11
OKT
Från vinamatör till vinkonnässör!
Får du ofta frågan om vilken druva du tycker bäst om eller från vilket vindistrikt dina favoritviner kommer? Blir du som jag, lite smått förvirrad av allt det där och har mest koll på om du tycker det var gott eller inte? Nyfiken som jag är kände jag mig sporrad till att lära mig mer om vin, mestadels för att kunna beskriva vad jag vill ha när jag får frågan om vilket vin jag föredrar till maten. Att svara ”Ett glas rött tack” kändes inte tillräckligt längre.
Tidigare har ursprungslandet, distriktet eller druvan inte intresserat mig särskilt mycket, mer än att det ofta varit en del av designen på flaskans etikett. Men ju längre in i vinvärlden jag kommer desto mer intresserad blir jag av allt det där; vinrankornas ålder, jordens mineraler, placeringen av vinodlingen, längden av skalkontakt och mer sådant där nörderi.
När jag insåg att det fanns viner jag föredrog mer än andra så förstod jag ju att det även fanns mer information att hämta om varför det var så. Men som amatör är det inte alltid enkelt att få rätsida på allt det där. Nu börjar jag samla på mig lite sommelier-vänner (ja sådana kompisar har jag förmånen att få ha), de lär mig mycket och är intresserade av att diskutera och berätta om varför skalkontakt under tillverkningen kan vara viktigt även för ett vitt vin.
Sedan jag började lägga märke till mer i detalj vad det var jag drack har jag också blivit mer medveten om hur det smakar och hur det påverkas av bland annat kontakt med syre och mat. Jag har även märkt att smakerna kommer fram mer och mer om jag bara känner efter. Ett rött vin var kanske tidigare ”rött, kraftigt och gott” men nu mera går det ju att beskriva som ”torrt, fruktigt med röda bär, medellång smak och en kryddig, nästan lite pepprig eftersmak”.
Det där kanske du tycker låter pretentiöst eller så känner du som jag hur det kanske vattnas i munnen för du inser också hur trevligt det vinet hade varit till en bit ost ikväll?
I höst kommer jag att läsa WSET Nivå 2 vilken är en fortsättningskurs på nivå 1 som jag läste för snart ett år sedan. Här kommer jag att skriva mer om utbildningen och hur jag aktivt tränar mina smaklökar. För det är ju så att smaklökarna är som en muskel – de kan bara bli större (läs träffsäkra) om du faktiskt tränar dem – och DET är precis vad jag tänker göra!
Hoppas att du vill följa mig här och lära dig hur du ska göra för att träna dina smaklökar genom användbara tips och verktyg. 🍇🥂🍷
Jessica heter jag, är 25 år gammal och utbildad produktionsledare inom media.
Idag arbetar jag med kommunikation och marknadsföring på ett förpackningsföretag. Då kanske du undrar vad jag gör här, i detta digitala vinmagasin? Jag har förmånen att få jobba med både förpackningar och viner – Mallorkinska viner närmare bestämt. Just nu är jag under utbildning, tränar mina smaklökar och spetsar doftsinnet.
Det bästa av allt – du ska få följa med på min resa genom vinets värld!
Här kommer du få följa mig framöver - från nybörjare, genom förväntningar, kurser och provningar fram till Sommelier! För kunskap är något jag aldrig verkar bli mätt på, jag är en sådan där nyfiken själ som ständigt vill lära mig mer och tycker att det mesta är av intresse.
/Jessica Lundgren
"Sedan jag började lägga märke till mer i detalj vad det var jag drack har jag också blivit mer medveten om hur det smakar och hur det påverkas av kontakt med syre och mat."