Sommamanda

08

SEP

Ett glas rött, tack!

Att beställa vin på restaurang har för många gått ifrån att beställa “husets vin” till att faktiskt börja bläddra i vinlistan och kanske leta efter en favoritdruva eller ett favoritland. Allt eftersom intresset bland er gäster har vuxit har även vårt utbud på restaurangerna expanderat markant. Detta gör att många gäster idag känner sig lite vilsna bland druvor, områden och årgångar. Hur ska man egentligen hitta rätt i denna djungel? Måste man vara sommelier för att kunna lotsa sig fram i en vinlista och beställa vin på krogen idag? Inte alls! Det är därför restaurangpersonalen är där för att guida er. Jämför det med att köpa ett par jeans. Jag kan förklara vad jag vill ha: svarta, slimmade jeans med hög midja, butiksbiträdet plockar fram 2-3 par olika jeans, men det är jag som provar för att se vilka som passar mig bäst. Samma gäller med vin, hur ska du annars kunna veta om du tycker om vinet? Ibland har restaurangen fler alternativ som passar in på dina önskemål, testa då gärna två olika. Tänk också på att personalen är där för att hjälpa dig och inte döma efter vad du dricker, när allt kommer till kritan är det faktiskt deras utbud du väljer bland. Vill du dessutom hinna njuta av fler olika viner samma kväll, be då om att bli serverad halvglas. Att få beställa halvglas borde vara en mänsklig rättighet.

Det finns också detta fantastiska påfund som kallas vinpaket. Vinpaketen är noga utvalda så att du som gäst ska få ut maximalt av smakkombinationer inom mat och dryck under kvällen. Här är vinet och maten anpassade efter varandra, och kanske det bästa av allt, ni kan bara luta er tillbaka och njuta av kvällen. Be gärna servisen berätta lite mer om vinerna, vilka smaker ni ska fokusera på eller varför just detta vinet serveras till den rätten. Detta är ett roligt sätt att dricka vin på och få en helhetsupplevelse på köpet.

Stor del av krogpersonalen är idag väldigt kunnig, mycket tack vare er gäster. Ni har (äntligen) börjat ställa krav på oss, ni vill veta vad det är för druva, ursprung, år och producent. Kan servisen också dra en kul historia bakom vinet är det idag väldigt uppskattat. Att vinet serveras vid rätt temperatur och i rätt glas är ännu inte en självklarhet för alla, men vi är på god väg. Därför vill jag rikta ett stort TACK till alla er restauranggäster där ute som ställer allt högre krav på mig och mina branschkollegor, tack vare er blir vi bättre!

Amanda började sin resa inom vinets värld för snart tio år sedan när hon klev in på en restaurang i Helsingborg och började arbeta i servisen. 

"Där och då förstod jag att det var skillnad på rött och vitt vin"


Boxar byttes ut mot flaskor och intresset för bubbel växte sig allt starkare. Sedan dess har Amanda hunnit med att läsa dryckeskunskap 1 & 2 på Grythyttan och även utbildningen Internationell Sommelier på Restaurangakademien i Stockholm. Samtidigt har Amanda fortsatt arbeta inom restaurangbranschen både som servis, hovmästare och sommelier. Amanda är idag anställd som vinansvarig på Barrique Wine Bar i Göteborg.

"Det roligaste med mitt arbete idag är att överraska gästerna med otroligt bra viner som inte behöver kosta en hel förmögenhet, och samtidigt kombinera dessa med vällagad, genomtänkt och balanserad mat komponerad av smaksäkra kockar."

Själv dricker Amanda helst en god Champagne som har några år på nacken - eller en silkeslen och välbalanserad Pinot Noir.

Amanda Nilsson @SommAmanda
Internationell Sommelier

"Hur mycket spenderar du på en flaska vin? Ca en halvtimme"

 

"Att få beställa halvglas borde vara en mänsklig rättighet"

Lottenlund Låda 50

@SommAmanda TIPSAR!

Undvik det som kallas “husets vin”, vad är det ens? Jo, det är det billigaste vinet restaurangen köper in, ofta inte över 65kr/flaska, som sedan säljs till er gäster för omkring 65-90kr/glas.

Begränsa er inte! Lär er gärna ungefär vad ni tycker om, men låt inte det begränsa er. Har ni en gång druckit ett tyskt vin som inte föll er i smaken, dra inte hela Tyskland över en kam. Våga testa annat tyskt vin, kanske blir ni överraskade!

Börja med de bästa vinerna! Efter några glas dämpas våra smaklökar rejält, därför är det smart att börja på topp. Dofta, smaka och njut!

Vardagsfavoriter på hyllan just nu:
Bergh Grüner Veltliner (nr 74234) 99 kr
Substance Cabernet Sauvignon (nr 74083) 179 kr

Mallorca 4Kilos 32