07
NOV
ABADAL
Har ni hört talas om pla de bages, picapoll och mandó? Inte så konstigt, inga viner som fyller hyllorna på Systembolaget. Områden som Priorat med druvan garnacha eller Penedés med sin Cava låter kanske mer bekant?
Välkomna till Bages-regionen, i hjärtat av Katalonien, nära Montserrat-bergen, ett område med en stor vintradition. På vägen hem till Sverige i somras stannade vi till hos Bodega Abadal och nu tar jag med er på vår vinresa. Vi befinner oss 1h nordväst om Barcelona, Santa Maria d’Horta d’Avinyó i DO Pla de Bages, en av de minsta DO i Katalonien. Det som slår mig direkt är alla mindre skogsdungar som omger vingårdarna, allt ifrån de minsta med enbart några rader till större ytor. Det är nästan lite trolskt och jag tänker på julkalendern ”Trolltider” när vi nu går mot dessa tider. Vi fick en fantastisk stund hos Bodega Abadal. Elena visade oss runt bland både vinfält, vineri och den privata vinkällaren där allt en gång började. Att jag sedan tidigare gillade många av vinerna, blir ju inte sämre när vi fick en härlig vinprovning med goda tilltugg till.
OMRÅDET
DO Pla de Bages är idag det andra minsta område i Katalonien som fick DO status först 1998. (DO Alella är minst på runt 200h) För närvarande finns det 14 vingårdar knutna till DO Bages som delar på närmare 500h, men det har inte alltid varit så. Mellan 1860 och 1890 hade Bages-regionen flest vingårdar i Katalonien, med upp till 27 700 hektar. Snacka om guldfeber! Sen kom phylloxera, inbördeskriget, höga spannmålspriser, revolutionen inom textilindustrin, många branta vingårdar övergavs pga svårigheter att mekanisera och vingårdarna minskade drastiskt. 1955 förstördes ALL skörd pga av frost, många människor under denna period lämnade sitt arbete i vingården till förmån för en stabilare lön. Tack och lov fanns det familjer som inte övergav sina vingårdar. Familjer som hade en stark tro och övertygelse om att det fanns en framtid, en av familjerna var Roqueta. 1983 skapade Valenti Roqueta Abadal, men allt startade långt innan det, redan 1199 dvs 34 generationer tidigare.
”Jag föddes omgiven av vingårdar. Det var 1983 när jag bestämde mig för att grunda Abadal, en vingård vars viner uttrycker detta lands unika och identitet på det renaste sätt. Detta land är Bages, en vinodlingsregion sedan urminnes tider. Vilket bättre ställe kan det finnas att sätta upp Abadal på än på marken som omger gården Roqueta där jag växte upp och där min familj har gjort vin i över åtta århundraden. Abadal hedrar min familjs rötter och vinframställnings tradition i Bages-regionen”. Valentí Roqueta, grundare av Abadal
VINERNA
Sedan Abadal grundades 1983 har dom arbetat med att återvinna lokala sorter från Bages-regionen i ett försök att återspegla terroirens identitet och uttryck i dessa unika viner. Abadal Picapoll och Abadal Mandó är två tydliga exempel på 100% lokala druvsorter som vi har väckt till liv igen. Båda dessa viner är fräscha, uttrycksfulla och eleganta. Ett annat exempel är vinet Abadal Matís som kombinerar den lokala sorten Mandó med Cabernet Sauvignon och Merlot.
DRUVORNA
Picapoll (grön)
I Spanien går den under det lokala namnet picapoll (pick-a-pole). Picapoll, picpoul blanc (pik-pool) är känd under flera olika namn, beroende på var druvan är planterad, I Loiredalen är den känd som folle blanche. Annars är picpoul blanc en av de äldre vita vinsorterna från södra Frankrike, mest populär i appellationen Languedo Roussillon. Druvan har hög syra och brukar ge hög avkastning, vi hittar oftast grönt äpple, citron, citrusblommor, örter i form av timjan. Faktum är att en lös översättning av picpoul betyder ”lip-zapping” svider på läppen och hänvisar till druvornas naturliga, mycket höga syra. Picpoul vin är ett vin som dricks ungt, eftersom det inte vinner på lagring. Den första dokumenterade referensen om förekomsten av Picapoll-druvan i Bages finns i en inventering av klostret i Sant Benet de Bages år 1564. Från 1889 finns det mer exakta bevis för att denna druva finns och i dokument som dateras tillbaka till 1889 och 1890 nämns den som den mest odlade sorten i regionen Bages.
