22
MAR
Grillad aubergin med ramslökskum, bulgur och timjansteka murklor
Nu har verkligen våren kommit till London. Med det innebär det att det att det kommer mer och mer fantastiska råvaror. Och den här helgen bjuder jag på en vegansk varmrätt. Helt magiskt smakrik!
Här kommer vi jobba med att få fram så mycket smaker ifrån grönsakerna. Samt få ta del av ramslök och murklor. Det är lite mer jobb med det här rätten, men så värt det! Det blir sällan en riktigt smakrik vegan varmrätt och den här blir man mätt på. Det här receptet kan man förberedda dagen innan.
Hoppas det ska smaka! /Theres
Grillad aubergin med ramslökskum, bulgur och timjansteka murklor
Som alltid i mina recept kan man byta ut om man inte kan hittat alla ingredienser.
Ingredienser för 4 personer:
Grönsaksbuljong
2 morötter
1 rotselleri huvud
2 palsternackor
1 purjolök
2 gul lök
1 vitkåls huvud
4 bitar blek selleri
5 tomater
1kg champinjoner
100g tomat pure
100g miso
50g persilja färsk
20g timjan färsk
20g rosmarin färsk
2st lagerblad
Maizena till redning
Sherry vinäger
salt
4 lagom stora auberginer
12st cocktailtomater
12st stora murklor
4st timjan kvistar
salt
Ramslökskum:
100g ramslök färsk om man inte kan få tag på de så kan man ta dragon.
300g mandelmjölk (no sugar)
100g vermouth
50g olivolja
2dl bulgur
4dl vatten
2st schalottenlök
salt
Grönsaksbuljongen:
Börja med grönsaksbuljongen. Den kommer ta lite tid. Sätt på ugnen på 200grader.
Börja med att tvätta och skala grönsakerna. Skär ner dom i mindre bitar 1-2cm stora. Lägg alla grönsaker på en plåt, tillsätt tomatpuré och miso (Miso är japanskt livsmedel som framställds genom att fermentera sojabönor.) Blanda runt allt, sedan rosta dom i ungen i 20–30 min. Vi vill inte ha för mycket färg här för då är det risk att buljongen kan bli besk.
Ta den största kastrullen ha i alla rostade grönsaker fyll upp med vatten tills det täcker grönsakerna.
Låt det minst stå och koka i 40–50 min. Smaka av då och då, tills du tycker att den är smakrik. Sista 10 min lägg i alla färska örter.
Sila den och låt den få reducera ner till hälften. Här är det viktigt att smaka av så den inte blir besk. När den börjar få en god smakrik smak så tillsätt lite maizenaredning så du får den lite tjockare.
Smaka av med salt och en liten skvätt sherryvinäger.
Semitorkade tomater:
Här behöver vi en brylebrännare. Bränn tomaterna tills dom är svarat, sen ta hushållspapper och torka av det brända skalet. Semi torka dom i ugnen på 100grader. Lägg upp tomater på en plåt, strö över lite salt och socker. Låt dom torka i 40-50min.
Bulgur:
Koka upp vatten och salt, tillsätt bulgur och lår det sjuda till tills vätskan försvunnit, ca 12min. Ta av kastrullen ifrån värmen och låt stå ca 5min. Innan serveringen tillsätt en del av grönsaksbuljongen med bulgur.
Ramslökskum:
Mixa ramslökbladen i en mixer tills det är en fin pure. Värm upp vermouth sen tillsätt mandelmjölken, olivoljan. Ta av från värmen. Innan serveringen tillsätt lite av ramslöks pure här smakar du med så mycket ramslök du behagar. Skumma med en stavmixer och en sked. Den får inte vara för varm. Då blir det svårt att få ett skum.
Hel grillad aubergine:
Här bir det bäst om man har grillen tänd. Men funkar i ugnen också. Ta en gaffel och picka små hål på hela auberginen. Lägg den på grillen 1min på varje sida. Man kommer se att skalet släpper lite. Ta av dom från grillen låt dom svalna lite sen skala dom, lättare att skala när dom är varma. Precis innan servering värm upp dom i ugnen strö på lite salt och en skvätt olivolja när du värmer upp dom i ugnen.
Timjanstekta murklor:
Skölj murklorna, behåll dom hela. Värm upp en panna på medeltemperatur. Stekt med en vanlig rapsolja eller om du hittar rökt olja. Stek dom i några minuter, tillsätt salt och hela timjan kvistar för smaken skulle.
Enjoy your meal!
"Nu har verkligen våren kommit till London. Med det innebär det att det att det kommer mer och mer fantastiska råvaror. Och den här helgen bjuder jag på en vegansk varmrätt. Helt magiskt smakrik!” /Theres
Vintips!
Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner (6287) 129:-
Vintips i samarbete med Munskänkar Maria
"I Chef Tess recept hittar vi mycket smaker med både djup, friskhet och umami. Detta gör veckans rätt väldigt vinvänligt och tacksam att köpa vin till!" /Maria