Joséluis

31

JUL

Bodega y Viñedos Carres

Jag vet inte vart tiden tagit vägen, men jag har nu bott i Spanien sedan Januari-22. Från början hade jag en lång lista på kända producenter, vingårdar och regioner att besöka, men mycket snabbt kom vardagen in och jag har hunnit med sju vingårds besök, de flesta mindre och okända, men alla unika på sitt sätt. Häng med på min resa!

Jag har sagt det tidigare, säger det igen, det är något visst att besöka vingårdar. Att få träffa vinmakaren bakom vinerna, se platsen där druvorna växer, vineriet och miljön i det stora hela. Känslan när man går bland 150 år gamla stockar - man blir rörd, det är så mycket historia.

Bodega y Viñedos Carres

Källaren Bodega y Viñedos Carres har vingårdar vars medelålder överstiger 50 år och den upprätthåller fortfarande hantverkstraditionen med vinframställning i små jäsningar, med enbart deras egna vingårdar och baserat på ”agriculture biodynamics”. Det är en hantverksvingård som ligger i byn Casas de Eufemia med endast ett hundra invånare, cirka 10 km från Requena.

En vingård med en mycket noggrann och exklusiv produktion, designad för älskare av långlivade och komplexa viner. Familjen äger och odlar ca 40 hektar, endast ca 6 hektar används till bodegans egen produktion i nuläget. Av dessa druvor är fördelningen ca 65% Bobal, 25% Garnacha och 10% Tardana.

Utiel-Requenas klassiska landskap har minnesvärt rödaktiga/terrakottafärgade jordar som sträcker sig bort i fjärran. Jordmånen som består av sten och lera har sol hela dagen, från morgon till kväll, så det är väldigt torrt och varmt. Höjden på denna DO gör den till den coolaste av ”Levante regionerna” och ger en struktur till dess viner, som är väl lämpad för denna globalt värmande värld.

Kort om Spanska vinregioner

Spanien är uppdelat i sjutton autonoma regioner varav comunidad Valencia är en av dom som ligger vid centrala medelhavskusten. Comunidad Valencia i sin tur har flera DOs, Utiel-Requena är en av dom.
DO Utiel-Requena är en liten platå i det inre av provinsen Valencia, 70 km från Medelhavet och runt 700 meter över havet med en yta av vingårdar på 40 000 hektar. Området har medelhavs egenskaper men kontinentala influenser.

Utiel-Requena är döpt efter två grannstäder Utiel och Requena som fick DO status 1957, fastän man gjort vin här i mer än två tusen år. Under de senaste två till tre decennierna har stora investeringar gjorts och fokus flyttat från bulkvin till kvalitetsvin. I Utiel-Requena utgör Bobal över 80 % av planteringarna, imponerande 55 % av dessa vinstockar är över 40 år gamla. Tempranillo, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon och Garnacha är också närvarande, men de spelar andra fiol efter Bobal, som är kungen här.


Jose Luis Torres Carpio, 3:e generationen druvodlare.


3:e generationen druvodlare

Jag och Salvador Delclaux möter Jose Luis Torres Carpio, 3:e generationen druvodlare, första som producerar och säljer vin, inte bara till familjen som tidigare. Han tog över vingården efter sina föräldrar 2008 då han önskade skapa egna viner med högsta möjliga kvalitet. José Luis valde resolut biodynamisk vinodling (utan etikett, eftersom han inte vill "vara en del av en kult”). Då det är en familjebodega så det är José Luis, hans fru och far som arbetar där, vid skörden hyr de in extra personal. Skörden görs manuellt, vilket vill säga för hand i lådor av 15 kg.

För att kunna starta upp sin egna vintillverkning fick José Luis en del av pappas garage. Finansieringen av sitt egna projekt löser han med jobb som oenolog och vinmakare för andra bodegor och kooperativ i området.

På många av platserna som det idag odlas druvor på, var det frukt och olivträd tidigare. Vissa av vinerna har fått namn efter vad som odlades på just deras plott, det finns också sparat träd symboliskt. José Luis jobbar med tre druvor och har fem viner i sin portfölj.


Druvorna

"Spaniens näst mest planterade röda druvsort är en pärla och förtjänar större erkännande på den internationella scenen"

/Maria om druvan Bobal.

