30
NOV
ABDYIKA - Svenskägd vingård i Bulgarien
Jag kom i kontakt med viner från Abdyika första gången våren -21, när jag skulle ha en vinprovning med temat Bulgarien. Gunnar, delägare i gården samt vinimportör hörde av sig och undrade om jag ville prova hans viner. Klart jag ville! Spännande att prova viner från en svenskägd vingård och jag blev inte besviken. Ett par av vinerna fick också vara med på provningen och mottogs väldigt väl av gästerna, vilket var riktigt roligt! Alla vingårdsbesök jag har förmånen att få göra nu betyder så klart jättemycket men det är något extra när jag kan dela upplevelsen med er och att ni kan få tag på vinerna hemma själva, utan en massa krångel.
Historien
Vingården Abdyika grundades 2005 av Tsviatko Ganev med familj, med ambitionen att tillverka kvalitativa viner från Bulgarien. Tsviatko lämnade Bulgarien för Sverige på sjuttiotalet, till yrket ingenjör, men tillbaka i Bulgarien ville han nu prova på att göra vin i sitt hemland. Idag drivs gården i bolagsform, det är ett trettiotal vinintresserade delägare som sysselsätter tiotalet personer (fler under skörd) och som möjliggör framställandet av kvalitativa ekologiska hantverksviner från Abdyika.Vingården ligger i sydvästra delen av Bulgarien där de fyra bergen Pirin, Belasica, Alibotush och Ograzden bildar Struma Valley. Abdyika är döpt efter sluttningen med samma namn. Det mycket gamla namnet härstammar från persiskan, betyder fritt översatt gudagåva.
Vingården
När jag gjorde mitt besök, var det först dimma, jag såg knapp handen framför mig, sen sprack det upp i sol och klarblå himmel. Underbart vackert! Vägen dit från Sofia var liksom temperaturen, varierande. Mellan berg och dalar och mellan +3 och +20 grader varmt under resans gång. Dagen för besöket skulle de sista druvorna in, Melnik 55, som också är en av gårdens huvuddruva. Det är slutet av oktober och skörden är sen, i vanliga fall är skörden klar i slutet av september. De som skördar nu är personer från trakten, de säger några ord till Ivo, vinkar, jag vinkar tillbaka och ler med hela ansiktet. Jag önskar att jag hade kunnat hjälpa till, med det får bli en annan gång. Jag frågade Ivo varför skörden är sen i år;
”I år har vi inte haft en så varm höst och därför kunde druvorna, särskilt i de mindre dränerade delarna av vingården, mogna långsammare än under de senaste 10 åren. Denna skörd påminner mig om 2010 eller till och med 2004”
Gården har en odlingsareal på 12h som ger omkring 50-60 000 flaskor/år. Dessa flaskor fördelas på mestadels rött vin, men man framställer även vitt- och rosévin. Druvorna som används är melnik, melnik 55, ruen, cabernet sauvignon, merlot och chenin blanc.
Som ”rosélover” är det ren lycka att få dricka Abdyikas rosé, gjord av melnik, den är skönt balanserad med sin friska syra och aromatiska smak. Chenin blanc är en ”udda” druva i Bulgarien och har redan blivit en ”sommarfavorit” till den egen fångande abborren. Här har Ivo lyckats få ett friskt vin, med aromer av gröna äpplen, päron, lime och avslutningsvis en lätt sälta.
Jordmånen är rik på mineraler, såsom järn, fosfor, kalium och kalcium. Mager och mineralrik jord är en grundförutsättning för odling av druvor, från vilka man vill framställa viner med unika egenskaper.
Trots en låg årsnederbörd, drygt 550 mm, bevattnas inte Abdyikas vinfält. Detta medför en avsevärt högre arbetsinsats, särskild under de första åren, men är nödvändigt för att vinrankorna ska överleva och rotas ner till 5–6 meter djup, där kalk- och mineralkoncentrationen är hög och rankans rötter når grundvattnet.
Vinifiering & lagring
Efter avslutad fermentation lagras vinet på 225 liters ekfat, barrique i 10–12 månader. Lagring på ekfat är en ”kvalitetsuppbyggnadsprocess” vars syfte är att ”gifta” ihop ekens litet strävare garvsyra med vinets smaker.
Detta formar vinets ”stomme” och ”kropp” samt bidrar till att öka vinets hållbarhet. Fat- eller tunnbinderi är en familjebusiness, där hantverket går i arv. Att binda vinfat är en 2–3 års lång process, som börjar med att man själv väljer eken, hugger den, sågar stammen till plank och staplar planken under bar himmel i minst 2 år, för att sol, regn, snö och vind skall laka ur den fräna garvsyran.
