Maria3

08

OKT

Bulgarien - mycket mer än Bulkvin!

För ett par år sedan hade jag väldigt lite kunskap om Bulgarien, dess druvor och vinhistoria. Ju mer jag provar, desto mer överväldigad blir jag över vinerna och Bulgarien som vinland. Även över personerna jag möter som är otroligt vänliga och generösa - med både tid och kunskap. Häng med på min resa!

Bulgarien är ett av de äldsta vinproducerande länderna i världen. Vinframställning dök upp redan under trakiska stammar, för mer än 4000 år sedan. Landet är uppdelat I fem vinodlingsregioner, Danube Plain, Black Sea Coastal, Valley of the Roses, Thracian Valley, Struma River Valley. Dessa fem regioner blev officiellt två 2007, men de personer som jag pratat med inom vinnäringen pratar fortsatt om de fem tidigare.

Bulgarien har ett helt unikt klimat och geografiska egenskaper, typiskt kontinentalt klimat, med stränga vintrar och heta somrar. Svarta havet i öster och ett flertal floder har dock en dämpande effekt på temperatursvängningarna och bidrar till många micro klimat. Balkanberget som går genom landet bidrar med både vatten och skydd i form av lä. Antalet soltimmar är 2200 till 2500 per år, vilket liknar norra Italien, södra Frankrike, norra Spanien och Portugal.

Bulgarien som vinland har utvecklats från att på 80-talet vara kända för billiga bulkviner till att idag kunna mäta sig med de andra europeiska vintillverkande länderna. 

Officiellt runt 300-400 vinodlare som är kommersiella, mängder av mindre grymma vinproducenter som producerar fina hantverksviner. Med hantverksviner menar jag de småskaliga, passionerade, dom som gör det mesta för hand, de som vurmar för sina druvor och slutprodukt.

Har ni hört talas om druvorna Melnik 55, Rubin, Mavrud, Dimyat, Pamid, Gamza?


Bulgarien har idag runt 40-50 inhemska unika druvor, efter att vissa helt försvunnit med åren. Så klart finns här en hel del internationella druvsorter också, bl a Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc och Chardonnay som används flitigt.

Oavsett om du är en erfaren vinturist eller om du har bestämt dig för att prova ett nytt resmål för första gången, tveka inte att sätta Bulgarien på din lista eftersom detta vackra land är ett av de mest prisvärda i världen!

Vill ni prova bättre Bulgariska viner från Sverige, så kan jag varmt rekommendera viner från Abdyika som finns att beställa här.

Abyikas blandningar består av Merlot, Cabernet Sauvignon med framför allt Melnik. Jag kommer att besöka gården inom kort och så klart skriva om besöket här. Om ni är intresserade av en provning med dessa viner online, hör av er så ordnar vi något.

Besöker ni Sofia, vill jag varmt rekommendera Sofia Wine Walk, där Pavid tar er ut på en intressant och lärorik vinpromenad. Önskar ni andra tips på vingårdar att besöka, tveka inte över att höra av er via. Det funkar fint att höras via dm (Instagram)

Maria @vinoduo.se

 

"Bulgarien som vinland har utvecklats enormt mycket från att på 80-talet vara känt för billiga bulkviner"

Mina favoritdruvor just nu:

  • Melnik blå druva som är uppkallad efter staden Melnik, ger kraftfulla och strukturerade viner med härliga tanniner.

  • Mavrud med sin vackra rubinröda färg, härliga syra och tannin struktur ger en harmonisk och njutningsfull smak. Mavrud är förmodligen den mest uppskattade lokala druvsorten som Bulgarer är mycket stolta över.

  • Misket Cherven, betyder röd Misket. Det är en grön druva, men skalen är rosa. Druvan har också namnen ”Varnenski Misket”, ”Sandanski Misket”. Kärt barn har många namn, druvan döps efter varje region. Viner på denna druva blir torra med frisk syra och har likheter med ett fruktigt vin på druvan Muscat, som gärna drar åt tropisk frukt.
Traminer
Maria2
Maria1