Mandó (blå)
Druva som höll på att dö ut, går också under garró, som betyder fotled, på en gris, på katalanska. Denna sort tar längre tid att mogna och är resistent mot höga temperaturer, vilket gör den till en sort som anpassar sig väl till klimatförändringar. Ursprunget till sorten Mandó i regionen är väldokumenterat. Det första dokumentet går tillbaka till 1901, och senare till 1929 då Mandó också citerades, som en av de mest odlade druvsorterna i Bages-regionen. Revolutionen inom textilindustrin ledde dock till att vingårdar gradvis övergavs och att majoriteten av dessa sorter försvann. Abadal initierade uppgiften att undersöka och återvinna denna ursort från långvariga vingårdar som sträcker sig omkring 50 till 60 år tillbaka i tiden.
Maria @vinoduo.se
Nu släpper jag min andra Vinoduolåda, första från Abadal i samarbete med gastrowine.se
Tre väl utvalda viner, viners vars DNA andas friskhet, viner som är en bra start för att lära känna detta område, viner som är lätta att tycka om och ta till sig.
Lådan innehåller nedan viner och kan beställas här.
ABADAL Picapoll 2021
100% picapoll
Vinet är jäst och lagrat i 3 månader på jästfällning, vilket ger det volym och komplexitet. Elegant och förförisk, det är en blandning av citrontoner, vit frukt, samt örttoner från skogslandskapen runt om fänkål, lavendel och mynta. Detta vin är inte komplicerat, bara ljuvligt med en krämig känsla i munnen.
Sällskap: Ett utmärkt val från råa ostron till skaldjur och fiskrätter med medelhavs tema. Friterad fisk som snacks och glöm för allt i världen inte stekt bläckfisk om ni gillar det. Vinet drickes med fördel nu. Första 100 % Picapoll-vinet som gick ut på marknaden 1996 med denna lokala druva.
ABADAL Mandó 2019
100% mandó
Lagrad 12 månader på 40% ekfat och 60% amfora
Den inhemska sorten Mandó tar oss in i hjärtat av Bages skogar, med blomdofter, johannesbröd, undervegetation och spår av kryddor, lakrits och mogen frukt. I munnen är den balanserad, frodig och rund som avslutas med en livlig syra som ger den stor längd i glaset.
Sällskap: Råbiffs älskare se hit, en riktig hit! Grillad tonfisk, Risotto med svamp eller asiat inspirerad mat. Crostini eller smörstekt bröd med foie gras, MAGI. Att få dela ett ögonblick av sanning. Abadal Mandó är en hyllning till Bages-regionen och vår innovativa anda.
ABADAL Matisé 2019
Cabernet sauvignon 45% merlot 45% mandó 10%
Lagrats runt 10 månader på ekfat bidrar till en härlig mognad. Skörden av de tre sorterna utförs individuellt, för att säkerställa det optimala mognadsögonblicket för var och en. Även vinifieringen utförs separat innan de blandas. Näsan sticker ut för sin aromatiska rikedom med mörka röda mogna bär. Ett fylligt, långt och elegant vin som fyller munnen med många olika nyanser. Mogen röd frukt, kryddig, svartpeppar, johannesbröd, choklad, kaffe, balsamicotoner.
Sällskap: Ris/pastarätter med svamp & tryffel, ljust kött som anka, fläsk, kalv. Salivpåslag bara jag skriver dessa rader! En matís (nyans) är en liten nästan omärklig detalj som gör något unikt.
"Tack och lov fanns det familjer som inte övergav sina vingårdar. Familjer som hade en stark tro och övertygelse om att det fanns en framtid"
Den gamla vinkällaren under huset.
Picapolldruvan växer i små kompakta klasar, med små sfäriska bär som mycket ofta visar "picades" eller märken på druvans skal, därav namnets ursprung.
Korgar, gjorda av espartogräs, användes för att bära druvor på mulor efter skörd.
Orginal amforor och fat!
Varje vingårdslägen är omringat av skog och örter.
Välkomna till Bages-regionen, i hjärtat av Katalonien, nära Montserrat-bergen, ett område med en stor vintradition.