Med samma noggrannhet som vid druvodlingen, väljs fattillverkaren. Tunnbindaren, mäster Metodi från grannbyn Vrachesh, gör alla Abdyikas fat. Regelbundna besök i tunnbinderiet säkerställer att materialet kommer ifrån gamla, minst 80–90 åriga, ekar och att varje plank är jämnt lufttorkat. Rostningen är nästa moment i fattillverkningen, vars kvalitet är viktig inte bara för smaken, utan också för vinets utveckling. Förtätningen av träporerna under hettan sänker hastigheten av oxidering och skapar förutsättningar för att vinet ska utveckla unik doft och smak. Rostningen av Abdyikas fat sker över öppen eld enligt eget recept, framtaget för att passa Melnik druvans karaktär. Abdyika jobbar med mellan 70 och 90 fat, beroende på årgång, samt både nya och gamla från Frankrike och Bulgarien.
Passionen
Jag har besökt flera kända vingårdar som gör bra vin, men där mottagandet är både svalt och ointresserat. Där och då svalnar även mitt intresse för dessa viner, någonstans på vägen har den röda tråden gått av. Sen har vi de som brinner för det dom gör, vurmar för jorden och är oerhört tacksamma för besök, ”trots” mycket jobb. De som är stolta över sina viner och som inte har något att dölja. En passion jag gärna vill förmedla till hela världen! Abdyika är verkligen en vingård som jag vill ska lyftas och som jag önskar att fler personer får möjlighet att lära känna. Riktigt bra och tillgängliga viner för en vettig peng som alla har råd med.
Samarbete
Jag vill också lyfta samarbetet med Lars Torstenson, vår egna svenska ”Flying Winemaker”, som åker runt i världen för att konsultera och hjälpa vinproducenter. Samarbetet började 2014 efter att Lars besökt Abdyika och tyckte om det han såg. Syftet med besöket var att få ut vinerna i Europa och placera Abdyika bland de mest meriterande vingårdarna. När Lars inte befinner sig bland andra vingårdar så är han i Frankrike på Domaine Rabiega, som han numera har tagit sig an igen som chefsvinmakare. Lars egna ord om Abdyika och vinerna:
”Gården sköts exemplariskt och frukten visar stor potential. Produktlinje bestående av tre röda viner (Melnik Tradition, Estate Blend och First Selection) är logisk eftersom de alla representerar tre olika karaktärer; ett vin typiskt för regionen, ett vin typiskt för gården och ett vin med ambition att flörta med de riktiga finsmakarna.”
Hoppas att ni finner denna artikel intressant, blir nyfikna och nu vill prova vin från Bulgarien och Abdyika. 80% av vinerna exporteras till Sverige, 20% stannar kvar i Bulgarien, det tycker jag är häftigt. Vinerna finns att beställa via systembolaget, så inget extra jobb. Mer info om Abdyika vinerna hittar ni på Abdyika.se eller på preusswine.com. Jag vill också passa på att få med ett innerligt tack till både Gunnar och Ivo som har hjälpt en frågvis Maria.
Gunnar som ger oss möjlighet att dricka fantastiska viner från Bulgarien. Ivo, vinmakaren som inger ett lugn och ett förtroende som också visar sig i flaskorna.
Nazdrave! (Skål)
"Röda viner görs på fältet – inte i källaren"
En en ledstjärna och yrkesfilosofi för
alla seriösa vinmakare, vars främsta
uppgift är att bemästra druvans egen-
skaper - för total smakupplevelse!
Druvor
Druvan melnik ”Broadleavd Vine of Melnik” (BVM) kommer ursprungligen från Bulgarien och Struma Valley och har följande karakträrsdrag:
- Breda löv, stora klasar, blek färg, sen mognad.
Melnik 55, även kallad ”Early Melnik”, skapades genom korsningen av den gamla bredbladiga Melnik och den franska druvsorten Valdigue på 70-talet och kännetecknas av:
- Mognar tidigare och har mer färg än melnik samt rika aromer av röda bär.
Druvan ruen är en korsning mellan BVM och cabernet sauvignon. Druvan har bra tanniner och ger stora viner. ”Big body wines” som Ivo säger.
Vinerna
Abdyika jobbar i huvudsak med tre olika labels; First Selection, Estate Blend och Melnik tradition, som alla representerar olika karaktärer:
- First Selection, gårdens premium vin, skapat för många år i källaren. Här används endast de bästa druvorna och de bästa faten. Minst antal flaskor, max 4000 st.
- Estate Blend, gårdens blandvin, som varierar från år till år vilket också ger friare händer vid tillverkningen.
- Melnik tradition gårdens karaktärsvin. Huvuddruva Melnik som blandas med övriga druvor beroende på årgång.