersiella viner |
Ekologiska viner |
|
Tillåten svavelmängd i rött vin |
150mg/L |
100mg/L |
Tillåten svavelmängd i vitt vin |
200mg/L |
150mg/L |
Procentandel odling i världen |
96,5% |
3,5% |
Antal tillåtna tillsatser |
63 |
45 |
"Hennes syn på det hela är att om någon vill dricka hennes vin så ska de känna till hur hon arbetar och att hon alltid levererar viner att lita på - utan ett märke på etiketten"
@SommAmanda TIPSAR!
"Champagnehuset Louis Roederer har skapat viner i över två århundraden. Att skapa den ädla drycken champagne kräver långsam rytm, tålamod och återhållsamhet. Tid är den ultimata lyxen. Tid för att reflektera, mogna och att ifrågasätta. Tiden att tålmodigt blanda komponenter, tiden att gå tillbaka och börja om, att välja en bättre väg. Tiden att dela erfarenheter och arbeta tillsammans för att skapa enastående champagner från unika terroirer, framställda med respekt, passion och ödmjukhet."
Läs gärna mer om Louis Roederers filosofi
"Hand in hand with nature" här.
och varför inte prova deras magiskt goda viner!
Louis Roederer (nr 7602) 469:-