21
JAN
Från Toscanas landsbygd till Londonpuls
Nästa WOW att presentera är Theres - en av många eldsjälar jag har mött under mina år i restaurangvärlden. Jag träffade Theres första gången på den svenskägda vingården Terreno, strax utanför byn Greve in Chianti, i hjärtat av Toscana. Att diskutera smaker och kombinationer som får det att vattnas i munnen är ett helt naturligt samtalsämne mellan en sommelier och en kock. Under en tidig morgonpromenad över Toscanas böljande landskap och i sällskap av väldoftande vildörter berättar Theres om sin passion för matlagning och hur allt egentligen börjande. Theres befinner sig i dag i London sedan 1,5 år tillbaka. Så här skriver hon till mig om sin tid just nu:
”Jag fick äran att vara med att öppna den nordiska restaurangen ’Elder’ i byggnaden Pantechnicon. Där startade jag min London-karriär som souschef.
Efter ett år på 'Elder' började jag jobba för Niklas på ’Ekstedt at the Yard’ och är nu senior souschef. Man kan säga att det är kökschefens högra hand."
Theres startade sin bana på restaurangprogrammet i Falun. Efter det gick hon en köksmästarutbildning i Göteborg samt en Internationell bar- och restaurangchefsutbildning i Halmstad. Till detta kan också tilläggas att Theres har läst till Sommelier. Hon har jobbat på flertalet finkrogar såsom Dahlbom på Torget (Åre) Fond (Göteborg) och som Köksmästare på Thörnströms Privata Rum (Göteborg). Att Theres har ett stort intresse för smaker och ett starkt driv står helt klart.
Theres har jobbat som kock i över 15 år och gillar fortfarande nya intryck, att få träffa nya människor och skaffa sig ny kunskap som tar henne framåt. Framöver kommer hon dela med sig av sitt ”London-liv” i form av recept på vinvänliga rätter en gång per månad. Temat är självklart "WINEDINING" - som vi längtar!
Text: Sabina Eriksson, WINELY
"Till vardags tränar jag på gym och simmar en hel del. Jag går också gärna ut och äter på min fritid, för att inspireras och hitta nya kombinationer av smaker ”
Theres tipsar!
Nu när jag har bott utanför Sverige ett tag så saknar jag den svenska husmanskosten väldigt mycket.
Mitt tips inom matlagning är man behöver inte krångla till det. Det blir gott ändå. Och våga smaka upp maten!
Se mer från här: @cheftess_swe
...och följ gärna arbetet på Eksted at the Yard: @ekstedtldn