Tardana
Även kallad Planta Nova och är en inhemsk druvsort från Valencia området. Ordet Tardana har sitt ordsprung i “tarde” - sent -  som syftar till sortens tendens att mogna sent. Druvan ger friska viner med en bra syra, aromer av citron och andra citrusfrukter är framträdande, ofta med inslag av grönt äpple. Detta är den enda vinplott han inte äger själv, men han sköter den som om det vore sin egna, skördar och vinifierar själv. Anledningen är att José vill bevara druvan och han är den enda som gör vin av druvan i regionen.

Bobal
Spaniens Bobal-druva är en distinkt inhemsk sort som finner sitt bästa uttryck i sitt hjärta Utiel-Requena. Namnet kommer från latinets ”bovale” som betyder ”i form av ett tjurhuvud”. Detta återspeglar det faktum att druvklasen Bobal är tätt packad i en mycket distinkt form, som verkligen kan sägas likna ett nötkreaturshuvud. Vinstocken är kraftfull, produktiv, tål torka bra, druvorna resistenta mot oidium och mildium i denna region. Druvan ger djupt pigmenterade viner med måttlig alkohol, syra och smidiga tanniner. Doft och smak av frukter som blåbär, körsbär och plommon tillsammans med lakrits. Spaniens näst mest planterade röda sort är en pärla och förtjänar större erkännande på den internationella scenen.

Garnacha
Röd Garnacha, en högavkastande druva som ger kraftiga viner. Generellt sett ger druvan viner med hög alkoholhalt och en sinnlig, len karaktär. Förutom massor av frukter som björnbär och körsbär, visar druvan inslag av lakrits, lagerblad, peppar och kryddnejlika. Lagringspotentialen beror på vinframställning, vingårds förvaltning, druvkvalitet och specifik fatlagrings process. 

Druvan bobal på G!

Vinerna

Bodega y Viñedos Carres har fem viner i sin portfölj; ett vitt, ett rosé och tre röda. Produktionen ger mellan 2 och 3000 flaskor av varje rött vin och mellan 1500 och 2000 av vitt och rosé.

Olivastro 
Druva: Bobal 100% av stockar äldre än 100 år. 
Doft/smak: Röda bär (typiskt för bobaldruvan!)
Vinifiering: Kort fatlagring, 9 månader på franska ekfat, något som ttillför lätta rökiga och rostade toner. 
Sällskap: Det perfekta vinet till pizza, pasta & chark.

Membrillera 
Druva: Bobal 100%
Doft/smak: Dofter av örter från medelhavet, ni vet de stora rosmarinbuskarna som växer vilt. Frukt - mer åt mogna blå bär. Smaken är frisk, fruktig och förförisk - som Salvador själv säger om vinet. Är beredd att hålla med ;) 
Vinifiering: Lagrat 5 månader på ekfat, från orten Membrillera.
Sällskap: Drickes gärna till ljust kött, pasta, chark och mellanlagrade ostar.

Pico d´aliga
Druva: Garnacha 100%
Doft/smak: Druvtypiska fruktiga aromer, där körsbär och hallon utmärker sig. Frisk och angenäm i munnen, med mycket välintegrerade lätta toner av fat.
Vinifiering: Lagringen på begagnade ekfat bidrar till fyllighet utan att överskugga de fruktiga aromer. Ofiltrerat, ingen klarning av vinet.

Sabinilla
Druva: 100% Tardana
Doft/smak: Min första reaktion, feminint och silkigt! Vinet visar mer på tropisk frukt än gröna toner, men med en bra syra.
Sällskap: Passar bra som aperitif, till sallader och annan medelhavsmat.

Malarado
Rosévin med extra allt, när det är som bäst!
Druvor: Bobal 60%, Garnacha 40%
Doft/smak: Bigaråer, jordgubbar och blommiga toner. Vinet är fylligt och snyggt balanserat - tack vare eklagringen. 
Sällskap: Här snackar vi det coola gastronomiska vinet till Paella, det var en upplevelse. Passar också ljust kött, matiga sallader och vegetariska rätter. 

👉 Vinerna finns att beställa via Gastrowine.se
som Salvador Delclaux driver med sin fru Chiara. 

Malarado - rosévin med extra allt, när det är som bäst!

Maria Salvador 4
Vinerna 3

Ovan: Vinerna i Bodega y Viñedos Carres utbud. 

På bilden nedan: 150 år gamla stockar av druvan bobal.

150 År Gamla Bobal Stockar