Theres 17 1 2

29

APR

Grillpremiär!


Saltbakade betor med äpplepure, smaksatt med rostad svartpeppar, serveras med brynt smör och rostade hasselnötter

Som alltid i mina recept kan man byta ut om man inte hittar alla ingredienser.

Ingredienser för 4 personer:

4 st rödbetor
4 st gulbetor
100g grovkornigt salt
6 st lite sötare äpplen
10 st svartpepparkorn (rostade)
1st schalottenlök
150g smör

Garnering:
Kryddkrasse
100 g rostade hackade hasselnötter

Börja med att baka betorna i ungen med salt. Spridd ut allt salt på en plåt. Tvätta bara av betorna bevara skalet. Baka dom i ungen på 180grader i 30-40 min tiden beror på hur stora dom är. Men dom ska bakas tills dom är mjuka igenom. Låt dom svalna först skala dom sen och klyfta dom i olika bitar.

Äpplepuré:
Börja med att skala äpplena kärna ur dom. Hacka schalottenlöken börja med att fräsa lök med lite smör, dela ner äpplena i mindre bitar. Tillsätt äpplena i kastrullen som schalottenlöken är i. Fräs äpplen med löken under låg temperatur så det inte får nån färg tills äpplen är mjuka.

Tillsätt ½ dl vatten, mixa allt till en slätt pure.

Tillsätt krossade rostade svartpeppar korn. Här smakar du av med svartpeppar efter smak.

Smält smöret till det blir gyllen brynt. Tar länge tid än vad man tror.

"Till det här hade jag serverat en grillad fläsksida eller fläskkotlett"


Nästa rätt är egentligen en förrätt som även kan utgöra ett riktigt bra tillbehör till en hel grillad fisk. Nu är det säsong för både sparris och ramslök - två primörer som dessutom gör sig perfekt ihop på en och samma tallrik.

Gravad och bakad vit sparris serveras med ramslökmajonnäs och krispiga jordärtskockschips


Ingredienser för 4 personer:

200 g vit sparris
10 g salt
10 g socker
100 g ramslök
500 g olja naturel rapsolja
1 ägg
1msk dijonsenap
1tsk vinäger
100 g jordärtskocka
Frityrolja
Salt

Börja med att grava sparrisen. Blanda socker och salt. Skala sparrisen, skär av botten delen av sparrisen.

Strö över salt och sockerblandningen på sparrisen blanda runt. Låt dom gravas tills det är dags att baka av sparrisen.

Med att grava sparrisen först får du fram en härlig sötma i sparrisen. Och mer smak. När allt prepp är klar, skölj sparrisen. Lägg dom på en plåt och baka dom i ungen på 120grader i 10-15min. vill att dom ska vara lite andante.

Ramslöksolja:
Värm upp oljan till 64grader.

Tillsätt allt i en mixer. Låt det mixa slätt i 5min. sila oljan genom en chinoas fin sil. Låt oljan bli kall. När man mixar någon ört med varm olja så får man fram mer smak och färg. Och med den här så ska vi göra en majonnäs.

Ta en bunke inte allt för stor. Jag tycker om att göra majonnäs med stavmixer, enkelt och smidigt!

Börja med ägg, senap, vinäger, salt. Tillsätt ramslökoljan i långsam stråle medan du jobbar med stavmixern. Tillsätt all olja tills det är en tjock konsertens. Smaka av tillsätt mer salt om det behövs.

Jordärtskockschips:
Börja med att värma upp olja långsam. Skiva jordärtskocka tunna skivor lägg dom i vatten.

När oljan har kommit upp i temperatur 180grader. Torka av jordärtskockan, börja lägg i lite i taget. När dom börjar bli gyllenbruna tar upp dom med en hålslev och lägg dom på nå papper så dom får torka upp olja från chipsen.

Theres 17 2 2

"Nu kan man väl ändå säga att grillsäsongen kan börja, eller hur? Jag ser härliga vårbilder från Sverige. Vad kan bli bättre än med grillat till helgen. Den här gången tipsar jag om två tillbehörsrätter till valfritt grillat protein. Eller så serverar ni sparrisrätten som en vårfräsch förrätt och de saltbakade betorna till grillat kött eller fisk"

Hoppas det ska smaka! /Theres

IMG 1454

Vintips!

Nu är våren här och grillen går redan varm! Veckans mat -& vinkombinationer doftar sommar lång väg!

Gris on Skins Airlie Bank Australien, Yarra Valley (nr 92948) 159:-

Vi börjar med Chef Tess saltbakade betor. Första vinet ut är ett lätt orangevin från Australien. Vinet är gjort på druvan Pinot gris och släpptes i tillfälliga sortimentet på systembolaget för bara några veckor sedan. Det finns kvar på flera hyllor har jag sett så - passa på! Vinet har legat tillsammans med skalen i tre dagar, vilket ger vinet dess orangea färg. Vinet har hög syra med apelsintoner som kommer gifta sig fint med det bakade betorna och det brynta smöret. Och parar vi ihop denna anrättning till fläsksida som Chef Tess rekommenderar kommer det bli en fantastisk fin kombo!

Riesling Trocken Reichsrat von Buhl Tyskland, Pfalz (nr 72093) 129:-

Dags för sparrissäsong! I Tyskland är sparrisen hyllad och nära på en nationalrätt. Så vad passar då bättre till vit sparris än en tysk riesling!? 

Chef Tess serverar den vita sparrisen till en ljuvlig ramslöksmajjo och friterade jordärtskockschips, alla element på tallriken är verkligen en "perfect match till ett vin på druvan riesling! Jag kommer därför servera en riesling trocken som är en torrare riesling med fin mineralet, örter och citrus. Vinet till denna förrätt kommer sitta som en smäck och bli en perfekt start på kvällen!

Vintips i samarbete med Munskänkar Maria

"Chef Tess serverar den vita sparrisen till en ljuvlig ramslöksmajjo och friterade jordärtskockschips, alla element på tallriken är verkligen en "perfect match till ett vin på druvan riesling!"   /Maria

440891 400